ΚΟΣΜΟΣ

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής- 29 οι νεκροί, δεκάδες εγκλωβισμένοι

Σεισμός στην Τουρκία: Συγκλονιστικές εικόνες καταστροφής-  29 οι νεκροί, δεκάδες εγκλωβισμένοι
ASSOCIATED PRESS

Aνείπωτη τραγωδία στην Τουρκία με 29 νεκρούς και πάνω από 1.000 τραυματίες, από τον ισχυρό σεισμό των 6.8 Ρίχτερ που «χτύπησε» την χώρα την Παρασκευή.

Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα χαλάσματα σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, συμπλήρωσε ο Σοϊλού. Ένας ακόμη άνθρωπος διασώθηκε, αφού έμεινε παγιδευμένος στα συντρίμμια 14 ώρες.

Τριάντα εννέα άνθρωποι έχουν διασωθεί από τα χαλάσματα σπιτιών και κτιρίων που έχουν καταρρεύσει, συμπλήρωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ένας ακόμη άνθρωπος διασώθηκε, αφού έμεινε παγιδευμένος στα συντρίμμια 14 ώρες.

«Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην πόλη Ντογκανιόλ της Μαλάτειας και άλλοι 18 στην Ελαζίγ» δήλωσε ο Σουλεϊμάν Σοϊλού σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους υπουργούς Υγείας και Περιβάλλοντος από την πληγείσα επαρχία Ελαζίγ.

Την ίδια ώρα, νέα σεισμός σημειώθηκε στην πολύπαθη ανατολική Τουρκία η οποία «χτυπήθηκε» από τον Εγκέλαδο τις τελευταίες ώρες ο οποίος άφησε πίσω του νεκρούς και τραυματίες.

Ο νέος σεισμός σημειώθηκε περίπου 100 χλμ μακριά από το Ντιγιάρμπακιρ.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Υγείας της Τουρκίας Φαχρετίν Κότζα δήλωσε ότι μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 1.130 τραυματίες, εκ των οποίων οι 128 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και οι 34 εξ αυτών έχουν μεταφερθεί σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Δείτε στην gallery φωτογραφίες:

«Κατάπιε» κτίρια ο σεισμός

Ο σεισμός στην Τουρκία κατέστρεψε περισσότερα από 30 κτίρια. Ενα εξ' αυτών ένα 6ο όροφο στην περιοχή Γκεζίν κατέρρευσε και εξαφανίστηκε...

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες πριν και μετά τον σεισμό από το συγκεκριμένο κτήριο. Αποτέλεσμα να υπάρχουν νεκροί από το κτήριο, ενώ υπάρχουν και πέντε εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα. Τα σπίτια και τα κτίρια γύρω από το συγκεκριμένο, έμειναν άθικτα από τον ισχυρό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ στην Τουρκία.

To κτήριο πριν από φωτογραφίες μέσω Google:

Συγκλονιστικές εικόνες απόλυτης από drone

Οι εικόνες αυτές είναι πραγματικά αποκαρδιωτικές, αφού δείχνουν κτίρια να έχουν γκρεμιστεί από τον φονικό σεισμό των 6,8 Ρίχτερ και διασώστες να προσπαθούν να κάνουν ότι μπορούν για να απεγκλωβίσουν όσους είναι εγκλωβισμένοι.

Συγκεκριμένα στο βίντεο φαίνεται ένα από τα κτίρια να έχει γίνει μπάζα, ενώ και τα δίπλα από αυτό έχουν σχεδόν γκρεμιστεί. Οι διασώστες βγάζουν μια γυναίκα ζωντανή, με όσους βρίσκονται εκεί να χειροκροτούν.

Φόβοι για νέο ισχυρό σεισμό

Υπάρχουν ενδείξεις που αυξάνουν τις πιθανότητες να σημειωθεί νέος ισχυρός σεισμός -πάνω από 7 Ρίχτερ- μέσα στις επόμενες ημέρες, υποστηρίζουν επιστήμονες σε αναρτήσεις τους στα social media.

Όπως εξηγεί ο διευθυντής του σεισμολογικού ινστιτούτου της Ταϊβάν, Dyson Lin, ίσως ο σεισμός που σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (24/01) να μην ήταν ο κύριος, και κάνει έκκληση στους κατοίκους της Ελαζίγ και της Μανίσα, να εγκαταλείψουν τις περιοχές και να πάνε σε άλλες κοντινές περιοχές ή στην Κωνσταντινούπολη.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Την ίδια ώρα, τα σωστικά συνεργεία δίνουν «μάχη» για τον εντοπισμό και την διάσωση πληγέντων. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια τριάντα εννέα άνθρωποι.

Στην τελευταία μάλιστα διάσωση, απεγκλωβίστηκε ένας άνθρωπος που ήταν παγιδευμένος στα χαλάσματα για 14 ώρες.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, λήφθηκε η απόφαση να εκκενωθεί μία φυλακή στην επαρχία Αντιγιαμάν στην ανατολική Τουρκία, καθώς υπέστη σοβαρές ζημιές από τον σεισμό.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ συνέστησε στους ντόπιους να μην μπαίνουν στα κατεστραμμένα σπίτια, καθώς συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην περιοχή, τουλάχιστον 390 από το βράδυ της Παρασκευής (23/01), ενώ οι 12 εξ αυτών είχαν μέγεθος άνω των 4 βαθμών.

Στο σημείο βρίσκεται ομάδα -368 μελών- από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να αξιολογήσει τις ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση.

Εικόνες καταστροφής και τρόμος

«Ήταν τρομακτικό, τα έπιπλα έπεσαν πάνω μας. Τρέξαμε γρήγορα έξω» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο 47χρονος Μελαχάτ Τζαν, κάτοικος του Ελαζίγ.

Ο 68χρονος Ζεκέριγια Γκιουνές περιέγραψε ότι είδε ένα κτήριο να καταρρέει σε απόσταση 200 μέτρων από την οικία του, χωρίς να μπορεί να γνωρίζει εάν ήταν κατοικημένο.

«Όλοι κατέβηκαν στους δρόμους, ο σεισμός ήταν πολύ ισχυρός, πολύ τρομαχτικός» σημείωσε.

Περισσότερα από δέκα κτήρια έχουν καταρρεύσει, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Πέντε κτήρια στην πόλη Σιβρίς και 25 στην πόλη Ντογκανιόλ της επαρχίας Μαλάτεια καταστράφηκαν, γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Μουράτ Κουρούμ.

Χιλιάδες άνθρωποι από το βράδυ της Παρασκευής βρίσκονται στους δρόμους με τη θερμοκρασία στην περιοχή να βρίσκεται κοντά στο μηδέν. Εκατοντάδες σκηνές, κρεβάτια και χιλιάδες κουβέρτες έχουν σταλεί στις πληγείσες πόλεις.

Οι πρώτες εικόνες από τα κτήρια που κατέρρευσαν στην παρακάτω gallery:

Σε πλήρη συναγερμό βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός της χώρας, ενώ ο Τούρκος ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ επισήμανε ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να συνδράμει στις επιχειρήσεις διάσωσης, εφόσον χρειαστεί.

Αισθητός σε αρκετές χώρες

Ο ισχυρός σεισμός ήταν επιφανειακός και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο εντοπίζεται κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία.

Το γραφείο διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι το Σιβρίτζε, της επαρχίας Ελαζίγ.

Έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε αρκετές χώρες της περιοχής σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Οι πρώτες εικόνες που έρχονται από την Τουρκία και διαδίδονται στα social media δείχνουν πως κτήρια έχουν καταρρεύσει.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε συναγερμό και συνεργεία πραγματοποιούν ελέγχους για ζημιές ή θύματα.

Παράλληλα, κρατικά ΜΜΕ στη γειτονική Συρία μετέδωσαν ότι ο σεισμός έγινε αισθητός σε περιοχές της χώρας.

Μέσα μαζικής ενημέρωσης στον Λίβανο μετέδωσαν ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στη Βηρυτό και την Τρίπολη.

Ο κόσμος τρομοκρατήθηκε από την μεγάλη δόνηση και όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύεται από τα τοπικά μέσα, βγήκε πανικόβλητος στους δρόμους.

Ερντογάν: Οι αρμόδιοι φορείς έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα

Όλοι οι αρμόδιοι φορές έχουν λάβει μέτρα για την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών έπειτα από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε την Παρασκευή την ανατολική Τουρκία, δήλωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Οι αρμόδιοι φορείς μας έχουν λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως οι υπουργοί Εσωτερικών, Υγείας και Περιβάλλοντος έχουν σταλεί στις σεισμόπληκτες επαρχίες.

Συμπλήρωσε πως η τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, η Αρχή διαχείρισης καταστροφών και εκτάκτων καταστάσεων (AFAD) και άλλοι φορείς είναι έτοιμοι να βοηθήσουν τους πολίτες που επλήγησαν από το σεισμό.

Λέκκας: Καμία σχέση με τη χώρα μας

Ανήσυχος για την έκταση των ζημιών από τον ισχυρότατο σεισμό, εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας γιατί ήταν πολύ επιφανειακός.

Ο κ. Λέκκας διευκρίνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο σεισμός έγινε αισθητός μέχρι την Βυρηττό. Ήταν πολύ ισχυρός και πιθανότατα έχει προκαλέσει μεγάλες ζημιές. Ο καθηγητής δεν απέκλεισε έναν νέο πολύ ισχυρό μετασεισμό ίδιου μεγέθους με τον κύριο των 6,8 Ρίχτερ.

Όπως διευκρίνισε η γεωτεκτονική σύνθεση της περιοχής που έγινε ο σεισμός είναι τελείως διαφορετική από αυτή της Ελλάδας και επίσης δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των τεκτονικών δομών που θα μπορούσε να μεταφερθεί η σεισμική δραστηριότητα στον Ελλαδικό χώρο.

Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι θα μεταβεί τις επόμενες ώρες μαζί με συναδέλφους του στην σεισμόπληκτη περιοχή.

Επίσης χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για ορισμένους σεισμολόγους που ισχυρίζονται ότι είχαν προβλέψει τον σεισμό στην Τουρκία λέγοντας ότι «προσβάλλουν και τον εαυτό τους και όλους εμάς γιατί δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις για σεισμούς 1500 χλμ μακριά».

Σχετικά βίντεο στα social media

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ στο κέντρο της Αθήνας: Νέες αποκαλύψεις για την εξαφάνιση της 7χρονης Βαλεντίν

Σχετικές ειδήσεις