ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία Vs Συρία: Οι στρατιωτικές δυνάμεις σε αριθμούς

Τουρκία Vs Συρία: Οι στρατιωτικές δυνάμεις σε αριθμούς

Αποκαλύψεις που σοκάρουν...

Τη στιγμή που μαίνεται η εισβολή των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στη βόρεια Συρία, η συμφωνία των Κούρδων με το καθεστώς του Σύρου ηγέτη, Μπασάρ Aλ Άσαντ, αλλά και η παρέμβαση της Ρωσίας αλλάζουν ριζικά τις ισορροπίες στα μέτωπα των μαχών.

Τις τελευταίες ημέρες, οι Κούρδοι της Συρίας προχώρησαν σε μια σειρά από συμβιβασμούς, καταλήγοντας σε μια συμφωνία με τη Δαμασκό για τη βόρεια Συρία, γεγονός που βρίσκει στο εξής την Τουρκία αντιμέτωπη με μια σαφώς ενισχυμένη και σίγουρα καλύτερα εξοπλισμένη στρατιωτική δύναμη.

Ωστόσο, για να αντιληφθεί κανείς τις διαφορές ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και το στρατιωτικό συνασπισμό Σύρων και Κούρδων, είναι σημαντικό να παρατηρήσει τι λένε οι αριθμοί.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η Συρία αναδεικνύεται σε κυρίαρχη δύναμη σε σύγκριση με την Τουρκία σε δύο σημεία:

  • στον αριθμό των αρμάτων μάχης που διαθέτει (τα συριακά ξεπερνούν τις 4.000 ενώ τα αντίστοιχα τουρκικά είναι λιγότερα από 3.000)
  • στον αριθμό των μαχητικών αεροσκαφών

Εξάλλου, η Τουρκία φαίνεται να έχει ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες σε επίπεδο στρατιωτικών εξοπλισμών. Ενδεικτικά, η Άγκυρα φαίνεται να ξοδεύει περίπου 18 δισ. δολάρια, έναντι μόλις 3 δισ. δολαρίων που δαπανά η Συρία, τα οποία ωστόσο αντιστοιχούν στο 2,2% και 5% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα.

Επιπλέον, ο αριθμός στρατιωτικού προσωπικού που διαθέτει η Τουρκία ξεπερνά τις 600.000, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός των Σύρων στρατιωτών δεν ξεπερνά τις 150.000.

Παράλληλα, οι εφεδρείες της Τουρκίας ξεπερνούν τα 21 εκατομμύρια άτομα, ενώ της Συρίας είναι κάτι λιγότερο από 11 εκατομμύρια.

Σε ό,τι αφορά την αεροπορική δύναμη, η Τουρκία φαίνεται να έχει κάτι περισσότερο από τον διπλάσιο αριθμό αεροσκαφών από τη Συρία, καθώς διαθέτει κάπου στα 1.350 ενώ η Συρία 518.

Εντούτοις, η Συρία διαθέτει μεγαλύτερο αριθμό μαχητικών αεροσκαφών καθώς υπερβαίνουν τα 100, με την Τουρκία να έχει 49. Στον αντίποδα, η Τουρκία διαθέτει περισσότερα από 600 ελικόπτερα, ενώ η Συρία μόλις 167.

Στο επίπεδο των ναυτικών δυνάμεων, η Τουρκία διαθέτει 16 φρεγάτες, 9 κορβέτες και 12 υποβρύχια, έναντι κανενός της Συρίας.

Ένα άλλο σημείο που χρήζει ιδιαίτερης σημασίας είναι η συμμετοχή της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ σε συμφωνίες για πυρηνικά όπλα, γεγονός που δεν ισχύει για τη Συρία.

Πηγή: offsite.com.cy

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Συντάξεις: Λάθος κρατήσεις σε 600.000 συνταξιούχους – Τι πρέπει να προσέξετε

Καιρός τώρα: Επιμένει η καλοκαιρία - Με σκόνη και 29 βαθμούς η Πέμπτη (pics)

Σχετικές ειδήσεις