ΚΟΣΜΟΣ

Το Newsbomb.gr στην Αίγυπτο: Η καρδιά του Ελληνισμού «χτυπά» ακόμα πιο δυνατά στην Αλεξάνδρεια...

Το Newsbomb.gr στην Αίγυπτο: Η καρδιά του Ελληνισμού «χτυπά» ακόμα πιο δυνατά στην Αλεξάνδρεια...

Με μια λαμπρή και συγκινητική τελετή, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019, εορτάστηκε η επέτειος των δέκα χρόνων λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών - Τιμώμενο πρόσωπο και η κυρία Αικατερίνη - Μπελεφάντη Σοφιανού, η οποία προχώρησε στην ίδρυση δύο νέων σωματείων φίλων Αλεξάνδρειας, του Αιγυπτιοκυπριακού και του Αιγυπτιορουμανικού. 

Το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών ιδρύθηκε το 2008, και λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη.

Το μεγαλείο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων αναδείχθηκε, μέσα από μία μεγάλη εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, αφιερωμένης στα δέκα χρόνια από την ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, καθώς επίσης και στην πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, για την τεράστια προσφορά της στον παγκόσμιο αυτό πολιτιστικό οργανισμό.

Το μεγαλείο των ελληνοαιγυπτιακών σχέσεων αναδείχθηκε, μέσα από μία μεγάλη εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Η κυρία Βαρδινογιάννη είναι μέλος του Advisory Board της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και ιδρύτρια του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης».

To «Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης»

Την κυρία Βαρδινογιάννη, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο, «ένα μεγάλο φίλο της Βιβλιοθήκης» όπως τον χαρακτήρισε, και τους υψηλούς επισκέπτες, υποδέχτηκε θερμά ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης, Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι, τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε η κυρία Βαρδινογιάννη στην ίδρυση του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου είναι πανάρχαιες», τόνισε ο κ. Φέκι, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Έλληνα Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, όταν τον συνάντησε πρόσφατα στην Αθήνα, ότι «η Αλεξάνδρεια ήταν η πιο σημαντική πόλη στην αρχαία Ελλάδα». Για αυτό «κάθε φορά που συναντιόμαστε στην Αλεξάνδρεια, αυτό αποτελεί έναν μεγάλο εορτασμό των πανάρχαιων σχέσεών μας», προσέθεσε ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

Ο Πρόεδρος της Βιβλιοθήκης Αλεξάνδρειας Dr. Mostafa El Feki, η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη και ο κύριος Ανδρέας Ζαΐμης

Σε ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης της προσφοράς και του πολύχρονου έργου της στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης απένειμε τιμητική διάκριση στην κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, η οποία είναι Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και μέλος του Advisory Board. Την κυρία Βαρδινογιάννη πλαισίωσαν απόφοιτοι του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών που της πρόσφεραν λουλούδια και την ευχαρίστησαν για την υποστήριξή της σε μία από τις κορυφαίες στιγμές της τελετής.

Bardinogianni5.jpg
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β' , η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη και ο Δρ. Μουστάφα Ελ Φέκι

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, εμφανώς συγκινημένη για τη συμπλήρωση,δέκα χρόνων του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, ενός οργανισμού που έγινε με δική της πρωτοβουλία, μία ημερομηνία που -όπως είπε- έχει μείνει πάντοτε στην καρδιά της και αποτελεί ένα έργο για τις επόμενες γενεές.

Bardinogianni6.jfif
Η πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

«Σαν Ελληνίδα, αλλά και σαν πολίτης του κόσμου, νιώθω περήφανη για την ελληνιστική Αλεξάνδρεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για τις πολύτιμες γνώσεις και τα πτυχία που το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών Αλεξανδρείας παρείχε σε νέους από όλον τον κόσμο, που εντρύφησαν στον ελληνιστικό πολιτισμό.

Bardinogianni5.jpg
«Σαν Ελληνίδα, αλλά και σαν πολίτης του κόσμου, νιώθω περήφανη για την ελληνιστική Αλεξάνδρεια», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Βαρδινογιάννη

Παραλαμβάνοντας το βραβείο και συγχαίροντας τους φοιτητές, η κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε βαθιά συγκινημένη τόσο για την ιδιαίτερη τιμή, όσο και για το γεγονός πως βρισκόταν στην Αλεξάνδρεια, μια πόλη που αισθάνεται «σαν δεύτερη πατρίδα της», ενώ διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντα στο πλευρό της Βιβλιοθήκης δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς νέους και νέες να σπουδάσουν εκεί.

H κυρία Βαρδινογιάννη δήλωσε βαθιά συγκινημένη

Η ίδια, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο του Ελληνικού Τμήματος Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, καθώς και την αντιπρόεδρο του Τμήματος, την Αιγυπτιώτισσα, Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάντη, η οποία είναι εκείνη που κράτα... ψηλά για δεκαετίες την ελληνική σημαία στην Αίγυπτο, με την πολύτιμη προσφορά της στον ελληνισμό. Η μεγάλη ευεργέτιδα και αρχόντισσα του Πατριαρχείου, κ. Αικατερίνη Σοφιανού Μπελεφάνη, δημιούργησε δύονέα σωματεία φίλων Αλεξάνδρειας, το αιγυπτιορουμανικό και το αιγυπτιοκυπριακό, συνεχίζοντας το σπάνιο έργο της, για το οποίο και ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της συγκινητικής εκδήλωσης στη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας.

Η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη ευχαρίστησε θερμά την αντιπρόεδρο του Τμήματος, Αιγυπτιώτισσα κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη - Σοφιανού

Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Dr. Mostafa El Feki επεσήμανε τη σημασία της Βιβλιοθήκης και του «Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών» για τη συνύπαρξη των πολιτισμών σε ένα κλίμα αρμονίας και υπογράμμισε τη συμβολή της κυρίας Βαρδινογιάννη για να αναδειχθούν οι κοινές αρχές και οι αξίες που συνδέουν τη Βιβλιοθήκη με τις Ελληνιστικές Σπουδές.

Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Dr. Mostafa El Feki

Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας ανέφερε ότι η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας έχει ετησίως περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ενώ το site της Βιβλιοθήκης δέχεται καθημερινά δύο εκατομμύρια επισκέψεις.

Sofianou3.jpg

Από την πλευρά του, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β΄, χαιρέτισε τα δέκα χρόνια από την ίδρυση του σπουδαίου αυτού πολιτιστικού φορέα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας που ενώνει Ελλάδα και Αίγυπτο, με τη σημαντική υποστήριξη του Ιδρύματος «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη», της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, του Ιδρύματος Ωνάση και του πανεπιστημίου της πόλης.

«Μέσα στα δέκα χρόνια που λειτουργεί, το μοναδικό αυτό Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών προσφέρει τη δυνατότητα σε νέους και νέες από όλη την υφήλιο, από την Αίγυπτο, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, να μελετήσουν τα επιτεύγματα της ελληνιστικής Αλεξάνδρειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

O Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β΄

Ο Πατριάρχης, τόνισε ότι «το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αγκαλιάζει τη δεκαετή πρωτοβουλία, διότι το ίδιο συνδέεται με τον αλεξανδρινό χώρο και την ιστορία που αυτός φέρει, αφού αποτελεί τον μοναδικό θεσμό ο οποίος λειτουργεί αδιάκοπα και συνδέει την ελληνιστική Αλεξάνδρεια με το παρόν», τιμώντας τον διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, Δρ Μουστάφα Ελ Φέκι με το παράσημο του Χρυσού Λέοντος του Τάγματος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

O Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β΄ με την πρέσβειρα Καλής Θελήσεως, κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Προηγήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο που παρουσίαζε το σημαντικό έργο της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη, ενώ ο διευθυντής της Βιβλιοθήκης την παρασημοφόρησε και της εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλου του διεθνούς πολιτιστικού οργανισμού, προσφέροντάς της ένα αναμνηστικό με τεράστια σημασία, για να της θυμίζει τη δική της προσφορά στην Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, φοίτησαν στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, 135 μεταπτυχιακοί σπουδαστές, ενώ την τελευταία δέχτηκε 91 σπουδαστές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, 22 σπουδαστές πήραν το πτυχίο τους και 23 σπουδαστές ολοκλήρωσαν τις μεταπτυχιακές τους σπουδές στον ελληνιστικό τομέα. Στο έργο του Κέντρου περιλαμβάνονται τουλάχιστον πενήντα εκδηλώσεις, συνεργασίες με περισσότερα από 20 πανεπιστήμια, εκ των οποίων τα περισσότερα ευρωπαϊκά, για την προώθηση σε παγκόσμιο επίπεδο των ελληνιστικών σπουδών.

Sxoli.jpg
Στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, φοίτησαν στο Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, 135 μεταπτυχιακοί σπουδαστές, ενώ την τελευταία δέχτηκε 91 σπουδαστές

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι από τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά, θα πραγματοποιούνται προγράμματα σπουδών για να παρέχονται τίτλοι phd.

Bardinogianni.jpg
Ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Dr. Mostafa El Feki απονέμει τιμητική διάκριση στην κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη

Στη μεγάλη αυτή εκδήλωση της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, έδωσαν το «παρών» επίσημοι από πολλές χώρες όπως η κυρία Δέσπoινα Γιαννακοπούλου.

Gisannakopoulou10-9.jpg
Από αριστερά: Ο κύριος Εμμανουήλ Γιαννακουδάκης - καθηγητής ΑΣΟΕΕ και γενικός γραμματέας της βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας του ελληνικού chapter, η κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου και ο κύριος Ανδρέας Ζαΐμης- πρόεδρος του Greek chapter της βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας

Ο κ. Ανδρέας Ζαΐμης- πρόεδρος του Greek chapter της βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας, μίλησε στο Newsbomb.gr

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας τίμησε την Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού για την τεράστια προσφορά της...

Την τεράστια προσφορά της κυρίας Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη τίμησε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β', σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας (21/10/2019) στο ξενοδοχείο Four Seasons, μιλώντας με τα καλύτερα λόγια για την μεγάλη ευεργέτιδα και Πρέσβειρα του Πατριαρχικού Θρόνου.

Patriarxis.jpg
O Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β'

«Η βραδιά είναι αφιερωμένη στην κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη Σοφιανού και την κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου. Τα κορίτσια μας» είπε με ενθουσιασμό ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄και πρόσθεσε «οι δύο κυρίες ξεκίνησαν από το Κάιρο με τόσα όνειρα και έφθασαν τόσο ψηλά χωρίς όμως να ξεχάσουν τη πατρίδα τους, την Αίγυπτο» τόνισε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β'.

Από αριστερά: Η κυρία Αικατερίνη - Μπελεφάντη Σοφιανού, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β' και η κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου

Ο Μακαριώτατος θέλοντας να ευχαριστήσει τις δύο κυρίες για τις ανεξάντλητες προσπάθειες τους στην Αίγυπτο, τους προσέφερε από ένα συμβολικό δώρο, τονίζοντας το πόσο σπουδαίο είναι το έργο τους.

Giannakopoulou4.jpg
Από αριστερά: Η κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου, η κυρία Αικατερίνη Σοφιανού και η κυρία Εύη Βλαζάκη

«Στην κυρία Σοφιανού, χάρισα ένα αφρικάνικο ξύλο που παιδιά ορφανά σκάλισαν επάνω το Μυστικό Δείπνο. Ενώ στην κυρία Γιαννακοπούλου χάρισα τον Άγνωστο Μετανάστη. Τον άνδρα, την γυναίκα, τα παιδιά που διανύουν δρόμους για να φτάσουν σε ένα παράδεισο που ίσως ποτέ δεν θα δούνε» είπε ο Μακαριώτατος.

Sofianou2.jpg
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας χάρισε ένα συμβολικό δώρο στην κυρία Αικατερίνη Σοφιανού
Η κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου δέχεται το τιμητικό δώρο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Μιλώντας αποκλειστικά στο Newsbomb.gr o Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος μίλησε με θερμά λόγια για τις κυρίες Δέσποινα Γιαννακοπούλου και Αικατερίνη Σοφιανού και τη μεγάλη προσφορά τους στον ελληνισμό της Αιγύπτου.

Οι κυρίες Σοφιανού και Γιαννακοπούλου κρατούν αναμμένη τη «δάδα του Ελληνισμού» στη χώρα του Νείλου

Από την πλευρά τους οι δύο κυρίες εμφανώς συγκινημένες ευχαρίστησαν τον Πατριάρχη και δήλωσαν πως θα συνεχίσουν να στηρίζουν με κάθε μέσο και τρόπο την γενέτειρα πατρίδα τους την Αίγυπτο.

Η κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου κρατά αναμμένη τη «δάδα του Ελληνισμού» στη χώρα του Νείλου

Η βράβευση της κυρίας Δέσποινας Γιαννακοπούλου από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

Στην ίδια εκδήλωση, η κυρία Σοφιανού τιμήθηκε από τον Διευθυντή της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας με «Το μετάλλιο των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας»

Sofianou.jpg
Η κυριά Σοφιανού τιμήθηκε με «Το μετάλλιο των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας»
Η μεγάλη ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη - Σοφιανού μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καίρου κ. Χρήστο Καβαλή

«Αυτό που μετράει δεν είναι τα λόγια αλλά οι πράξεις» τόνισαν οι δύο σπουδαίες Αιγυπτιώτισσες.

Giannakopoulou2.jpeg
Η κυρία Γιαννακοπούλου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Four Seasons
Sofianou10-3.jpg
Η κυρία Αικατερίνη Σοφιανού και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β' στην εκδήλωση στο ξενοδοχείο Four Seasons

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ιστορικό γεγονός: Θυρανοίξια του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο

Athens Democracy Forum: Μαριάννα Βαρδινογιάννη – Ορόσημο το 2020