ΚΟΣΜΟΣ

Αυστραλία: Συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος - Τρεις Αμερικανοί νεκροί

Αυστραλία: Συνετρίβη πυροσβεστικό αεροσκάφος - Τρεις Αμερικανοί νεκροί
ASSOCIATED PRESS

Στους 32 έφτασαν οι νεκροί από τον Σεπτέμβριο όταν και ξέσπασαν οι φονικές πυρκαγιές στην Αυστραλία.

Πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη σήμερα (23/01) νοτιοδυτικά του Σίδνεϊ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα τρία μέλη του πληρώματός του, όλα τους Αμερικανοί, γνωστοποίησαν οι αρχές της Αυστραλίας.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Νέας Νότιας Ουαλίας, ο Σέιν Φιτζσίμονς, ανέφερε ότι η επαφή με το Lockheed C-130 Hercules χάθηκε ενώ το αεροσκάφος επιχειρούσε στην ορεινή περιοχή Σνόουι Μονάρο λίγο πριν από τις 13:30 (τοπική ώρα· 04:30 ώρα Ελλάδας).

Οι τρεις Αμερικανοί ήταν εξειδικευμένοι στην πυρόσβεση από αέρος και αναπτύσσονταν συχνά στο εξωτερικό για να βοηθούν στις προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών.

«Οι καρδιές μας πάνε σε εκείνους που υποφέρουν για την απώλεια τριών εξαίρετων μελών πληρώματος, που έχαιραν μεγάλου σεβασμού κι αφοσίωσαν τόσα χρόνια από τις ζωές τους στον αγώνα εναντίον των πυρκαγιών», πρόσθεσε.

Το δυστύχημα αυξάνει σε 32 τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους αφότου άρχισε να εκτυλίσσεται η κρίση των πυρκαγιών στη χώρα, τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα έχουν καταστραφεί περισσότερα από 2.000 σπίτια.

Συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης στην Αυστραλία.ASSOCIATED PRESS

Τα αίτια της συντριβής δεν είναι ακόμα γνωστά αλλά ο Φιτζσίμονς υπογράμμισε νωρίτερα ότι οι σφοδροί άνεμοι -προβλέπονταν ριπές ανέμου 90 χιλιομέτρων την ώρα- έκαναν «πολύ δύσκολο» τον χειρισμό μεγάλων πυροσβεστικών αεροσκαφών.

Η καναδική εταιρεία Coulson Aviation, στην οποία ανήκει το C-130, καθήλωσε στο έδαφος τα υπόλοιπα αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις πυρόσβεσης στη Νέα Νότια Ουαλία και στη Βικτόρια, διευκρίνισε ο Φιτζσίμονς.

Η «πύρινη σφαίρα» στην οποία μετατράπηκε το αεροπλάνο όταν έγινε το δυστύχημα οφειλόταν στο ότι συνετρίβη με μεγάλη σφοδρότητα, σύμφωνα με τον Φιτζσίμονς.

«Είχαμε αρκετούς πυροσβέστες και ομάδες σε αυτή την περιοχή και αποπειρώνται να περιορίσουν τη φωτιά», είπε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Οι πυροσβέστες βρίσκονται σήμερα αντιμέτωπη με αναζωπυρώσεις σε πολλά μέτωπα, καθώς οι φλόγες ενισχύονται από τις υψηλές θερμοκρασίες και τις ισχυρές ριπές ανέμου.

Δασικές πυρκαγιές εκδηλώνονται σχεδόν κάθε χρόνο στο γιγαντιαίο νησί-ήπειρο όταν αρχίζει το καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο, αλλά φέτος η περίοδος των πυρκαγιών άρχισε νωρίτερα από το συνηθισμένο και οι φωτιές είναι πολύ πιο σφοδρές λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, που θεωρείται ότι έχει χειροτερέψει εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Σε συναγερμό και πάλι η Πυροσβεστική

Οι πυροσβέστες στην Αυστραλία έχουν τεθεί και πάλι σήμερα σε κατάσταση συναγερμού καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες που επέστρεψαν στη χώρα και οι ενισχυμένοι άνεμοι κινδυνεύουν να αναζωπυρώσουν τις πυρκαγιές που μαίνονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου έπειτα από αρκετές ημέρες ανάπαυλας χάρη στις βροχοπτώσεις.

Η θερμοκρασία έφτασε ως τους 40 βαθμούς Κελσίου σε κάποιες περιοχές της Αυστραλίας, περιλαμβανομένου του Σίδνεϊ, με ανέμους να πνέουν με ταχύτητα ως και 90 χιλιόμετρα την ώρα κατά τόπους.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Νέας Νότιας Ουαλίας Σέιν Φιτζσίμοντς επεσήμανε ότι η υπηρεσία αναθεώρησε προς τα πάνω το επίπεδο συναγερμού, καλώντας τους πολίτες να μην ανάβουν φωτιές σε όλη την πολιτεία εξαιτίας του «σοβαρού» κινδύνου για πυρκαγιές.

Η θερμοκρασία αναμένεται να σημειώσει πτώση από αύριο Παρασκευή, μειώνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιών. Όμως οι αρχές προειδοποιούν ότι η εποχή των πυρκαγιών δεν έχει τελειώσει.

Συνολικά από τις πυρκαγιές έχει καταστραφεί μια περιοχή μεγαλύτερη από την Πορτογαλία.

Εξάλλου οι πυρκαγιές που μαίνονται στην περιοχή της Καμπέρα ώθησαν τις αρχές να ζητήσουν σήμερα το κλείσιμο του αεροδρομίου προκειμένου να χρησιμοποιηθεί μόνο από τα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της Καμπέρα ανεστάλησαν από σήμερα περίπου το μεσημέρι τοπική ώρα (03:00 ώρα Ελλάδας) «ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις των αεροσκαφών που μάχονται τις πυρκαγιές», εξήγησε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστό για πόσο διάστημα θα διαρκέσει η απαγόρευση.

Οι Αρχές αναθεώρησαν προς τα πάνω τη σοβαρότητα μιας πυρκαγιάς που μαίνεται νότια της αυστραλιανής πρωτεύουσας. Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Καμπέρα ανακοίνωσε στους κατοίκους τριών προαστίων της πόλης που βρίσκονται στην πορεία της πυρκαγιάς ότι είναι «πολύ αργά για να απομακρυνθούν».

«Η πυρκαγιά ενδέχεται να αποτελέσει απειλή για όλους όσοι βρίσκονται άμεσα στην πορεία της», τόνισε η υπηρεσία. «Οι κάτοικοι των προαστίων αυτών βρίσκονται σε κίνδυνο και θα πρέπει να βρουν αμέσως ασφαλές καταφύγιο».

Η πυρκαγιά αυτή έχει ήδη κάψει περισσότερο από 1,4 τετραγωνικό χιλιόμετρο, ενώ μία δεύτερη μαίνεται εκτός ελέγχου δυτικά του αεροδρομίου της Καμπέρα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Τρίκαλα: Σκότωσε 8 ανθρώπους σε 1 ώρα - Το έγκλημα που τάραξε την Ελλάδα

Αυστραλία: «Άφωνοι» οι κάτοικοι με αυτό που είδαν στη μέση του δρόμου

Σχετικές ειδήσεις