ΚΟΣΜΟΣ

«Τορπίλη» Ερντογάν: Συζητάμε με Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο

«Τορπίλη» Ερντογάν: Συζητάμε με Ιταλία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο
ap

Οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί γεωτρήσεων στη Μεσόγειο προκαλούν προβληματισμό.

Σύμφωνα με τη Hurriyet στη συνομιλία που είχε o Τούρκος πρόεδρος με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Βερολίνο, όπου συμμετείχε στη Διάσκεψη για τη Λιβύη υποστήριξε ότι υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας στο θέμα των ενεργειακών κοιτασμάτων.

«Είχαμε συνομιλίες με την Ιταλία» είπε για να περάσει αμέσως στο θέμα της Λιβύης, λέγοντας: «Στο πλαίσιο του μνημονίου συνεννόησης με τη Λιβύη θα μπορέσουμε να κάνουμε γεωτρήσεις. Ωστόσο, ό,τι βρεθεί γύρω από την Κύπρο ανήκει εξ ολοκλήρου στο Βορρά και τον Νότο. Όλοι εδώ έχουν τη εξίσου τη δυνατότητα να μοιραστούν τα δικαιώματα αυτά. Όμως ως τώρα η "Νότια Κύπρος" δεν δέχτηκε κάτι τέτοιο. Ποτέ δεν είπαν "να καθίσουμε να συνεννοηθούμε με τον Βορρά"».

Στη συνέχεια του διαλόγου του με τους δημοσιογράφους, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε σχετικά με το μνημόνιο που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης:

«Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης δημιουργείται για εμάς μία τέτοια δυνατότητα και αυτό είναι που τρελαίνει την Ελλάδα… Φυσικά εμείς έχουμε την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο. Κι αυτό μας δίνει μία επιπλέον δυνατότητα. Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν τίθεται θέμα υφαλοκρηπίδας γύρω από τα νησιά. Σχετίζεται μόνο με τα χωρικά ύδατα».

Επίσπευση των κυρώσεων για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφωνήσαν στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, relex, να επισπεύσει και να καταγράψει τα ονόματα των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσει την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος, προήδρευσε της τακτικής συνάντησης του ΣΕΥ και ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες πως η συζήτηση ολοκληρώθηκε χωρίς αποφάσεις αλλά με έναρξη την κατάλληλης προεργασίας για τα επόμενα βήματα της ΕΕ παράλληλα και σε σχέση με την εφαρμογή των αποφάσεων της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Συζητήσαμε για τη Λιβύη αλλά χωρίς λήψη αποφάσεων», τόνισε ο Ζ.Μπορέλ, χαιρετίζοντας το αποτέλεσμα της διάσκεψης του Βερολίνου, όπου «συμμετείχε όλο το Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο ίδιος τόνισε ότι «είμαστε σε εκεχειρία, αλλά όχι ακόμα και σε πλήρη κατάπαυση του πυρός» και ανακοίνωσε ότι και οι δυο πλευρές έχουν ορίσει 5 διαπραγματευτές που θα καταλήξουν στην κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο η κατάπαυση του πυρός δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη επιχείρησης της ΕΕ για την επιτήρηση της επιβολής του Εμπάργκο, όπως για παράδειγμα η επιχείρηση Σοφία. Η επιχείρηση Σοφία πρόκειται να ενεργοποιηθεί εκ νέου, αλλά όπως εξήγησε ο Μπορέλ, με επαναπροσδιορισμό της απόστολής της.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι οι Υπουργοί ενημερώθηκαν αντάλλαξαν πληροφορίες και διόρισαν ομάδες εργασίας οι οποίες εξετάζουν επιμέρους πτυχές του ζητήματος με εντολή να καταλήξουν ως το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία σε ξενοδοχείο: Πέντε νεκροί - Τους «έλιωσε» βραστό νερό

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων