ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις για τους νεκρούς Κούρδους στην Τουρκία

Αντιδράσεις για τους νεκρούς Κούρδους στην Τουρκία

Κύμα επικρίσεων εναντίον των ενόπλων δυνάμεων και της κυβέρνησης στην Τουρκία έχει προκαλέσει ο βομβαρδισμός αμάχων στο Σίρνακ, που είχε ως αποτέλεσμα των σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι.

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη για το θάνατο των 35 Κούρδων χωρικών.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Χουσεΐν Τσελίκ, δήλωσε ότι «εξ ονόματος του κόμματός μας, εκφράζω την κατάπληξή μας και τη θλίψη μας» για το γεγονός.

«Εάν έγιναν λάθη, εάν έγιναν σφάλματα και παραλείψεις στο γεγονός που έλαβε χώρα, αυτό δεν σημαίνει σε καμιά περίπτωση ότι αυτά θα συγκαλυφθούν», προσέθεσε.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το τουρκικό γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι πληροφορίες που διέθεταν οι αρχές ανέφεραν ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει συγκέντρωση αντρών του ΡΚΚ στην περιοχή και ότι χτες λίγο μετά τις 18:30, μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων κατέγραψε κίνηση ομάδας από το Ιράκ προς την Τουρκία, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ο βομβαρδισμός της περιοχής, πράγμα που έγινε στις 21:37-22:24.

«Δεν μπορεί να γίνει λόγος για νομιμότητα μιας εξουσίας που δολοφονεί το λαό της». Τη δήλωση αυτή --που έχει κάνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-- για το καθεστώς Άσαντ στη Συρία χρησιμοποίησε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, εναντίον όμως της τουρκικής κυβέρνησης.

Ο βομβαρδισμός που πραγματοποίησαν χτες τη νύχτα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έγινε υποτίθεται εναντίον αντρών του ΡΚΚ, αλλά τελικά οι νεκροί ήταν άμαχοι, κατά πάσα πιθανότητα κάτοικοι της περιοχής που ασχολούνται με λαθρεμπόριο πετρελαίου ή τσιγάρων.