ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός πυρετός για τη Λιβύη: Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν και Πούτιν

Διπλωματικός πυρετός για τη Λιβύη: Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ με Ερντογάν και Πούτιν
AP

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε την Κυριακή (29/12) η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

Η Συρία και η Λιβύη βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από την τουρκική πλευρά.

Ακόμη, οι δύο ηγέτες συζήτησαν, επίσης, θέματα που άπτονται διμερών σχέσεων και περιφερειακών εξελίξεων.

Παράλληλα, η καγκελάριος της Γερμανίας είχε επικοινωνία και με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την περαιτέρω υποστήριξή τους, στο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ενώ συμφώνησαν στην ανάγκη ενίσχυσης των διπλωματικών προσπαθειών για την επίλυση της κρίσης στην Λιβύη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Οι τηλεφωνικές συνομιλίες Μέρκελ-Ερντογάν και Μέρκελ-Πούτιν έρχονται λίγες μόνο ώρες μετά τη δεδηλωμένη πρόθεση του Τούρκου προέδρου να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη.

Το μήνυμα Τσαβούσογλου

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε το Σάββατο (28/12) ενάντια σε απόπειρες δημιουργίας μιας κατάστασης στη Λιβύη παρόμοιας με εκείνης στη σπαραζόμενη από εμφύλιο πόλεμο Συρία.

«Θέλουν να μετατρέψουν (την κατάσταση στη) Λιβύη με εκείνη στη Συρία. Αν σήμερα η Λιβύη γίνει σαν τη Συρία, τότε η τροπή θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες στην περιοχή», τόνισε ο Τσαβούσογλου σε μια συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Αντάλια.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να αποτρέψουμε η Λιβύη να διαιρεθεί και να διολισθήσει στο χάος και θα το κάνουμε», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρόσφατου μνημονίου για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν η Άγκυρα και η Λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Η αποκάλυψη του Γιώργου Παπαδάκη για τον μισθό του (pics)