ΚΟΣΜΟΣ

«Κόκκινος» συναγερμός στις ΗΠΑ: Φόβοι για χτύπημα του Ιράν μέσα στο επόμενο 48ωρο

«Κόκκινος» συναγερμός στις ΗΠΑ: Φόβοι για χτύπημα του Ιράν μέσα στο επόμενο 48ωρο

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκονται οι ΗΠΑ για ένα πιθανό χτύπημα-απάντηση στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, από το Ιράν τις επόμενες ώρες.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε αμυντική επαγρύπνηση, θεωρώντας πιθανό το σενάριο η Τεχεράνη να επιχειρήσει να ανταποδώσει τα ίσα, σκοτώνοντας κάποιον Αμερικανό ανώτερο αξιωματούχο.

Παράλληλα, τα πλοία που επιχειρούν κατά μήκος της Μέσης Ανατολής έχουν λάβει προειδοποίηση για την πιθανότητα «ιρανικών κινήσεων» κατά των θαλάσσιων συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με το AP που επικαλείται στρατιωτικές πηγές, εκφράζονται φόβοι ακόμα και για μεγάλο «χτύπημα» του Ιράν στις ΗΠΑ το επόμενο 48ωρο.

Αναβλήθηκε η ταφή του Σουλεϊμανί μετά την τραγωδία - Δεκάδες οι νεκροί από το ποδοπάτημα

Σε τραγωδία κατέληξε η επικήδεια πομπή για τον Κασέμ Σουλεϊμανί, στη γενέτειρά του, Κερμάν, το μεσημέρι της Τρίτης (07/01).

Τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ποδοπάτημα που σημειώθηκε ανάμεσα στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί για την κηδεία του δολοφονηθέντος Ιρανού στρατιωτικού διοικητή Κασέμ Σουλεϊμανι στη γενέτειρά του, με αποτέλεσμα ο ενταφιασμός του να αναβληθεί, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στη νοτιοανατολική πόλη Κερμάν για να αποτίσουν φόρο τιμής στον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, η δολοφονία του οποίου από πλήγμα μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ την περασμένη Παρασκευή βύθισε την περιοχή σε νέα κρίση και αύξησε τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση.

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε πως η Τεχεράνη εξετάζει διάφορα σενάρια για να εκδικηθεί τη δολοφονία του. Άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η απάντηση του Ιράν θα είναι ανάλογη, αλλά το ίδιο θα επιλέξει την ώρα και τον τόπο.

Το σκηνικό της τραγωδίας - Προσοχή σκληρές εικόνες στο βίντεο που ακολουθεί

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA μετέδωσε νωρίτερα πως η ταφή του Σουλεϊμανί αναβλήθηκε αλλά δεν ανέφερε πόσο θα καθυστερήσει.

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα ξεκίνησε στο Ιράν η ταφή του Κασέμ Σουλεϊμανί σε νεκροταφείο στη γενέτειρά του, την πόλη Κερμάν, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Πριν από λίγα λεπτά η σορός του μεταφέρθηκε στο τμήμα ταφής των μαρτύρων στο κοιμητήριο του Κερμάν» μεταδίδει το IRNA, επισημαίνοντας ότι ξεκίνησε η τελετή.

«Σήμερα λόγω του συνωστισμού του πλήθους συμπολίτες μας τραυματίστηκαν και άλλοι έχασαν τη ζωή τους», ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση ο Πιρ Χοσέιν Κουλιβάντ.

Η σορός του Σουλεϊμανί, ο θάνατος του οποίου έχει ενώσει πολλούς Ιρανούς, είχε μεταφερθεί σε ιρακινές και ιρανικές πόλεις προτού φθάσει στη Κερμάν για να ενταφιαστεί.

Σε κάθε μέρος, ένας τεράστιος αριθμός ανθρώπων κατέκλυσε τους δρόμους φωνάζοντας «Θάνατος στην Αμερική» και κλαίγοντας από συγκίνηση. Ο Ανώτατος Ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ηγήθηκε των προσευχών στην Τεχεράνη με δάκρυα στα μάτια.

Ο Σουλεϊμανί, ο οποίος ήταν επικεφαλής της επίλεκτης δύναμης Αλ Κουντς, ήταν υπεύθυνος για την οικοδόμηση ενός δικτύου πληρεξούσιων στρατών της Τεχεράνης σε όλη τη Μέση Ανατολή. Είχε διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενορχήστρωση της μακρόχρονης εκστρατείας του Ιράν για την αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από το Ιράκ.

Τεχεράνη: Η πυρηνική συμφωνία «δεν είναι ακόμα νεκρή»

Η πυρηνική συμφωνία του Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις δεν έχει καταρρεύσει παρά την απόφαση της Τεχεράνης να αποδεσμευθεί από τους περιορισμούς που θέτει η συνθήκη για το πυρηνικό του πρόγραμμα σε ό,τι αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Το Ιράν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι υπαναχωρεί περαιτέρω από τις δεσμεύσεις του, αν και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδιος για τα πυρηνικά.

Η ανακοίνωσή του συνέπεσε με τη σημαντική κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον ύστερα από τη δολοφονία σε αμερικανικό χτύπημα του ανώτατου Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί την Παρασκευή στη Βαγδάτη.

Το Ιράν, που υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα προορίζεται για μη στρατιωτικούς σκοπούς, έχει ήδη παραβιάσει πολλούς από τους περιορισμούς που είχαν τεθεί στο πλαίσιο του συμφώνου, ως απάντηση στην αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία του 2018 και την επιβολή εκ νέου κυρώσεων στην Τεχεράνη που έπληξαν την οικονομία τη χώρας.

«Η πυρηνική συμφωνία δεν είναι ακόμα νεκρή», δήλωσε ο Αρακτσί, που είναι επίσης υψηλόβαθμος διαπραγματευτής για τα πυρηνικά. «Είμαστε έτοιμοι να επιστρέψουμε στην πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία, και αυτό εξαρτάται από τον τερματισμό των κυρώσεων και το κέρδος από τα οικονομικά οφέλη της συμφωνίας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος: Αυτές είναι οι πιο ασφαλείς χώρες (pics)