Φοιτητές κατέλαβαν τον Πύργο της Πίζα
Φοιτητές κατέλαβαν την Πέμπτη το διάσημο Πύργο της Πίζας στην Τοσκάνη στην κεντρική Ιταλία διαμαρτυρόμενοι κατά της...
Φοιτητές κατέλαβαν την Πέμπτη το διάσημο Πύργο της Πίζας στην Τοσκάνη στην κεντρική Ιταλία διαμαρτυρόμενοι κατά της μεταρρύθμισης των πανεπιστημίων που προβλέπει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, σύμφωνα με φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι φοιτητές ανήρτησαν από τον Πύργο της Πίζας ένα πανό με το σύνθημα "όχι στη μεταρρύθμιση" του πανεπιστημίου.
Χιλιάδες άλλοι φοιτητές διαδήλωσαν σε άλλες ιταλικές πόλεις για δεύτερη ημέρα διαμαρτυρόμενοι κατά της μεταρρύθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης την οποία επιθυμεί η ιταλική κυβέρνηση. Συμπλοκές σημειώθηκαν στη Φλωρεντία, όπου πολλοί φοιτητές έφεραν στη συνέχεια μώλωπες, ενώ μερικές χιλιάδες νέοι πραγματοποίησαν πορεία στη Ρώμη χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση, η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε πολλούς νόμους σε δύο χρόνια θητείας, οι οποίοι έχουν ως συνέπεια την περικοπή 9 δισεκατομμυρίων ευρώ και 130.000 θέσεων εργασίας στον τομέα της παιδείας την πενταετία 2009-2013. Η μεταρρύθμιση του πανεπιστημίου προβλέπει κυρίως τη συγχώνευση των πιο μικρών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, την είσοδο στα διοικητικά συμβούλια ειδικών εκτός του ακαδημαϊκού κόσμου και τη μείωση της θητείας των πρυτάνεων.
Οι επικριτές της κρίνουν ότι αποσκοπεί κυρίως στην εξοικονόμηση χρημάτων, για παράδειγμα μέσω της μη ανανέωσης των συμβάσεων καθορισμένου χρόνου εργασίας δεκάδων χιλιάδων ερευνητών. Την Τετάρτη σημειώθηκαν συμπλοκές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων μεταξύ των φοιτητών και των δυνάμεων της αστυνομίας, κυρίως στο κέντρο της Ρώμης.
Πηγή: www.newscode.gr