ΚΟΣΜΟΣ

H Chevron καταβάλλει αποζημίωση 18,2 δισ. δολάρια στο Εκουαδόρ

H Chevron καταβάλλει αποζημίωση 18,2 δισ. δολάρια στο Εκουαδόρ

Αποζημιώσεις ύψους 18,2 δισ. δολαρίων υποχρεούται να καταβάλλει η Chevron στο Εκουαδόρ αναφορικά με την περιβαλλοντική καταστροφή που προκλήθηκε σε τροπική έκταση της χώρας την περίοδο 1972-1992, όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC.


Μάλιστα ομάδες ιθαγενών είχαν καταθέσει μήνυση σε βάρος της πετρελαϊκής εταιρείας, κατηγορώντας τους διοικούντες της Texaco, (εταιρεία με την οποία συγχωνεύτηκε η Chevron) πως είχαν αποβάλλει 68 δισ. λίτρα τοξικά απόβλητα σε λίμνες και ποτάμια στα σύνορα της χώρας με το Περού και την Κολομβία.

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου προκάλεσε την έκρηξη της Chevron η οποία χαρακτήρισε «παράνομη» την απόφαση, επισημαίνοντας πως είχε διαθέσει μαζί με την Texaco στη διάρκεια της δεκαετίας του ’90, σχεδόν 40 εκατ. δολάρια για τον καθαρισμό της περιοχής, υπογράφοντας το 1998 συμφωνία με την τότε κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να μη φέρει καμία άλλη ευθύνη.

Η αμερικανική εταιρεία καλείται να καταβάλλει στο Δημόσιο της Βραζιλίας τεράστια ποσά για τη διαρροή πετρελαίου στα ανοικτά του Ρίο ντε Τζανέιρο ύστερα από αποτυχημένη γεώτρηση στον πυθμένα της θάλασσας.