ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο σουλτάνος του Ομάν

Πέθανε σε ηλικία 79 ετών ο σουλτάνος του Ομάν
(Andrew Caballero-Reynolds/Pool Photo via AP)

Ο σουλτάνος του Ομάν Καμπούς Μπιν Σαΐντ, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα τα τελευταία 50 χρόνια, πέθανε την Παρασκευή το βράδυ, ανακοίνωσε σήμερα το βασιλικό παλάτι, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, χωρίς να αναφέρεται η αιτία θανάτου του.

Ο 79χρονος μονάρχης, υποστηριζόμενος από τη Δύση, ήταν ο ηγεμόνας της αραβικής χώρας του Κόλπου από τότε που ανέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1970 με τη βοήθεια της Βρετανίας.

Ο Καμπούς ήταν ασθενής για χρόνια και στις αρχές Δεκεμβρίου είχε μεταβεί για μία εβδομάδα στο Βέλγιο για να υποβληθεί σε ιατρική θεραπεία.

Δεν είχε παιδιά και δεν όρισε δημοσίως διάδοχό του.

Ένα διάταγμα του 1996 προβλέπει πως η βασιλική οικογένεια θα επιλέξει ένα διάδοχο εντός τριών ημερών από τη στιγμή που ο θρόνος μείνει κενός.

Εάν αποτύχουν να συμφωνήσουν, ένα συμβούλιο αποτελούμενο από στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας, επικεφαλής του ανωτάτου δικαστηρίου και επικεφαλής δύο επιτροπών θα θέσουν στην εξουσία το άτομο το όνομα του οποίου έχει γραφτεί μυστικά από τον σουλτάνο σε μια σφραγισμένη επιστολή.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως το ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο κάλεσε το συμβούλιο της βασιλικής οικογένειας να συνεδριάσει για να επιλέξει νέο ηγεμόνα.

Στο σουλτανάτο κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θεόδωρος Νιτσιάκος: Νεκρός σε φρικτό τροχαίο ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας

Σχετικές ειδήσεις