ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη σε Κύπρο, καταδίκη για Συρία - Μένει το βέτο σε Σκόπια - Αλβανία

Σύνοδος Κορυφής: Στήριξη σε Κύπρο, καταδίκη για Συρία - Μένει το βέτο σε Σκόπια - Αλβανία
Associated Press

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν οι Ντόναλντ Τουσκ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Εμανουέλ Μακρόν μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής που διεξήχθη στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτήρισαν «βαρύ ιστορικό λάθος» την παρεμπόδιση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και την Αλβανία από ορισμένες χώρες μέλη κατά τη Σύνοδο.

«Είναι ένα βαρύ ιστορικό λάθος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην τελική συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εκτίμησε από την πλευρά του ότι πρόκειται για «ένα λάθος» διότι «μια συντριπτική πλειονότητα χωρών μελών υποστηρίζουν την έναρξη των διαπραγματεύσεων».

«Αν η ΕΕ θέλει να τη σέβονται, πρέπει να τηρεί τις δεσμεύσεις της», προειδοποίησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία αρνήθηκαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις δύο χώρες.

«Θα επανέλθουμε στο θέμα πριν από τη σύνοδο κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020», ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τουσκ και ζήτησε από Αλβανία και Σκόπια «να συνεχίσουν τις εντατικές προσπάθειες χωρίς να απογοητεύονται. Θα γίνουν πλήρη μέλη της Ε.Ε.».

Σε ό,τι αφορά στην Κύπρο, οι ηγέτες της ΕΕ προσυπέγραψαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, από την πλευρά του, εξέφρασε τη στήριξή του στην Κύπρο, λέγοντας πως η Ευρώπη στέκεται δίπλα της για το θέμα της ΑΟΖ. Παράλληλα, καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση Ερντογάν στη βόρεια Συρία, ενώ δήλωσε πως Αλβανία και Σκόπια έχουν δρόμο μεταρρυθμίσεων ακόμη μπροστά τους για να ενταχθούν.

Σημειώνεται πως κατά τη Σύνοδο ο πρόεδρος Μακρόν μπλόκαρε τη διαδικασία ένταξης των δύο χωρών, αφού η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων απαιτεί ομοφωνία των κρατών - μελών.

Για την Αλβανία είπε πως μπορεί να ενταχθεί «όταν θα είμαστε σίγουροι πως είναι μια ασφαλής χώρα. Θα διαβρώσουμε το πνεύμα της Ε.Ε. αν αφήσουμε τα πράγματα χωρίς να μπορούν να εξηγηθούν προς τους ανθρώπους μας, γιατί από την Αλβανία προέρχονται πολλοί άνθρωποι που ζητούν άσυλο στη χώρα μου αλλά και σε άλλες χώρες. Υπάρχουν πολλές χώρες που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα μετανάστευσης και πρέπει να μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ζητήματα. Να διευκολύνουμε όσους έχουν δικαίωμα στο άσυλο, αλλά πρέπει όλοι να σέβονται τους κανόνες».

Έκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια - Διάγγελμα Ζάεφ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα Σκόπια μετά την αποτυχία της κυβέρνησης Ζάεφ να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης προ-ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων θα απευθυνθεί με διάγγελμα στο λαό, ενώ προσανατολίζεται και στη σύγκληση ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται από το πρωί της Παρασκευής στα Σκόπια και πραγματοποιεί συνεχώς κυβερνητικές συσκέψεις.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ κάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ να μην παραιτηθεί και να συνεχίσει τις προσπάθειες για ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.

Διαβάστε επίσης:

Ο Ερντογάν βομβαρδίζει αμάχους στη Συρία αδιαφορώντας για την εκεχειρία

Σχετικές ειδήσεις