ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε το θάνατο του Μπαγκντάντι και ανακοίνωσε τον νέο αρχηγό

Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε το θάνατο του Μπαγκντάντι και ανακοίνωσε τον νέο αρχηγό
ap

Ποιος είναι ο διάδοχος του Μπαγκντάντι - Υπόσχεται εκδίκηση για το θάνατο του αρχηγού του

Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε σήμερα ότι ο ηγέτης της Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε, ανέφερε το πρακτορείο προπαγάνδας της οργάνωσης Amaq σε ένα ηχητικό μήνυμα, μετά την αμερικανική επιδρομή του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

Η τζιχαντιστική οργάνωση δεν είχε προβεί σε ανακοινώσεις έως σήμερα. Όρισε ως διάδοχο τον Αμπού Ιμπραήμ αλ Χασέμι αλ Κουράσι.

Ο Αϊμέν αλ Ταμίμι, ένας ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σουόνσι, με ειδικότητα στο Ισλαμικό Κράτος, επισήμανε ότι το όνομα αυτό είναι άγνωστο, θα μπορούσε, ωστόσο, να πρόκειται για έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο που ονομάζεται Χατζ Αμπντάλα, τον οποίο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κατονομάσει μεταξύ των πιθανών διαδόχων του Μπαγκντάντι.

«Θα μπορούσε να είναι κάποιος που γνωρίζουμε, ο οποίος έχει πιθανόν μόλις πάρει το νέο του όνομα» εξήγησε ο Ταμίμι.

Επιπλέον, το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος επιβεβαιώνει ότι ο εκπρόσωπός του Αμπού αλ Χασάν αλ Μουχατζίρ σκοτώθηκε, ενώ υπόσχεται εκδίκηση για το θάνατο του αρχηγού του, ζητώντας από τους υποστηρικτές του να δηλώσουν πίστη στον νέο ηγέτη του.

«Ω, μουσουλμάνοι, ω, μουτζαχεντίν, στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους (...), θρηνούμε για τον διοικητή των πιστών Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι», αναφέρεται στο μήνυμα που αναρτήθηκε στην εφαρμογή Telegram.

Απευθυνόμενο προς τις ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος λέει: «Μην χαίρεστε με το θάνατο του σεΐχη αλ Μπαγκντάντι».

Επιπλέον, στο ηχογραφημένο μήνυμα επαναλαμβάνεται η περσινή έκκληση του Μπαγκντάντι, που ζήτησε από τους υποστηρικτές του να απελευθερώσουν τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους.

Βίντεο - ντοκουμέντο

Την Τετάρτη (30/10) ο αμερικανικός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε o ηγέτης του ISIS Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής των κεντρική διοίκησης (US Central Command), Φρανκ ΜαΚένζι, έδωσε πληροφορίες για την πρόσφατη επιχείρηση στη βόρεια Συρία, στην οποία «εξουδετερώθηκε» ο μέχρι πρότινος ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους.

Στις εικόνες που ανέλυσε ο ΜακΚένζι διακρίνεται αρχικά η αεροπορική επιδρομή στην περιοχή και στη συνέχεια η έφοδος κομάντος.

Αποκάλυψε δε, ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, εντοπίστηκαν αρκετά παιδιά και τέσσερις γυναίκες, όπως και δύο άνδρες.

«Ο ηγέτης του ISIS υποχώρησε σ’ ένα τούνελ μαζί με δύο παιδιά. Εκεί ενεργοποίησε το γιλέκο με τα εκρηκτικά, από το οποίο σκοτώθηκαν και οι τρεις».

«Η επιχείρηση σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε άριστα, υποδηλώνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ για την καταστροφή του ISIS» συνέχισε ο ΜαΚέντζι.

Και πρόσθεσε: «Όσοι σχεδίασαν και εκτέλεσαν την επιχείρηση είναι επαγγελματίες και εστιάζουν στην αποστολή τους, πέραν της δόξας και της αναγνώρισης».

«Προσηλωμένοι άνθρωποι έκαναν μια σκληρή, επικίνδυνη δουλειά. Και την έκαναν καλά» κατέληξε ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέθανε ο Γιάννης Σπανός

Τέλη κυκλοφορίας 2020: Ξεχάστε όσα ξέρατε - Αλλάζουν όλα - Τι θα πληρώσουμε