ΚΟΣΜΟΣ

Δήμαρχος Βενετίας: Οι ζημιές από τις πλημμύρες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ

Δήμαρχος Βενετίας: Οι ζημιές από τις πλημμύρες ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ
Η Βενετία «πνίγεται»: Η πόλη κηρύχθηκε σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης»
AP PHOTOS

Το οικονομικό κόστος των πλημμυρών που πλήττουν τη Βενετία είναι πιθανό να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο

Παράλληλα, υψηλόβαθμος κληρικός δήλωσε πως η ιστορική Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πόλη κινδυνεύει να υποστεί «ανεπανόρθωτες» ζημιές.

«Η Βασιλική υφίσταται δομική ζημιά επειδή το νερό έχει ανέβει και έτσι προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ιδιαίτερα όταν στεγνώνει στο κάτω μέρος των μωσαϊκών και της επίστρωσης με πλακάκια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχιεπίσκοπος της Βενετίας Φραντσέσκο Μοράλια.

Ερωτηθείς σχετικά με τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις, ο Μπρουνιάρο δήλωσε: «Ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

Εξαιτίας των πλημμυρών δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για έναν 78χρονο Βενετσιάνο ο οποίος έπαθε ηλεκτροπληξία την ώρα που προσπαθούσε να θέσει σε λειτουργία ηλεκτρικές αντλίες στην πλημμυρισμένη κατοικία του. Νεκρός βρέθηκε ένας ακόμη άνδρας του στο σπίτι του.

Πρόκειται για τη δεύτερη χειρότερη πλημμυρίδα των τελευταίων 50 ετών, με τη στάθμη των υδάτων να φθάνει τα 1,87 μέτρα λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Τρίτης.

Η χειρότερη πλημμυρίδα ήταν λίγο υψηλότερη και σημειώθηκε το 1966, όταν το νερό είχε φθάσει τα 1,94 μέτρα.

Η ιστορική πλατεία του Αγίου Μάρκου έχει μετατραπεί σε… ποτάμι, με ντόπιους αλλά και τουρίστες να κυκλοφορούν με σωσίβιες λέμβους. Τα νερά επίσης, εισχώρησαν και στον καθεδρικό της Βενετίας προκαλώντας υλικές ζημιές.

Η πόλη κηρύχθηκε σε «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

Δείτε φωτογραφίες στην παρακάτω gallery:

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Σαρώνει τη χώρα η «Βικτώρια» - Πλησιάζει νέο κύμα - «Πνίγηκαν» Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κρήτη

Σχετικές ειδήσεις