ΚΟΣΜΟΣ

Μαζική διαδήλωση κατά του νέου συντάγματος στη Βουδαπέστη

Μαζική διαδήλωση κατά του νέου συντάγματος στη Βουδαπέστη

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στη Βουδαπέστη, εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το νέο σύνταγμα, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση της Ουγγαρίας γιόρταζε την εφαρμογή του.

Οι οργανωτές της κινητοποίησης, με τον τίτλο «Θα υπάρξει και πάλι δημοκρατία», υποστήριξαν ότι περίπου 100.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αργά το απόγευμα σε μία από τις κυριότερες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας. Ο τίτλος που έδωσαν στην κινητοποίηση παραπέμπει σε ένα από τα άρθρα του νέου συντάγματος, με το οποίο αντικαθίσταται η ονομασία «Δημοκρατία της Ουγγαρίας» με την απλούστερη «Ουγγαρία».

Στη διαδήλωση συμμετείχαν το σοσιαλιστικό κόμμα MSZP, το αριστερό οικολογικό κόμμα LMP και το νέο κόμμα DK του πρώην πρωθυπουργού Φέρεντς Γκιούρτσανι.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Βίκτορ Όρμπαν και κρατούσαν πλακάτ με τις φράσεις «Φτάνει», «Δικτατορία του Όρμπαν» και «Ορμπανιστάν».

Κάλεσμα στους πολίτες της χώρα να κινητοποιηθούν για «να διώξουν τη δικτατορία» του συντηρητικού πρωθυπουργού, απηύθυνε ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Τίμπο Σάνι, κατηγορώντας τον Όρμπαν και τους υποστηρικτές του ότι μετέτρεψαν την Ουγγαρία «από πολλά υποσχόμενη χώρα στο πιο σκοτεινό μέρος της Ευρώπης».

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί και ο πρόεδρος της χώρας Παλ Σμιτ έφτασαν στην Όπερα της Βουδαπέστης για να παραστούν στην τελετή εφαρμογής του νέου συντάγματος. «Ο Βίκτορ Όρμπαν και οι υπηρέτες του μετέτρεψαν την Ουγγαρία από πολλά υποσχόμενη χώρα στο πιο σκοτεινό μέρος της Ευρώπης», σχολίασε ο βουλευτής των Σοσιαλιστών Τίμπο Σάνι, καλώντας τους Ούγγρους να κινητοποιηθούν για «να διώξουν τη δικτατορία» του συντηρητικού πρωθυπουργού.