ΚΟΣΜΟΣ

Η ρωσική εκκλησία ελπίζει σε δίκαιη δίκη του Εφραίμ

Η ρωσική εκκλησία ελπίζει σε δίκαιη δίκη του Εφραίμ

Σε «δίκαιη, έντιμη και μη πολιτική δίκη» του αρχιμανδρίτη Εφραίμ ελπίζει ο πρωθιερέας Βλαντίμιρ Βιγκιλιάνσκι, διευθυντής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κυρίλλου.

Ο πατέρας Βλαδίμηρος εγκωμίασε τη δράση του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου, μιλώντας στο δορυφορικό δίκτυο «Βέστι». Τον χαρακτήρισε ως «μια από τις προσωπικότητες της Ορθοδοξίας στον πλανήτη με το μεγαλύτερο κύρος».

«Θα πρέπει να περιμένουμε τη δέουσα δικαστική διαδικασία, τόσο από την πλευρά των κατηγόρων, όσο και από εκείνη της υπεράσπισης του πατέρα Εφραίμ. Και μόνο το δικαστήριο μπορεί να ζυγίσει αυτούς τους ισχυρισμούς. Θα ελπίσουμε ότι αυτό θα είναι δίκαιο, έντιμο δικαστήριο, ότι εκεί δεν θα υπάρχει πολιτική ή αντιχριστιανική διαπλοκή, αλλά μοναδικός στόχος θα είναι να μάθουμε την αλήθεια», δήλωσε.

Ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Κυρίλλου υπενθύμισε ότι «οι κατηγορίες εναντίον του αρχιμανδρίτη Εφραίμ για δήθεν παράνομες συναλλαγές διατυπώνονται από καιρό, ήδη εδώ και μερικά χρόνια» και ενώ εξήγησε ότι για άγνωστες οικονομικές υποθέσεις δεν μπορεί να έχει άποψη, προσέθεσε ότι όσοι άνθρωποι έχουν συναναστραφεί τον πατέρα Εφραίμ, μεταξύ αυτών και ο ίδιος, που τον έχει γνωρίσει προ πολλού, από τις επισκέψεις στον Άθω, «τον αντιμετωπίζουμε με μέγιστο σεβασμό και όλες του οι ενέργειες δείχνουν ότι είναι απίθανο να υπάρξουν κάποια δείγματα πως έπραξε όσα τον κατηγορούν».

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι χαρακτήρισε τον ηγούμενο Εφραίμ «επιφανή παράγοντα της ορθόδοξης Εκκλησίας, γνωστό κήρυκα και έναν από τους πρωταγωνιστές της γενικής ανοικοδόμησης του μοναστηριού του τις τελευταίες δύο δεκαετίες».