ΚΟΣΜΟΣ

Al Jazeera: Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχεται τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας

Al Jazeera: Η κυβέρνηση της Τρίπολης αποδέχεται τη στρατιωτική βοήθεια της Τουρκίας
ap

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη, αφού κάθε ώρα που περνάει η κατάσταση μυρίζει όλο και περισσότερο «μπαρούτι» - Η Αίγυπτος στέλνει τεθωρακισμένα στον Χαφτάρ

Η κυβέρνηση της Τρίπολης «αποδέχτηκε» την προσφορά της Τουρκίας για αποστολή στρατιωτικής βοήθειας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το δίκτυο Al Jazeera, επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές.

Την εν λόγω πρόταση για ανάπτυξη Tούρκων στρατιωτών στην Λιβύη, είχε διατυπώσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης, λίγο μετά τη συνάντησή του με τον «πρωθυπουργό» της Λιβύης.

Ο Tούρκος πρόεδρος δήλωσε συγκεκριμένα στις 10 Δεκεμβρίου πως η Τουρκία είναι έτοιμη να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη για να υποστηρίξει τη λιβυκή κυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία» είχε δηλώσει τότε ο Ερντογάν.

Λίβυοι αξιωματούχοι είπαν στο Al Jazeera ότι τώρα τίθεται σε εφαρμογή το μνημόνιο στρατιωτικής συνεργασίας και ασφάλειας που είχε συναφθεί μεταξύ του και Ταγίπ Ερντογάν και του αναγνωρισμένου από τον ΟΗΕ πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σαράτζ.

Η «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης» του Σάρατζ ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη. Ωστόσο, στα περίχωρα της πόλης βρίσκονται ήδη οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ και προωθούνται συνεχώς με στόχο την τελική κατάληψή της.

Η Αίγυπτος στέλνει τεθωρακισμένα στον Χαφτάρ

Το πράσινο φως για την ανάπτυξη τανκς ρωσικής κατασκευής στη Λιβύη έδωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι προκειμένου να ενισχύσει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ, σύμφωνα με αιγυπτιακές πηγές που επικαλείται η ΜΚΟ Middle East Monitor.

Τα αιγυπτιακά τανκς είναι παρόμοια με εκείνα που ήδη χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Χαφτάρ.

Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι το Κάιρο συμφώνησε στον «προσωρινό» εξοπλισμό του Χαφτάρ υπό την προϋπόθεση ότι τα τανκς θα επιστραφούν όταν λήξουν οι μάχες και επιτευχθεί ο στόχος για κατάληψη της Τρίπολης. Οι πηγές ανέφεραν ότι η συμφωνία έχει γίνει με τέτοιο τρόπο, προκειμένου να παρακαμφθεί το ψήφισμα του ΟΗΕ που απαγορεύει τον εξοπλισμό των αντίπαλων μερών στη σύγκρουση της Λιβύης.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Επίδομα παιδιού Α21: Πότε θα πληρωθεί η 6η δόση