ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Αιματοχυσία παρά την παρουσία παρατηρητών

Συρία: Αιματοχυσία παρά την παρουσία παρατηρητών

Παρά την παρουσία των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου, τουλάχιστον 17 διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα στη Συρία, από τα πυρά των δυνάμεων ασφαλείας.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών σε πολλές πόλεις σε όλη τη χώρα. Έξι άτομα σκοτώθηκαν στη Χάμα, λίγη ώρα μετά την άφιξη των παρατηρητών εκεί.

Οι διαδηλωτές είχαν κατέβει στους δρόμους για να υποδεχτούν την αντιπροσωπεία εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφάλειας, με ελεύθερους σκοπευτές στα γύρω κτίρια.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν και εναντίον διαδηλωτών στην Ντούμα, ένα προάστιο της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν θανάσιμα τέσσερις άνθρωποι.

Εξοργισμένοι οι κάτοικοι της περιοχής ξεκίνησαν εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής και λέγεται ότι χιλιάδες έχουν κατακλύσει την κεντρική πλατεία για να κάνουν καθιστική διαμαρτυρία.

Εκτός από τους 17 νεκρούς διαδηλωτές, άλλοι έξι άνθρωποι -η ταυτότητα των οποίων δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη- σκοτώθηκαν στο Ιντλίμπ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία. Η αντιπροσωπεία του Αραβικού Συνδέσμου αναμένεται να επισκεφθεί και αυτήν την περιοχή.

Πηγή του Αραβικού Συνδέσμου από το Κάιρο είχε αναφέρει νωρίτερα σήμερα ότι υπήρξε πρόβλημα με την επικοινωνία με τη Συρία, όμως το πρόγραμμα των παρατηρητών συνεχίζεται κανονικά. «Επικοινωνήσαμε με τις ομάδες μας. Το σημερινό σχέδιο δεν θα αλλάξει και το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε σήμερα ήταν το κακό τηλεφωνικό δίκτυο που καθιστούσε δύσκολη την επικοινωνία. Χρειαστήκαμε περισσότερο χρόνο για να τους μιλήσουμε», είπε η πηγή αυτή.