ΚΟΣΜΟΣ

Ραγδαίες εξελίξεις - Τουσκ: Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε αν θα έχουμε Brexit με συμφωνία

Ραγδαίες εξελίξεις - Τουσκ: Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε αν θα έχουμε Brexit με συμφωνία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε σήμερα πως σε επτά με οκτώ ώρες θα πρέπει να γίνει γνωστό πότε θα πραγματοποιηθεί το Brexit.

«Θεωρητικά σε επτά με οκτώ ώρες όλα θα είναι ξεκάθαρα», δήλωσε ο Τουσκ στους δημοσιογράφους όπως μεταδίδει το πολωνικό ιδιωτικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο TVN 24.

Σενάρια «σκληρού» Brexit

Πιθανές καθυστερήσεις στα φορτία εμπορευμάτων, περισσότερη εγκληματικότητα και λιγότεροι έλεγχοι στους μετανάστες παραδέχεται πως θα υπάρξουν η Εθνική Υπηρεσία Οικονομικού Ελέγχου σε έκθεσή της για την περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ επισημαίνει ότι απρόβλεπτοι κίνδυνοι μπορεί να οδηγήσουν σε χάος στα λιμάνια της Βρετανίας.

AP_19289485505631.jpg
«Σε 8 ώρες θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο», λέει ο Τουσκap

Μερικοί από τους πιο σημαντικούς κινδύνους στη λειτουργία των συνόρων, αναφέρεται στην έκθεση, είναι η πιθανότητα να επιβληθούν έλεγχοι από τις χώρες της ΕΕ, οι επιχειρήσεις να μην είναι έτοιμες για κάποιες γραφειοκρατικές αλλαγές και οι διευθετήσεις για το σύνορο Βόρειας Ιρλανδίας και της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας να είναι προβληματικές.

Οι επιθεωρητές επιβεβαιώνουν προηγούμενες προβλέψεις για αύξηση της εγκληματικής δραστηριότητας, όπως απάτες και λαθρεμπόριο, από ανθρώπους που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν από αδυναμίες και κενά του νέου καθεστώτος.

Ακόμη διαπιστώνεται ότι, παρά την εκστρατεία ενημέρωσης του επιχειρηματικού και του εμπορικού κόσμου, ένα μεγάλο ποσοστό αυτών δεν θα είναι έτοιμοι για τους νέους τελωνειακούς και ρυθμιστικούς ελέγχους, στην περίπτωση της μη συμφωνίας.

Επιφυλάξεις του βορειοϊρλανδικού DUP

Τις ανησυχίες του μικρού βορειοϊρλανδικού κόμματος DUP για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit που αφορούν την βρετανική επαρχία μετέφερε στην ακροαματική διαδικασία της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για το Brexit, ο εκπρόσωπος του κόμματος σε θέματα αποχώρησης Σάμι Γουίλσον, ενόσω στην Ντάουνινγκ Στριτ πραγματοποιείται νέα συνάντηση της ηγεσίας του DUP με την κυβέρνηση, η τρίτη μέσα σε τρεις μέρες, προκειμένου να υπάρξει η συγκατάθεσή του στο σχέδιο που διαπραγματεύεται ο Μπόρις Τζόνσον με την ΕΕ.

Ο Σάμι Γουίλσον, αν και δεν είπε ότι το DUP αντιτάσσεται στο σχέδιο που συζητείται, εξέφρασε στον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Στίβεν Μπάρκλεϊ τις διαφωνίες του κόμματός, όχι τόσο για τα προβλήματα που σχετίζονται με τα τελωνεία, αλλά για το ζήτημα της αφαίρεσης της δυνατότητας του βέτο από το DUP σε μελλοντικές διευθετήσεις, όπως αρχικά είχε συμπεριληφθεί στο σχέδιό του Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η στέρηση αυτής της δυνατότητας θα παραβίαζε τη Συμφωνία του Μπέλφαστ (σύμφωνα με την οποία τα σημαντικά θέματα που αφορούν την επαρχία θα πρέπει να υποστηρίζονται τόσο από τα ενωτικά κόμματα όσο και από τα εθνικιστικά στη συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας), ενώ το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση θα «μειώσει» τις εξουσίες της συνέλευσης της Βόρειας Ιρλανδίας - η οποία ωστόσο παραμένει ανενεργή εδώ και τρία χρόνια.

Επιπλέον, επικαλέστηκε δηλώσεις αξιωματούχων που ισχυρίζονται ότι, εάν παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, αυτό θα μπορούσε να κοστίσει στις επιχειρήσεις της βόρειας επαρχίας της Βρετανίας 500 εκατομμύρια λίρες επιπλέον και ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα περίμεναν αποζημίωση για τα επιπλέον κόστη.

Ο Στίβεν Μπάρκλεϊ απάντησε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μία νέα συμφωνία για τη βόρεια Ιρλανδία και σχετικά με το θέμα της συναίνεσης στη βορειοϊρλανδική συνέλευση περιορίστηκε να πει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να παραμένει δεσμευμένη στη Συμφωνία του Μπέλφαστ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΦ – Προσοχή! Επικίνδυνα συμπληρώματα διατροφής – Μην τα πάρετε (Όλη η λίστα)

Βόλος: Βρέθηκε νεκρός πάνω στο τιμόνι του αυτοκινήτου του