ΚΟΣΜΟΣ

Έρευνα της αιγυπτιακής αστυνομίας στα γραφεία 17 ΜΚΟ

Έρευνα της αιγυπτιακής αστυνομίας στα γραφεία 17 ΜΚΟ

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε σήμερα την ανησυχία της ύστερα από την έφοδο της αιγυπτιακής αστυνομίας στα γραφεία 17 μη κυβερνητικών αιγυπτιακών και ξένων οργανώσεων, ενώ δύο από αυτές είναι αμερικανικές.


Ταυτόχρονα κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές να παύσουν να «εξουθενώνουν» το προσωπικό αυτών των οργανώσεων.

«Ανησυχούμε βαθιά, επειδή τέτοιες ενέργειες δεν είναι οι κατάλληλες στο συγκεκριμένο εξωτερικό περιβάλλον», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νάλαντ, προσθέτοντας ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικοινωνούν με αιγύπτιους ομολόγους τους προκειμένου να διερμηνεύσουν αυτήν την βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Αυτό το θέμα θέλουμε να έχει μιαν άμεση επίλυση», τόνισε η εκπρόσωπος.

Η δικαιοσύνη και η αστυνομία της Αιγύπτου πραγματοποίησαν έρευνες στα γραφεία στο Κάιρο δεκαεπτά αιγυπτιακών και ξένων μη- κυβερνητικών οργανώσεων (ΜΚΟ), δύο από τις οποίες είναι αμερικανικές, στο πλαίσιο μίας έρευνας για «χρηματοδότηση από το εξωτερικό», σύμφωνα με δικαστικές πηγές και το πρακτορείο Mena.

«Η εισαγγελία ερεύνησε 17 ΜΚΟ, τοπικές και ξένες, στο πλαίσιο μίας έρευνας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό», μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Mena, επικαλούμενο ανακοίνωση της εισαγγελίας. «Η έρευνα βασίζεται σε στοιχεία, που δείχνουν ότι παραβιάστηκαν οι αιγυπτιακοί νόμοι, ενώ δεν υπήρχαν και οι νόμιμες άδειες», πρόσθεσε το Mena