ΚΟΣΜΟΣ

Κόμπι Μπράιαντ: Πώς συνετρίβη το ελικόπτερο - Παγκόσμια οδύνη για τον Black Mamba και την κόρη του

Κόμπι Μπράιαντ: Πώς συνετρίβη το ελικόπτερο - Παγκόσμια οδύνη για τον Black Mamba και την κόρη του
ASSOCIATED PRESS

Πέθανε ο Κόμπι Μπράιαντ: Εννέα άτομα -μεταξύ αυτών δύο παιδιά- είναι τα τραγικά θύματα του δυστυχήματος - Άγνωστη παραμένει η αιτία που οδήγησε στη συντριβή του μοιραίου ελικοπτέρου - Τι αναφέρουν οι μέχρι τώρα πληροφορίες

Σοκαρισμένη η παγκόσμια κοινότητα -όχι μόνο- του αθλητισμού προσπαθεί να συνειδητοποιήσει την τραγωδία που «γράφτηκε» το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα Καλιφόρνια) στους λόφους της περιοχής Καλαμπάσας.

Το ελικόπτερο του θρύλου του παγκοσμίου μπάσκετ, Κόμπι Μπράιαντ συνετρίβη παρασύροντας στο θάνατο εννέα άτομα.

Ο 41χρονος "Black Mamba", η 13χρονη κόρη του Τζιάνα, ο προπονητής του μπέιζμπολ Τζον Αλτομπέλι, η σύζυγός του Κέρι και η κόρη του Αλίσα καθώς και η προπονήτρια του μπάσκετ Κριστίνα Μάουζερ. Τα τελευταία θύματα που ταυτοποιήθηκαν είναι η Πέιτον Τσέστερ, συμπαίκτρια της Τζιάνα, και η μητέρα της, Σάρα. Το όνομα του πιλότου, δεν έχει δοθεί ακόμα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιβαίνοντες κατευθυνόνταν προς την ακαδημία που είχε ιδρύσει ο Μπράιντ στο Θάουσαντ Όακς για προπόνηση μπάσκετ.

Η μοιραία διαδρομή του ελικοπτέρου.DAILY MAIL

Τα σενάρια της συντριβής

Το ιδιωτικό ελικόπτερο Sikorsky S-76 φέρεται να πήρε φωτιά μόλις έπεσε πάνω στο λόφο ενώ στην περιοχή η ομίχλη ήταν πυκνή.

Μάλιστα η τοπική αστυνομία έχει επιβεβαιώσει ότι τα δικά της ελικόπτερα παρέμεναν στο έδαφος όλη την Κυριακή καθώς ο καιρός «δεν κρίθηκε κατάλληλος».

Σύμφωνα με την Daily Mail, υπάρχει ηχητική μαρτυρία λίγο πριν το δυστύχημα κατά την οποία ακούγεται ο πύργος ελέγχου να ενημερώνει τον πιλότο του ελικοπτέρου ότι είναι «πολύ χαμηλά» για να τον εντοπίσει το ραντάρ.

Εκτός από το σενάριο της κακοκαιρίας, ελέγχονται και μαρτυρίες που θέλουν τη μηχανή του ελικοπτέρου να κάνει περίεργους θορύβους λίγο πριν αυτό συντριβεί.

Στα βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα φαίνονται συντρίμμια που καπνίζουν και άνδρες των ομάδων διάσωσης. Όπως ανέφεραν οι αξιωματικοί της αστυνομίας οι διασώστε χρειάστηκε να πεζοπορήσουν για να φτάσουν στο σημείο της συντριβής.

Δείτε εικόνα από τα συντρίμμια στο βίντεο που ακολουθεί:

«Σ’ αγαπάμε Κόμπι»

Ο κόσμος του αθλητισμού και του θεάματος βυθίστηκε στο πένθος χθες Κυριακή εξαιτίας της είδησης του θανάτου του Κόμπι Μπράιαντ, αληθινού παγκόσμιου σταρ του μπάσκετ, που άφησε άναυδους από τους πλούσιους και διάσημους που πήγαιναν στο γήπεδο για να τον θαυμάσουν μέχρι τον νυν και πρώην προέδρους των ΗΠΑ, μέλη του Basketball Hall of Fame και τους αναρίθμητους θαυμαστές του, πολλοί από τους οποίους συνέρρευσαν έξω από την έδρα των Lakers του Λος Άντζελες με δάκρυα στα μάτια για να θρηνήσουν και να αποτίσουν φόρο τιμής σε αυτόν που αποκαλούσαν «Black Mamba».

Πολλά αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα διέκοψαν αμέσως την κανονική ροή του προγράμματός τους για να μεταδώσουν απευθείας νέα και αντιδράσεις για το δυστύχημα.

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα ήταν ανάμεσα στους πρώτους που εξέφρασαν τη θλίψη τους για τον θάνατο του Μπράιαντ: ήταν «φρικτή είδηση» για τον Ρεπουμπλικάνο, ακόμη πιο «σπαρακτική για εμάς ως γονείς» για τον Δημοκρατικό προκάτοχό του, καθώς η κόρη του Κόμπι Μπράιαντ ήταν ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος.

Από τους πιο αναγνωρίσιμους, τους πιο δημοφιλείς αθλητές στον κόσμο, ο Μπράιαντ, δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης, πέντε φορές πρωταθλητής του αμερικανικού επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ, του NBA, πολυτιμότερος παίκτης του μία φορά, 18 φορές All-Star, έχαιρε τεράστιου σεβασμού στα γήπεδα, όχι μόνο χάρη στο ταλέντο ή τις δεξιότητές του, αλλά ακόμη πιο πολύ για το πάθος του, για την απόλυτη αφοσίωσή του σε αυτό που ο ίδιος αποκαλούσε την τέχνη του — και, πάνω απ’ όλα, στη νίκη.

«Επί 20 χρόνια ο Κόμπι Μπράιαντ μας έδειχνε τι είναι εφικτό όταν το σπουδαίο ταλέντο ενώνεται με την απόλυτη αφοσίωση στη νίκη», συνόψισε ο Άνταμ Σίλβερ, ο κομισάριος του NBA.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκλεισε όλους τους λογαριασμούς του στα social media.

Για τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, θρύλο των Λέικερς, «οι περισσότεροι θα θυμούνται τον Κόμπι ως τον μεγαλειώδη αθλητή που ενέπνευσε μια ολόκληρη γενιά» μπασκετμπολιστών, «όμως εγώ θα τον θυμάμαι ως έναν άνθρωπο που ήταν πολλά περισσότερα από απλώς και μόνο ένας αθλητής». Άλλος ένας θρύλος των Λέικερς, ο Έργουιν «Μάτζικ» Τζόνσον, δεν δίστασε να παραδεχτεί πως «έκλαιγε» για ώρες μετά τον θάνατο αυτού που ο ίδιος θεωρεί τον «σπουδαιότερο» παίκτη που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της ομάδας του Λος Άντζελες.

Ίσως αυτός που εξέφρασε περισσότερο από κάθε άλλον το γενικό αίσθημα να ήταν ο Ντουέιν Γουέιντ, τρεις φορές πρωταθλητής του NBA, όταν έγραψε στο Twitter: «Όχι, Θεέ μου, σε παρακαλώ όχι».

Δύο πρωταθλήτριες ομάδες του NBA, οι Ράπτορς του Τορόντο και οι Σπερς του Σαν Αντόνιο, άφησαν στους χθεσινούς αγώνες τους, στην πρώτη τους επίθεση, το χρονόμετρο των 24 δευτερολέπτων απλώς να λήξει: αυτός ήταν ο δικός τους τρόπος να τιμήσουν τον Μπράιαντ, που φόραγε τον αριθμό 24 στη φανέλα του το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του.

Ο θάνατος του Μπράιαντ, που είχε πρόσφατα τιμηθεί με Όσκαρ (για το ντοκιμαντέρ "Dear Basketball) καθώς αποδυόταν, με το ίδιο πάθος, στο νέο του εγχείρημα, την ενασχόλησή του με τα ντοκιμαντέρ, προκάλεσε σοκ και στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Δείτε τον Μπράιαντ να κερδίζει το Όσκαρ:

Η Λίζο, στιχουργός και ερμηνεύτρια της μουσικής R&B, αφιέρωσε την τελετή των μουσικών βραβείων Γκράμι στον Μπράιαντ: «η αποψινή βραδιά είναι του Κόμπι», είπε η καλλιτέχνιδα, υποψήφια σε οκτώ κατηγορίες φέτος.

Δείτε πώς τα Grammy αποχαιρέτησαν τον Μπράιαντ και μερικά από τα tweets που έστειλαν επώνυμοι, στο βίντεο που ακολουθεί:

«Είναι σαν κακό όνειρο. Ο Κόμπι είναι ο λόγος που αγαπάω αυτό το άθλημα. Ο δικός μου υπερήρωας. Σπάει η καρδιά μου για την οικογένειά του και για τις οικογένειες των υπολοίπων ανθρώπων που χάθηκαν. Ας κρατήσουμε τη μνήμη του ζωντανή», έγραψε ένας χρήστης του Twitter. Για πολλούς από τους ανθρώπους που συγκεντρώθηκαν για να τον θρηνήσουν έξω από το Staples Center, ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ ήταν εμπειρία εξίσου οδυνηρή με την απώλεια μέλους της οικογένειάς τους: «Μας έκανε να πιστεύουμε ότι τα αδύνατα ήταν δυνατά», εξήγησε ένας τους.

Δείτε στην gallery που ακολουθεί στιγμιότυπα από τη ζωή και την καριέρα του Κόμπι Μπράιαντ:

Η αδικοχαμένη Τζιάνα Μπράιαντ

Το νεαρό κορίτσι είχε κληρονομήσει τα γονίδια του θρυλικού πατέρα της. Όπως ο Κόμπι, έτσι και η Τζιάνα, λάτρευε το μπάσκετ και μάλιστα έπαιζε και εκείνη.

Το ταλέντο της Τζιάνα ήταν τόσο μεγάλο, που αρκετοί θεωρούσαν πως η άτυχη κοπέλα θα κάνει τεράστια καριέρα στο γυναικείο μπάσκετ.

Δεν ήταν άλλωστε λίγες οι φορές που συνόδευε τον πατέρα της στο Staples Center για να παρακολουθήσουν μαζί αγώνες.

Ο Μπράιαντ και η Τζιάνα:

Ποιος ήταν ο Κόμπι Μπράιαντ

Ο Κόμπι Μπράιαντ -Kobe Bean Bryant- γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1978 και μπήκε στο χώρο του NBA απευθείας από το Λύκειο. Είχε ύψος 1,98 μέτρα και βάρος 98 κιλά. Ήταν παντρεμένος με την Βανέσα και μαζί απέκτησαν τέσσερις κόρες, την Νατάλια, την Τζιάνα, την Μπιάνκα και την Κάπρι.

Δείτε μερικά από τα κατορθώματά του:

  • Επιλέχθηκε στο νούμερο 13 του NBA Draft του 1996 από τους Σάρλοτ Χόρνετς.
  • Έπαιξε για τους Λος Άντζελες Λέικερς -σούτινγκ γκαρντ- όλη την καριέρα του, κερδίζοντας πέντε πρωταθλήματα NBA. Φορούσε τους αριθμούς 8 και 24 (και οι 2 αποσύρθηκαν προς τιμήν του το 2017 από το franchise των Lakers).
  • Είχε επιλεχθεί 16 φορές All-Star και 12 φορές στην καλύτερη αμυντική πεντάδα.
  • Είχε βγει πρώτος σκόρερ της αγωνιστικής περιόδου δύο φορές (το 2005-06 και 2006-07) και ήταν τρίτος σκόρερ της στην ιστορία του NBA προσπερνώντας τον Μάικλ Τζόρνταν τον Δεκέμβρη του 2014, αφήνοντάς τον στην τέταρτη θέση.
  • Κατέκτησε 1 βραβείο MVP της Regular Season (2008), 2 βραβεία MVP των τελικών του NBA (το 2009 και το 2010) και 5 βραβεία MVP σε All-Star Game.
  • Μετά την έναρξη της 20ης σεζόν του με τους Λέικερς το 2015-16, το οποίο αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο ρεκόρ NBA για τις περισσότερες σεζόν με την ίδια ομάδα, ο Μπράιαντ ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί στο τέλος της.
  • Είχε ρεκόρ καριέρας 81 πόντους που σημείωσε τον Ιανουάριο του 2006 κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς.
  • Το 2016 στο τελευταίο του παιχνίδι σε ηλικία 38 ετών και 234 ημερών σημείωσε 60 πόντους, απόδοση που αποτελεί ρεκόρ πόντων σε τελευταίο αγώνα καριέρας στο ΝΒΑ.
  • Με αυτό έγινε επίσης ο γηραιότερος παίχτης που κατάφερε να πετύχει 60 πόντους.
  • Ο Μπράιαντ ήταν μέχρι χθες -τον προσπέρασε ο Λεμπρόν Τζέιμς- ο τρίτος σκόρερ σκόρερ στην ιστορία του NBA, με 33.643 πόντους συνολικά έχοντας ακόμα 7.047 ριμπάουντ και 6.306 ασσίστ.

«Συνεχίζεις να πηγαίνεις το παιχνίδι μπροστά βασιλιά Τζέιμς. Μεγάλος σεβασμός αδερφέ μου», είχε γράψει μάλιστα στο Twitter ο Μπράιαντ.

Η απόσυρση

Στις 29 Νοεμβρίου 2015 ανακοίνωσε ότι θα αποσυρθεί από την ενεργό δράση στο τέλος της σεζόν με μία συγκινητική επιστολή στο theplayerstribune.com. Συγκεκριμένα έγραφε:

«Αγαπημένο μου μπάσκετ,

Από τη στιγμή που φόρεσα τις κάλτσες του πατέρα μου και ξεκίνησα νοητά να εκτελώ νικητήρια σουτ στο θρυλικό Western Forum, ήξερα πως ένα πράγμα ήταν αληθινό. Σε ερωτεύθηκα. Σε αγάπησα τόσο, που σου έδωσα τα πάντα. Το μυαλό και το κορμί μου, το πνεύμα και την ψυχή μου. Ήμουν ένα εξάχρονο παιδί που σε αγάπησε έντονα. Δεν είδα ποτέ το τέλος του τούνελ. Είδα μόνο τον εαυτό μου να βγαίνει τρέχοντας από αυτό. Έτρεξα πάνω κάτω σε κάθε παρκέ για να κυνηγήσω κάθε μπαλιά. Μου ζήτησες να παλέψω και σου έδωσα την καρδιά μου γιατί μου προσέφερες πολλά περισσότερα.

Έπαιξα με ιδρώτα και με πόνο, όχι μόνο επειδή η πρόκληση με καλούσε, αλλά κι επειδή ΕΣΥ με φώναζες. Εκανα τα πάντα για ΕΣΕΝΑ, γιατί έτσι πρέπει να κάνεις όταν κάποιος σε κάνει να αισθάνεσαι τόσο ζωντανός, όσο εσύ με άφησες να νιώσω. Έδωσες σε ένα εξάχρονο παιδί το Laker Dream και για πάντα θα σε αγαπώ. Όμως, δεν μπορώ να σε αγαπώ τόσο αρρωστημένα για πολύ ακόμα. Αυτή τη χρονιά, είναι ό,τι μου έχει απομείνει για να σου δώσω. Η καρδιά μου μπορεί να αντέξει το σφυροκόπημα, το μυαλό μου θα το διαχειριστεί, όμως το σώμα μου ξέρει πως ήρθε η στιγμή να πω αντίο.

Και είμαι εντάξει. Είμαι έτοιμος να σε αφήσω να φύγεις. Θέλω να το γνωρίζεις τώρα, ώστε και οι δυο να αδράξουμε κάθε στιγμή που μας απόμεινε. Τα καλά και τα άσχημα. Δώσαμε ο ένας στον άλλο όσα είχαμε.

Γνωρίζουμε και οι δυο, πως ό,τι κι αν κάνω μετά, θα είμαι πάντα αυτό το παιδί με τις γυρισμένες κάλτσες, τον κάδο με τα σκουπίδια στη γωνία και τα πέντε δευτερόλεπτα. Η μπάλα είναι στα χέρια μου. 5... 4... 3... 2... 1

Πάντα θα σε αγαπώ,

Kobe».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κόμπι Μπράιαντ: Το προφητικό tweet για τον θάνατο του από το 2012

Σχετικές ειδήσεις