ΚΟΣΜΟΣ

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Θάνατος και συντρίμμια - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Φονικός σεισμός στην Τουρκία: Θάνατος και συντρίμμια - Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό 6,8 Ρίχτερ που έπληξε την ανατολική Τουρκίατο βράδυ της Παρασκευής (24/01).

Η Τουρκία δοκιμάζεται μετά τον εγκέλαδο που ταρακούνησε ολόκληρη την χώρα, αλλά και τις γύρω περιοχές. Ο φονικός σεισμός των 6,8 Ρίχτερ έχει σκορπίσει τον τρόμο, την καταστροφή και τον θάνατο.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των Αρχών, 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ 1.030 τραυματίστηκαν.

Τουλάχιστον 433 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επαρχία Ελαζίγ και 222 στην γειτονική επαρχία Μαλάτεια. Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανέφερε πως οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία και μονάδες που άνοιξαν για όσους επλήγησαν από το σεισμό.

Περισσότερα από δέκα κτήρια έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Πέντε κτήρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.

Από την πρώτη στιγμή σωστικά συνεργεία σπεύδουν στην περιοχή που έχει πληγεί, αλλά το έργο τους αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολο, αφού η γη σείεται από τους μετασεισμούς.

Η τουρική Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) ανέφερε ότι σημειώθηκαν 118 μετασεισμοί μεγέθους από 2,7 έως 5,4 βαθμών.

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους με τη θερμοκρασία στην περιοχή να βρίσκεται κοντά στο μηδέν. Εκατοντάδες σκηνές, κρεβάτια και χιλιάδες κουβέρτες έχουν σταλεί στις πληγείσες πόλεις.

Σε πλήρη συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός της χώρας, ενώ ο Τούρκος ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί.

Οι πρώτες εικόνες από τα κτήρια που κατέρρευσαν στην παρακάτω gallery:

Αισθητός σε αρκετές χώρες

Ο ισχυρός σεισμός ήταν επιφανειακός και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε, της επαρχίας Ελαζίγ.

Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές χώρες της περιοχής σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Οι πρώτες εικόνες που έρχονται από την Τουρκία και διαδίδονται στα social media δείχνουν πως κτήρια έχουν καταρρεύσει.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό και συνεργεία πραγματοποιούν ελέγχους για ζημιές ή θύματα.

Παράλληλα, κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από την μεγάλη δόνηση και όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύεται από τα τοπικά μέσα, βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους.

Ερντογάν: Οι αρμόδιοι φορείς έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα

Όλοι οι αρμόδιοι φορές έχουν λάβει μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Παρασκευή την ανατολική Τουρκία, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι αρμόδιοι φορείς μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος έχουν σταλεί στις σεισμόπληκτες επαρχίες.

Συμπλήρωσε πως η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, η Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) και άλλοι φορείς είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους πολίτες που επλήγησαν από το σεισμό.

Παπαδόπουλος: Αναμένονται μετασεισμοί έως 6,5 Ρίχτερ

«Σφοδρός σεισμός μεγέθους 6,8 Ρίχτερ» χαρακτηρίζει τη σεισμική δόνηση που σημειώθηκε νωρίτερα στην Τουρκία, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, στο CNN Greece.

«Η Τουρκία βρίσκεται υπό την απειλή μετασεισμών μεγέθους έως και 6,5 Ρίχτερ, έχουν ήδη υπάρξει μετασεισμοί», σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, με τον σεισμολόγο να εκτιμά ότι «αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί και μερικοί δεν αποκλείεται να είναι μεγέθους από 6 έως και 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

Επικαλούμενος τα στοιχεία του έγκυρου Γερμανικού Γεωφυσικού Ινστιτούτου, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί πως «το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, στο νότιο τμήμα της Τουρκίας, κοντά στα σύνορα με τη Συρία».

Στο κατά πόσο εγείρονται ανησυχίες για τον ελλαδικό χώρο, ο κ. Παπαδόπουλος απαντά πως «πρόκειται για μία σεισμική δραστηριότητα αρκετά μακριά από την Ελλάδα», ωστόσο «αυτές τις ώρες δεν μπορεί να δοθεί κατηγορηματική απάντηση, είτε θετική είτε αρνητική».

«Μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες, θα μπορούμε να έχουμε ακριβέστερη εικόνα τόσο για τον ελλαδικό όσο και για τον κυπριακό χώρο».

Ερωτηθείς για το αν ο σημερινός ισχυρός σεισμός συνδέεται με τη σεισμική δόνηση των 5,3 Ρίχτερ, που σημειώθηκε στις 22 Ιανουαρίου στην Τουρκία και είχε γίνει αισθητός σε Μυτιλήνη και Χίο, απαντά κατηγορηματικά πως «όχι, καθώς το επίκεντρο της νέας σεισμικής δραστηριότητας απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα από το σεισμό της Τετάρτης».

Η περιοχή του Ελαζίγ βρίσκεται επάνω στο ρήγμα της Ανατολικής Ανατολίας, το οποίο έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν. Ειδικά στην περιοχή του Ελαζίγ, είχε σημειωθεί ισχυρός σεισμός μεγέθους 6 βαθμών το 2010.

Στη δόνηση αυτη είχαν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας 41 άτομα και είχαν τραυματιστεί άλλα 34.

Φόβοι από τον Λέκκα για πολλές ζημιές

Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Ο καθηγητής δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,8 Ρίχτερ.

Όπως διευκρίνισε η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι θα μεταβεί τις επόμενες ώρες μαζί με συναδέλφους του στην σεισμόπληκτη περιοχή.

Επίσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό στην Τουρκία λέγοντας ότι «προσβάλλουν και τον εαυτό τους και όλους εμάς γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για σεισμούς 1500 χλμ μακριά».

Χρήστες στο Twitter δημοσιεύουν σχετικά βίντεο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Γιάννης Σπαλιάρας: Ώρες αγωνίας για τον ηθοποιό - Μπήκε εκτάκτως στο νοσοκομείο

Σχετικές ειδήσεις