ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Πούτιν, Τραμπ και αλ Σίσι ετοιμάζουν τις κινήσεις τους

Λιβύη: Πούτιν, Τραμπ και αλ Σίσι ετοιμάζουν τις κινήσεις τους
ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA

Την πρόθεσή τους να συντονίσουν τις ενέργειές τους για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη επιβεβαίωσαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Παρασκευή (27/12/2019), οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Αιγύπτου Βλαντίμιρ Πούτιν και Αμπντέλ Φάταχ αλ Σίσι.

Όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, «επιβεβαιώθηκε η πρόθεση για τον περαιτέρω συντονισμό των ενεργειών με σκοπό την σταθεροποίηση της κατάστασης στο κράτος αυτό (Λιβύη)». Επίσης, «επισημάνθηκε η σημασία των μεσολαβητικών προσπαθειών της Γερμανίας και του ΟΗΕ στο πλαίσιο της προώθησης της πολιτικής διαδικασίας με την συμμετοχή όλων των βασικών μερών της Λιβύης».

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος αλ Σίσι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον Ιταλό πρωθυπουργό για το θέμα της Λιβύης.

Την ανάγκη περιορισμού των «παράνομων ξένων επεμβάσεων» επεσήμανε στον Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία. Κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, χθες Πέμπτη (26/12/2019), ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αλ Σίσι συζήτησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τις εξελίξεις στο θέμα της Λιβύης, επισημαίνοντας στον Αμερικανό ηγέτη την υποστήριξη της Αιγύπτου στην ενδυνάμωση του Λιβυκού λαού για την επίτευξη ασφάλειας και σταθερότητας. Επίσης, τόνισε τη σημασία του ρόλου του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας που απειλεί όλη την περιοχή της Μέσης Ανατολής, γράφει η «Αλ Αχράμ».

Παράλληλα, ο Αιγύπτιος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ιταλό πρωθυπουργό Γκιουζέπε Κόντε, τονίζοντας και πάλι την «αποφασιστική στάση της Αιγύπτου στη στήριξη των προσπαθειών του Λιβυκού Εθνικού Στρατού στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στον περιορισμό των τρομοκρατικών οργανώσεων, που δεν απειλούν μόνον την ασφάλεια της Λιβύης αλλά και την ασφάλεια όλης της περιφέρειας της Μεσογείου». Ο Αλ Σίσι, παράλληλα, επεσήμανε την πλήρη αντίθεση της Αιγύπτου σε «οποιαδήποτε μορφή επεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Λιβύης» και συμφωνώντας στο να εντείνουν τις κοινές τους προσπάθειες οι δύο χώρες για να επιλυθεί η κρίση στη Λιβύη και να επικρατήσει η σταθερότητα στη βορειοαφρικανική αυτή χώρα».

Επιχειρησιακή σύσκεψη στη Ρωσία

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προήδρευσε επιχειρησιακής σύσκεψης με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, κατά την διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση στη Συρία, την Λιβύη και άλλα επίκαιρα θέματα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ρώσου προέδρου, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο ζήτημα της τρομοκρατικής δραστηριότητας στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας και στο ζήτημα της διευθέτησης της κατάστασης στην Λιβύη.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μενβέντεφ, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας Βλαντίμιρ Καλοκόλτσεφ, ο διοικητής της FSB Αλεξάντρ Μπόρτνικοφ, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (άνω βουλή) Βαλεντίνα Ματβιένκο, ο πρόεδρος της Κρατικής Δούμας (βουλή) Βιτσισλάβ Βολόντιν.

(Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Διαβάστε επίσης:

Κώστας Τασούλας: Ο παροξυσμός μπορεί να είναι και το μοιραίο λάθος της Τουρκίας

Η Λιβύη ζήτησε στρατιωτική βοήθεια από τον Ερντογάν - Ποιες χώρες αντιδρούν

«Χαστούκι» σε Ερντογάν από την Τυνησία - Δεν του δίνει λιμάνι για τα πολεμικά πλοία

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις