ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Αλβανία: Το έδαφος ανυψώθηκε πάνω από 8 εκατοστά στο Δυρράχιο (pic)

Σεισμός στην Αλβανία: Το έδαφος ανυψώθηκε πάνω από 8 εκατοστά στο Δυρράχιο (pic)
Facebook

Σεισμός στην Αλβανία: Ο ισχυρός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ που συντάραξε τη γειτονική χώρα προκάλεσε και μια σειρά από αλλαγές στο έδαφος της περιοχής.

Τουλάχιστον 8,4 εκατοστά ανυψώθηκε το έδαφος 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου από τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα της Τρίτης (26/11) την Αλβανία.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι ερευνητές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Βασίλης Τσιρώνης και Αθανάσιος Γκανάς οι οποίοι χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα και παρουσίασαν το πρώτο διαφορικό συμβολογράφημα όπου παρατηρείται ανύψωση του εδάφους έως και 8,4 εκατοστά στην περιοχή Hamallaj που βρίσκεται 15 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Δυρραχίου.

Δείτε τη φωτογραφία:

Μάχη με τον χρόνο στα χαλάσματα

Στους 31 ανέρχονται οι νεκροί από τον χθεσινό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Αλβανία, εκ των οποίων οι 11 στην κωμόπολη της Θουμάνα κοντά στο Δυρράχιο, η οποία δέχτηκε και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί καθώς οι άνθρωποι που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια υπολογίζονται σε πάνω από 20, μεταξύ αυτών τρεις πολυμελείς οικογένειες, και όσο οι ώρες περνούν οι πιθανότητες για επιζώντες λιγοστεύουν.

Σωστικά συνεργεία από 11 χώρες (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) επιχειρούν σε 6 σημεία σε Δυρράχιο και Θουμάνα, ενώ το έργο τους δυσκολεύει η μετασεισμική ακολουθία -σημειώθηκαν πάνω από 350 μετασεισμικές δονήσεις, η ένταση των οποίων άγγιξε σήμερα και τα 5 Ρίχτερ-, καθώς εγκυμονεί κινδύνους για την ασφάλεια των διασωστών στα ετοιμόρροπα χαλάσματα.

Οι 40 άντρες των δύο ελληνικών μονάδων ΕΜΑΚ έχουν ανασύρει από τα ερείπια τρεις ανθρώπους, δύο εκ των οποίων εν ζωή.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας και ο αριθμός των τραυματιών αυξήθηκε φθάνοντας τους 658, εκ των οποίων 10 παρουσιάζουν ιδιαίτερα προβλήματα και 2, σε βαρύτερη κατάσταση, αναμένεται να διακομιστούν σε νοσοκομεία της Ελλάδας ή της Ιταλίας.

Τις σεισμόπληχτες περιοχές επισκέφτηκε σήμερα όλη η πολιτική ηγεσία της χώρας.

Η κυβέρνηση κήρυξε σήμερα τις δύο περιφέρειες με τις μεγαλύτερες ζημιές, του Δυρραχίου και των Τιράνων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τη σημερινή σε ημέρα εθνικού πένθους, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

«Στην Υγειά μας Ρε Παιδιά»: Ο Ντάνος εκσφενδόνισε πιάτο και βρήκε τον Μπάση στο κεφάλι (vid)

Θλίψη: Νεκρός διάσημος ηθοποιός – Ήταν μόλις 35 ετών (pics)