ΚΟΣΜΟΣ

«Σπρεντ»: Το δημοφιλέστερο πυροτέχνημα στην Ιταλία

«Σπρεντ»: Το δημοφιλέστερο πυροτέχνημα στην Ιταλία

Με κατασχέσεις και πρόστιμα προσπαθούν οι αρχές πολλών ιταλικών πόλεων να εμποδίσουν τη χρήση των παραδοσιακών πυροτεχνημάτων για τον εορτασμό της πρωτοχρονιάς, ώστε να αποφευχθούν τραυματισμοί πολιτών αλλά και να προστατευθεί η ψυχική ηρεμία και σωματική ακεραιότητα των κατοικίδιων ζώων.

Στο Μπάρι, ο δήμαρχος Μικέλε Εμιλιάνο αποφάσισε την ενίσχυση ειδικών κυκλωμάτων με τηλεοπτικές κάμερες, προειδοποιώντας τους τυχόν παραβάτες ότι πρόκειται να τους αποσταλούν τα σχετικά πρόστιμα.

Στο Μιλάνο, με απόφαση του δημάρχου Τζουλιάνο Πιζαπία, το σχετικό πρόστιμο φθάνει τα πεντακόσια ευρώ.

Στη Βενετία, η δημοτική αστυνομία με απόφασή της ορίζει ότι «στις 31 του Γενάρη και κατά την πρώτη ημέρα του νέου έτους απαγορεύεται ρητά η μεταφορά και κατοχή πυροτεχνημάτων πάσης φύσεως, από βεγγαλικά μέχρι πυροτεχνήματα».

Στη Νάπολη, συνεχίζεται η κατάσχεση παράνομων πυροτεχνημάτων. Στις περισσότερες πρωταγωνιστεί το ισχυρότερο φετινό παράνομο πυροτέχνημα, που ονομάστηκε «σπρεντ» και διατίθεται σε πολλές συνοικίες της μεγαλούπολης της νότιας Ιταλίας. Οι καραμπινιέροι φοβούνται ότι μπορεί να προκληθούν σοβαροί τραυματισμοί, ιδίως ανηλίκων. Τις τελευταίες ώρες οι κατασχέσεις παράνομων βεγγαλικών και πυροτεχνημάτων ξεπέρασαν σε ποσότητα τους έξι τόνους. Σήμερα το πρωί στην Νάπολη συνελήφθη ένας άνδρας σαράντα χρόνων ο οποίος έκρυβε, στο σπίτι του -κάτω από το κρεβάτι- εκατόν σαράντα κιλά εκρηκτικής ύλης.

Πάντως, οι φιλοζωικές οργανώσεις επικροτούν την απόφαση των Ιταλών δημάρχων, την οποία χαρακτηρίζουν «κίνηση που αναδεικνύει τον πολιτισμό και την ευαισθησία της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ οι μέχρι τώρα αντιδράσεις των πολιτών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης Facebook και Twitter είναι στην μεγάλη τους πλειοψηφία θετικές.