ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ - Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

«Ναι» από τον ΣΥΡΙΖΑ - Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, αυτό αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη (16/01), στην Κουμουνδούρου.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής, τα στελέχη του «πρωινού καφέ», καθώς και οι λεγόμενοι «δημογέροντες» του κόμματος.

Δείτε ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου στη gallery που ακολουθεί:

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οι εξής:

  • Η εκτίμηση που έχουν στο πρόσωπα της ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσωπα του στενού περιβάλλοντος του, όπως ο Μιχάλης Καλογήρου. Εκτίμηση που είχε αποτυπωθεί άλλωστε στην τοποθέτησή της στην κεφαλή του ΣτΕ.
  • Η ευρεία υποστήριξή της από όλες τις τάσεις του κόμματος. Το «Ναι» στηρίχτηκες τόσο από τους κεντροαριστερούς όσο και από τους 53.
  • Το θετικό κλίμα που διαμορφώθηκε μεταξύ των μελών του κόμματος για το πρόσωπο της νέας προέδρου. Το «πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος» αποδείχτηκε πολύ ισχυρό επιχείρημα με σαφές «προοδευτικό» πρόσημο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όσο πέρναγε η ώρα μεταπείστηκαν ηγετικά στελέχη που αρχικά υποστήριζαν το «Όχι».
  • Η αδυναμία διατύπωσης «πειστικού επιχειρήματος», κατά την εκτίμηση της ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, για το «Όχι».
  • Η εκτίμηση που υιοθετήθηκε ότι η επιλογή Σακελλαροπούλου σηματοδοτεί πολιτική ήττα για τη Δεξιά που αναγκάστηκε να προτείνει Πρόεδρο από τον προοδευτικό χώρο, παρότι είχε την πλειοψηφία να κάνει την οποιαδήποτε επιλογή.

Υπήρξαν βέβαια αρνητικές φωνές, όπως είχε γίνει και στη διαδικασία για την προεδρία του ΣτΕ.

Μην ξεχνάμε ότι ως δικαστή η κ. Σακελλαροπούλου είχε ψηφίσει υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ωστόσο, το «Ναι» αποδείχτηκε πιο ισχυρό.

Στις 22 Ιανουαρίου η πρώτη ψηφοφορία στη Βουλή για ΠτΔ

Την ερχόμενη Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, με την πρόεδρο του ΣτΕ Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, να αποτελεί την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει, ότι από την εγγραφή της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας σε ημερήσια διάταξη έως την διεξαγωγή της πρώτης ψηφοφορίας πρέπει να παρέλθουν πέντε ημέρες. Το ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να περάσει ανάμεσα από τις ψηφοφορίες.

Το αναθεωρημένο άρθρο του Συντάγματος προβλέπει έως και πέντε ψηφοφορίες. Στις δύο πρώτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να εκλεγεί πρέπει να συγκεντρώσει 200 θετικές ψήφους. Αν οι δύο αυτές ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες, για να εκλεγεί ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα πρέπει να συγκεντρώσει πλειοψηφία 180 θετικών ψήφων.

Αν και τότε δεν υπάρχει αποτέλεσμα ακολουθεί τέταρτη ψηφοφορία στην οποία απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι, ενώ εάν χρειαστεί και πέμπτη ψηφοφορία, Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται το πρόσωπο που θα συγκεντρώσει σχετική πλειοψηφία.

Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι προβλέπει το άρθρο 32 του Συντάγματος

Το πρώτο τετ-α-τετ με δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση Μητσοτάκη

Η προτεινόμενη για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στις κάμερες, που την περίμεναν σήμερα το πρωί (16/01), έξω από το σπίτι της.

Η κ. Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους και αρκέστηκε να επαναλάβει ορισμένα από τα όσα ανέφερε και στην χθεσινή, πρώτη, της δήλωση αναφορικά με την πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Δεν έχω καμία δήλωση, πέρα από αυτά που είπα χθες. Σας ευχαριστώ θερμά», ανέφερε και αποχώρησε.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: Η ζωή της μέσα από το Facebook

«Πάτησε το κουμπί» ο Ερντογάν: Στέλνει στρατό στη Λιβύη και σεισμογραφικό στη Μεσόγειο

Καιρός: «Δυστυχώς...» - Κακά μαντάτα για μεγάλο τμήμα της χώρας - Η ανάλυση του Αρναούτογλου