ΚΟΣΜΟΣ

Στον «αέρα» το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ - Αναποφάσιστος ο «σουλτάνος»

Στον «αέρα» το ταξίδι Ερντογάν στις ΗΠΑ - Αναποφάσιστος ο «σουλτάνος»

Μετά την σκληρή γλώσσα που χρησιμοποίησε εναντίον των ΗΠΑ για την υιοθέτηση του ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη γενοκτονία των Αρμενίων ο Τούρκος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί ότι επανεξετάζει το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον στις 13 Νοεμβρίου. 

Σε ερώτηση δημοσιογράφων εάν σχεδιάζει να ακυρώσει την επίσκεψη στις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Δεν έχω αποφασίσει ακόμη. Υπάρχουν πολλά ερωτήματα».

Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε την απόφαση της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων που αναγνώρισε την γενοκτονία των Αρμενίων ως προσβολή στο τουρκικό έθνος. Μάλιστα κατηγόρησε μερίδα Αμερικανών πολιτικών που εδώ και 20 χρόνια πιέζουν για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ ότι εκμεταλλεύθηκαν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει εναντίον της Τουρκίας στις ΗΠΑ μετά την στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

«Αυτό το βήμα δεν έχει καμία αξία και δεν το αναγνωρίζουμε. Βλέπουμε μία τέτοια κατηγορία ως την μεγαλύτερη προσβολή που έγινε στο έθνος μας», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Και συνέχισε: «Μία χώρα της οποίας η ιστορία είναι γεμάτη με ‘’λεκέδες’’ γενοκτονίας, σκλαβιάς και εκμετάλλευσης δεν έχει κανένα δικαίωμα να λέει κάτι ή να κάνει κήρυγμα στην Τουρκία».

Η τουρκική εθνοσυνέλευση καταδίκασε την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ

Η τουρκική εθνοσυνέλευση καταδίκασε το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με το οποίο αναγνωρίστηκε επίσημα η γενοκτονία των Αρμενίων, αλλά και το νομοσχέδιο που προτείνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Το κοινοβούλιο της Τουρκίας «μετά λύπης του καταδικάζει και απορρίπτει την υιοθέτηση εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ορισμένων θέσεων για τη λεγόμενη γενοκτονία των Αρμενίων (…) παρά τις αντιρρήσεις ορισμένων μελών που έχουν σοφία και συνείδηση», ανέφερε το τουρκικό ψήφισμα.

Η απόφαση αυτή στηρίχθηκε από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και την αντιπολίτευση, δηλαδή το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP), το «Καλό» (IYI) κόμμα και το Κόμμα Εθνικής Δράσης (MHP).

Αναφορικά με τις κυρώσεις, η εθνοσυνέλευση ανέφερε ότι η απειλή επιβολής τους είναι «απλώς μια προσπάθεια να εκβιαστεί» η Άγκυρα. «Η Τουρκία ουδέποτε υπέκυψε σε οποιονδήποτε εκβιασμό», τόνισε στην απόφασή της.

Διαβάστε επίσης:

Ραγίζει καρδιές: Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου – Αντέχετε να το δείτε; (vid)