ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο στρατός του Άσαντ μπήκε μαζί με ρωσικές δυνάμεις στο Κομπάνι

Συρία: Ο στρατός του Άσαντ μπήκε μαζί με ρωσικές δυνάμεις στο Κομπάνι
ASSOCIATED PRESS

Συρία: Ο συριακός στρατός μαζί με ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν στην πόλη Κομπάνι, ανέφερε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η είσοδος των δύο συμμαχικών δυνάμεων στην συριακή πόλη έγινε έπειτα από μια συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), που ελέγχουν την πόλη και η Δαμασκός για την ανάπτυξη του συριακού στρατού σε περιοχές της μεθορίου Συρίας - Τουρκίας προκειμένου να βοηθήσει στην απόκρουση της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης στη βορειοανατολική Συρία.

Παράλληλα τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το.

Σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen, ο συριακός στρατός μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε νωρίτερα ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία.

Ερντογάν στους Κούρδους: Παραδώστε τα όπλα ως το βράδυ

Τελεσίγραφο έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στους Κούρδους κατά τη διάρκεια ομιλίας στην κοινοβουλευτική του ομάδα, σήμερα Τετάρτη (16/10).

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι τρομοκράτες πρέπει να παραδώσουν τα όπλα μέχρι το βράδυ, να καταστρέψουν τις παγίδες τους και να εγκαταλείψουν την ασφαλή ζώνη που καθορίσαμε».

Αρχίζοντας την ομιλία του, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η Τουρκία ουδέποτε στην ιστορία της διέπραξε σφαγή αμάχων και δεν πρόκειται να το κάνει. Η θρησκεία και η κουλτούρα μας δεν θα μας το επέτρεπε ποτέ», πρόσθεσε αντικρούοντας σχετικά δημοσιεύματα γύρω από την επίθεση που έχει εξαπολύσει κατά των Κούρδων.

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

«Για την ακρίβεια», πρόσθεσε ο Ερντογάν, «η ιστορία αυτών που μας κατηγορούν για σφαγές, που είναι γεμάτη από τέτοιες σφαγές».

«Αν αναζητάτε σφαγές αμάχων, κοιτάξτε στο Αφγανιστάν, στη Μιανμάρ, στο Καραμπάχ και στη Βοσνία, όπου οι μουσουλμάνοι σφαγιάστηκαν στα τέλη του προηγούμενου αιώνα και σε αυτόν», συμπλήρωσε ο Ερντογάν και κατέληξε: «αν θέλετε να δείτε σφαγές αμάχων, κοιτάξτε στην Κύπρο πριν την επέμβαση της Τουρκίας, κοιτάξτε στην Παλαιστίνη κάτω από τη μύτη σας, όπου οι Μουσουλμάνοι σκοτώνονται στους δρόμους».

«Η Τουρκία δεν πολεμάει τους Σύρους αλλά την τρομοκρατική βαναυσότητα που τους έχει επιβληθεί, μαζί με τον συριακό λαό», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Καμία διαπραγμάτευση»

«Ορισμένοι ηγέτες προσπαθούν να διεξαγάγουν μια διαμεσολάβηση. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση», τόνισε επίσης ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.

«Δεν γυρεύουμε έναν μεσολαβητή, δεν τον έχουμε ανάγκη», είπε ο Ερντογάν.

«Η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: αμέσως, απόψε, όλοι οι τρομοκράτες καταθέτουν τα όπλα και τον εξοπλισμό τους, καταστρέφουν όλες τις οχυρώσεις τους και αποσύρονται από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει», είπε ο Ερντογάν.

«Όταν θα έχει γίνει αυτό που έχουμε περιγράψει, από τη Μάνμπιτζ έως τα σύνορα με το Ιράκ, τότε η επιχείρησή μας "Πηγή Ειρήνης", που στόχο έχει μόνο τους τρομοκράτες, θα τελειώσει από μόνη της», συμπλήρωσε.