ΚΟΣΜΟΣ

Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Πόσα λεφτά έχουν στο λογαριασμό τους – Γιατί γύρισαν την πλάτη στην Ελισάβετ

Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ: Πόσα λεφτά έχουν στο λογαριασμό τους – Γιατί γύρισαν την πλάτη στην Ελισάβετ
ap

Σάλο έχει προκαλέσει στην Βρετανία η ανακοίνωση της παραίτησης του δούκα και της δούκισσας του Σάσσεξ, του Πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μαρκλ, από τα βασιλικά τους καθήκοντα.

Σύμφωνα με πηγές του Μπάκιγχαμ, το πριγκιπικό ζεύγος μπορεί να ξάφνιασε ακόμα και την βασίλισσα Ελισάβετ, φαίνεται όμως πως τα περί οικονομικής ανεξαρτητοποίησής του φαίνεται να έχουν ήδη υλοποιηθεί.

Σύμφωνα με τη βρετανική Metro, το πριγκιπικό ζεύγος έχει ήδη στον τραπεζικό λογαριασμό του ποσό ύψους 34 εκατ. βρετανικών λιρών (περίπου 40 εκατ. ευρώ) από την έως τώρα δραστηριότητα τους. Μόνο που μέχρι να ανακοινώσουν την παραίτησή τους από τα βασιλικά καθήκοντα, δεν μπορούσαν να κάνουν χρήση αυτών των χρημάτων αυτών, αλλά ούτε και των υπολοίπων περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονταν στο όνομά τους.

Μέχρι τώρα, απαγορευόταν τόσο στο Χάρι όσο και στη Μέγκαν να συγκεντρώνουν ως μέλη της βασιλικής οικογένειας οποιοδήποτε εισόδημα σε οποιαδήποτε μορφή, πέραν αυτού που προβλεπόταν στο πλαίσιο του Επενδυτικού Καταπιστευματικού Λογαριασμού της Κυρίαρχης Δημόσιας Αρχής (Sovereign Grant) που ενυπάρχει στο βρετανικό Προϋπολογισμό και στον οποίο κατατίθενται τα χρήματα που καταβάλλουν κατ’ έτος οι Βρετανοί φορολογούμενοι προς τη βασίλισσα Ελισάβετ.

Από τη στιγμή που πλέον έχουν ανακοινώσει την παραίτησή τους, τόσο ο Χάρι όσο και η Μέγκαν αποδεσμεύονται πλήρως από το να αποδίδουν λογαριασμό για τις οικονομικές κινήσεις τους. Άρα, θα έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν το ποσό αυτό.

Η περιουσία του Χάρι και της Μέγκαν

Με βάση το Forbes, η κοινή περιουσία του ζευγαριού το 2019 ανερχόταν σε 500 εκατ. δολάρια. Μόνο που το ζευγάρι θεωρείται ήδη εκατομμυριούχο και στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εξηγείται η έμφαση που δίνουν στην «έναρξη μιας φιλανθρωπικής οντότητα», ενώ ήδη έχει βγει online και το νέο τους site στο Διαδίκτυο.

Από την πλευρά της, η Μέγκαν Μαρκλ, προτού ακόμη παντρευτεί τον Πρίγκιπα Χάρι, θεωρείτο μια ιδιαίτερα επιτυχημένη ηθοποιός, με αρκετά υψηλό κασέ: Μόνο για τη συμμετοχή της στη δραματική σειρά «Suits», η πληρωμή της ήταν 330.000 βρετανικές λίρες (περίπου 388.000 ευρώ) ανά σεζόν.

Η ίδια είχε δηλώσει πως μετά τον γάμο τους θα σταματούσε την καριέρα της στην υποκριτική, όπως και έπραξε. Μόνο που πλέον το βασιλικό πρωτόκολλο δεν θα ισχύει για εκείνη κι έτσι δεν αποκλείεται να την ξαναδούμε μελλοντικά τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη, όπως εκτιμά ο διεθνής Τύπος.

Όσο για τον Χάρι, έχει δημιουργήσει την αθλητική διοργάνωση «Invictus Games», ένα event που διεξάγεται με τη συμμετοχή βετεράνων στρατιωτών με κινητικά προβλήματα ή αναπηρίες λόγω τραυματισμών, καθώς και τις φιλανθρωπικές οργανώσεις HALO Trust, Walking With The Wounded, και London Marathon Charitable Trust.

Σημειώνεται πως ο νεαρός πρίγκιπας είχε θητεύσει για 10 χρόνια (2005 - 2015) στο βρετανικό στρατό ως πιλότος ελικοπτέρων, με ετήσιο μισθό 50.000 δολάρια, τον οποίο, όμως δώριζε σε φιλανθρωπίες.

Η παραίτηση του ζευγαριού από τα βασιλικά αξιώματα συνεπάγεται, επιπλέον, ότι στο εξής θα καλύπτουν με ίδια έξοδα τα ταξίδια τους. Στο σημείο αυτό υπάρχει ένα ζήτημα καθώς ουδείς γνωρίζει ποιος θα καλύπτει στο εξής τα έξοδά τους ως μέλη της βασιλικής οικογένειας, μιας και τυπικά διατηρούν τους τίτλους ευγένειάς τους αλλά δεν θα πληρώνονται από το "Στέμμα".

Την ίδια ώρα, τόσο η Μέγκαν όσο και ο Χάρι επεκτείνουν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες μέσω του site τους, στο οποίο θα δέχονται πλέον απευθείας τις ερωτήσεις του κοινού τους, κάτι που ήδη κάνουν και στον κοινό λογαριασμό τους στο Instagram.

Τα έσοδα του ζευγαριού

Προς το παρόν, το συντριπτικό μέρος του εισοδήματός τους, τους δίνεται για τα επίσημα καθήκοντα από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, πατέρα του Χάρι. Αξιωματούχοι του παλατιού που επικαλούνται οι Times δήλωσαν ότι πλέον είναι αβέβαιο αν αυτή η τεράστια οικονομική υποστήριξη εκατομμυρίων λιρών θα συνεχιστεί μετά την εθελούσια απομάκρυνσή τους. Αν και τα ακριβή ποσά δεν αποκαλύπτονται, οι Times αναφέρουν πως ο Κάρολος προσφέρει περίπου 5 εκατομμύρια λίρες, σε ετήσια βάση, στους δύο γιους του, Γουίλιαμ και Χάρι.

Ο Χάρι και η Μέγκαν, υποστηρίζουν ότι μόνο το 5% του κόστους για τις δραστηριότητές τους καλύπτεται από την ετήσια επιχορήγηση των 82 εκατομμυρίων λιρών που λαμβάνει κάθε χρόνο η Βασίλισσα και τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας που έχουν επίσημα καθήκοντα. Το ερώτημα παραμένει αν θα εξακολουθούν να υποστηρίζονται από αυτά τα κονδύλια και από τον Πρίγκιπα της Ουαλίας που φροντίζει για την κάλυψη του υπόλοιπου 95%. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που το ζευγάρι διαβεβαιώνει πως θα συνεχίσει να εργάζεται για την βασιλική οικογένεια όποτε καλείται να το πράξει.

Νοίκι για το Frogmore Cottage;

Το Παλάτι εξέφρασε διπλωματικά την έντονη αντίθεσή του, σχολιάζοντας πως τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί ακόμα και οι Times θεωρούν πιθανό, η τριμελής οικογένεια να αναγκαστεί να πληρώσει ακόμα και νοίκι για την πριγκιπική κατοικία στο Frogmore Cottage του Ουίνδσορ που ανακαινίστηκε πρόσφατα με χρήματα φορολογούμενων Βρετανών.

«Αν πάψουν να είναι ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας και ακολουθήσουν επαγγελματικά εγχειρήματα που το Παλάτι θεωρήσει ακατάλληλα, θα μπορούσαν να χάσουν τους τίτλους ευγενείας», αναφέρουν οι Times υπενθυμίζοντας την περίπτωση της Δούκισσας του Γιορκ, Σάρα, που έχασε τον δικό της τίτλο μετά το διαζύγιό της από τον πρίγκιπα Άντριου.

Η απάντηση του Mπάκιγχαμ

Ωστόσο, μάλλον ο Δούκας και η Δούκισσα του Σάσεξ βιάστηκαν να προβούν σε ανακοινώσεις καθώς η εκπρόσωπος των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ τόνισε σε δήλωσή της ότι «οι συζητήσεις είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο. Αντιλαμβανόμαστε την επιθυμία τους να κάνουν μία διαφορετική προσέγγιση, αλλά αυτά είναι πολύπλοκα θέματα που θα πάρουν καιρό για να προχωρήσουν».

Την ίδια στιγμή ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου του Buckingham, Dickie Arbiter, σε δηλώσεις του στο BBC είπε πως ο πρίγκιπας Harry «λαμβάνει αποφάσεις με το συναίσθημα και όχι με τη λογική».

«Η καρδιά και όχι το μυαλό καθοδηγούν τον Harry. Η τεράστια σφαγή των μέσων ενημέρωσης αμέσως μετά τη γέννηση του Archie έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο ίδιος.

Το Μαντάμ Τισό χωρίζει Χάρι και Μέγκαν από την υπόλοιπη βασιλική οικογένεια

Το διάσημο μουσείο της Μαντάμ Τισό στο Λονδίνο, όπου εκτίθενται 250 κέρινα ομοιώματα σπουδαίων προσωπικοτήτων της διεθνούς κοινότητας, αποφάσισε να χωρίσει σήμερα τον Χάρι και τη Μέγκαν από τα υπόλοιπα μέλη της βασιλικής οικογένειας της Βρετανίας, στον απόηχο της ανακοίνωσης του ζεύγους ότι αποποιείται τα βασιλικά αξιώματά του.

Λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση, το Μαντάμ Τισό επέλεξε να αντιδράσει αμέσως μπροστά στις εξελίξεις.

«Μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, αντιδράμε στα αναπάντεχα νέα ότι ο δούκας και η δούκισσα του Σάσεξ αποποιούνται τον ρόλο των "ανώτερων" μελών της βασιλικής οικογένειας» εξήγησε σε ένα δελτίο τύπου ο γενικός διευθυντής του μουσείου Στιβ Ντέιβις.

«Αρχής γενομένης από σήμερα (Πέμπτη) τα ομοιώματα του Χάρι και της Μέγκαν δεν θα εκτίθενται» στον χώρο όπου βρίσκονται η βασίλισσα Ελισάβετ και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο πρίγκιπας Κάρολος και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ με τη σύζυγό του Κέιτ, επισήμανε.

Όμως, τα δύο ομοιώματα, από τα πλέον δημοφιλή για το κοινό, «θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικά στοιχεία» του μουσείου, συμπλήρωσε ο Ντέιβις, υπογραμμίζοντας ότι το Μαντάμ Τισό θα παρακολουθεί με προσοχή τί θα τους επιφυλάξει το επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νέες ταυτότητες: Το κινητό θα είναι η νέα μας ταυτότητα - Η εφαρμογή που θα αλλάξει τη ζωή μας