ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός: Φόβοι για επιθέσεις τζιχαντιστών μετά την εξουδετέρωση του αλ Μπαγκντάντι

Συναγερμός: Φόβοι για επιθέσεις τζιχαντιστών μετά την εξουδετέρωση του αλ Μπαγκντάντι

Έχοντας θρηνήσει εκατοντάδες θύματα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους την τελευταία τετραετία, η Γαλλία θέτει σε «αυξημένη επιφυλακή» τις αστυνομικές αρχές της χώρας, υπό τον φόβο εκδίκησης, μετά τον θάνατο του αρχηγού του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Κριστόφ Καστανέρ, σε μια επιστολή προς τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας, η οποία περιήλθε στη γνώση του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καλεί σε αυξημένη επιφυλακή προκειμένου να αποτραπούν πιθανές επιθέσεις αντεκδίκησης.

«… Η ενδεχόμενη εντατικοποίηση της τζιχαντιστικής προπαγάνδας έπειτα από αυτόν τον θάνατο, στο πλαίσιο της οποίας είναι πιθανό να απευθυνθεί κάλεσμα για ενέργειες αντεκδίκησης, απαιτεί τη μέγιστη επιφυλακή, ιδίως κατά τη διάρκεια δημοσίων εκδηλώσεων στις περιφέρειές σας τις επόμενες ημέρες» υπογραμμίζει ο Καστανέρ.

Στις 7 Ιανουαρίου του 2015, η Γαλλία μπήκε «επισήμως» στο στόχαστρο του Ισλαμικόύ Κράτους, όταν στο Παρίσι σημειώθηκε η τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo, όπου 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν.

Οι αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις «κορυφώθηκαν» με την εκατόμβη νεκρών στο Μπατακλάν, τον Μάιο του 2015.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο θάνατος του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι επέφερε ένα βαρύ πλήγμα στο Ισλαμικό Κράτος, ωστόσο «είναι μονάχα ένα βήμα» στον αγώνα κατά της τρομοκρατική οργάνωσης.

«Ο θάνατος του Αλ Μπαγκντάντι είναι ένα βαρύ πλήγμα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όμως είναι μονάχα ένα βήμα. Μαζί με τους εταίρους μας στον διεθνή συνασπισμό, η μάχη συνεχίζεται για την τελική ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αποτελεί προτεραιότητά μας στη Μέση Ανατολή», έγραψε σε ένα tweet ο Μακρόν.