ΚΟΣΜΟΣ

Κούρδοι: «Εμείς δείξαμε πού βρίσκεται ο αλ Μπαγκντάντι - Μας καθυστέρησε η τουρκική εισβολή»

Κούρδοι: «Εμείς δείξαμε πού βρίσκεται ο αλ Μπαγκντάντι - Μας καθυστέρησε η τουρκική εισβολή»
ASSOCIATED PRESS

Πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο είναι ο θάνατος του ηγέτη του ISIS αλ Μπαγκντάντι από αμερικανικά πυρά - Ο Ντόναλντ Τραμπ με διάγγελμά του επιβεβαίωσε το θάνατο του - Διαμάχη Κούρδων - Ιράκ για το ποιος έδωσε τις πληροφορίες για το κρησφύγετό του

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, επικεφαλής των οποίων είναι οι Κούρδοι, ανακοίνωσαν σήμερα πως η επιχείρηση, στην οποία σκοτώθηκε ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, έλαβε χώρα αφού οι υπηρεσίες πληροφοριών των SDF εντόπισαν τη θέση του.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος των SDF Ρεντούρ Τζελίλ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως οι δυνάμεις του θα εντείνουν τώρα τις επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και τις προσπάθειες να εντοπίσουν πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται εν υπνώσει.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία ευθύνεται για το γεγονός ότι η επιχείρηση εναντίον του Μπαγκντάντι καθυστέρησε περισσότερο από έναν μήνα

Την ίδια ώρα το Ιράκ ανακοίνωσε πως η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών του ήταν αυτή που εντόπισε τη θέση στην οποία βρισκόταν ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πραγματοποίησαν επιδρομή και τον σκότωσαν.

«Έπειτα από διαρκή παρακολούθηση και τον σχηματισμό μιας εξειδικευμένης δύναμης κρούσης σε διάστημα ενός ολόκληρου χρόνου, η ιρακινή Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ενεργώντας με ακριβείς πληροφορίες στάθηκε ικανή να εντοπίσει το άντρο στο οποίο κρυβόταν στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ ο αρχηγός των τρομοκρατών του Νταές Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και αυτοί που ήταν μαζί του», ανέφεραν σε δήλωσή τους οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών είχε πει νωρίτερα σήμερα στο Reuters πως το Ιράκ γνωστοποίησε στις Ηνωμένες Πολιτείες την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν ο Μπαγκντάντι.

Αμερικανός Υπουργός Άμυνας: Ο στόχος μας ήταν να τον συλλάβουμε

Τα μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων που επέδραμαν στη βορειοδυτική Συρία είχαν στόχο να συλλάβουν, ει δυνατόν, τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, αλλά και να τον σκοτώσουν, αν αυτό θα ήταν απαραίτητο, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ.

«Φωνάξαμε στον Μπαγκντάντι και του ζητήσαμε να παραδοθεί. Αρνήθηκε και κατέφυγε σε μια υπόγεια περιοχή και στη διαδικασία της προσπάθειάς μας να τον βγάλουμε από εκεί ανατίναξε ένα γιλέκο αυτοκτονίας, πιστεύουμε, και σκοτώθηκε», δήλωσε ο Έσπερ στο CNN.

Το σημείο όπου σκοτώθηκε ο ηγέτης του ISISAP

Ο Έσπερ πρόσθεσε πως δύο μέλη των αμερικανικών δυνάμεων υπέστησαν ήσσονος σημασίας τραύματα στη διάρκεια της επιχείρησης και έχουν ήδη επιστρέψει στις θέσεις τους.

Ο υπουργός Άμυνας δήλωσε πως ο Τραμπ ενέκρινε την επιχείρηση στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

«Ο πρόεδρος εξέταζε επιλογές νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα ... Επέλεξε την επιλογή που πιστεύαμε ότι μας έδινε τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας», δήλωσε ο Έσπερ.

Αντιδράσεις για το θάνατο του ηγέτη του ISIS

Μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ πως ο φυγάς αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία και πως ο θάνατός του αποτελεί μείζον πλήγμα για την τζιχαντιστική οργάνωση, πολλά κράτη έσπευσαν να σχολιάσουν αυτή την εξέλιξη.

Ο υπουργός Πληροφόρησης Μοχαμάντ Τζαβάντ Αζαρί-Τζαχρομί έγραψε το Twitter:

«Δεν είναι και σπουδαία δουλειά, σκοτώσατε απλώς το δημιούργημά σας» (κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι δημιούργησαν το Ισλαμικό Κράτος).

Ο υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA:

«Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αξιόπιστες πληροφορίες για την επιχείρηση αμερικανών στρατιωτών ... περί άλλης μιας 'εξόντωσης' του πρώην αρχηγού του ΙΚ Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι».

Ο Κονσταντίν Κοζάτσιοφ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της άνω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ:

«... Ο αλ-Μπαγκντάντι έχει αποχαιρετισθεί για τελευταία φορά τουλάχιστον πέντε φορές στο παρελθόν. Επίσης η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας είναι πολύ πιο δύσκολη αποστολή από τη φυσική καταστροφή ηγετών της, ακόμη και των πιο ασυμβίβαστων».

Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί έγραψε στο Twitter:

«Μπαγκντάντι: πρόωρη αποχώρηση για έναν τρομοκράτη, αλλά όχι για την οργάνωσή του. Συγχαίρω τους αμερικανούς συμμάχους μας γι' αυτή την επιχείρηση. Οι σκέψεις μου σήμερα πηγαίνουν σε όλα τα θύματα της τρέλας του Μπαγκντάντι και των εγκληματιών που τον ακολουθούσαν».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter:

«Ο θάνατος του Μπαγκντάντι είναι μια σημαντική στιγμή στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας, όμως η μαχή εναντίον του κακού που είναι το Νταές (το Ισλαμικό Κράτος) δεν έχει ακόμη τελειώσει. Θα εργασθούμε με τους εταίρους μας στον συνασπισμό για να βάλουμε ένα τέλος στις φονικές, βάρβαρες δραστηριότητες του Νταές μια για πάντα».

Ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ έγραψε στο Twitter:

«Μετά τον θάνατο του αρχηγού του Νταές, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο Νταές να δοξάσει κάποιον που διέπραξε τόσο απάνθρωπες και αποτρόπαιες εγκληματικές πράξεις. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες #DefeatDaesh (να ηττηθεί το Νταές)».

Ο Φαχρετίν Αλτούν, υψηλόβαθμος συνεργάτης του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε στο Reuters:

«Η Τουρκία είναι υπερήφανη που βοήθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον σύμμαχό μας στο ΝΑΤΟ, να φέρουν στη δικαιοσύνη έναν περιβόητο τρομοκράτη ... Θυμόμαστε σήμερα τους αμάχους θύματα του Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι και τους ήρωες στρατιωτικούς μας που έχασαν τη ζωή τους για να προστατεύσουν τον κόσμο από τους τρομοκράτες του Νταές»

«Η Τουρκία, η οποία υπήρξε ανάχωμα εναντίον της τρομοκρατίας, θα συνεχίσει να εργάζεται στενά μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Είναι καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να νικήσουμε όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις που επιχειρούν στην περιοχή χωρίς άλλη καθυστέρηση».

Με τη σειρά του ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε:

«Θα ήθελα να συγχαρώ τον πρόεδρο Τραμπ για το εντυπωσιακό επίτευγμα που οδήγησε στον θάνατο του αρχηγού (του Ισλαμικού Κράτους) αλ-Μπαγκντάντι. Αντανακλά την κοινή αποφασιστικότητά μας, των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των ελεύθερων χωρών, να πολεμήσουμε εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων και κρατών τρομοκρατών. Το επίτευγμα αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο, αλλά η μάχη είναι ακόμη μπροστά μας».