ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό

Κοροναϊός: Ο ΠΟΥ κήρυξε παγκόσμιο συναγερμό
Associated Press

«Έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» χαρακτήρισε την επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα, σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη (30/01), στη Γενεύη. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (...). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Οι θάνατοι που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, έχουν φθάσει τους 213 στην Κίνα, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε στα 9.804 κρούσματα και υπάρχουν επίσης άλλα 12.167 ύποπτα κρούσματα. Μέχρι στιγμής κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν καταγραφεί σε τουλάχιστον 22 χώρες.

Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί δεκατέσσερα κρούσματα -πέντε στη Γερμανία, έξι στη Γαλλία, ένα στη Φινλανδία και δύο στην Ιταλία-, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ύποπτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα της Πέμπτης (30/01) και στη Θεσσαλονίκη, όταν στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ εισήχθη εσπευσμένα ασθενής με συμπτώματα παρόμοια του κοροναϊού. Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Παναγιώτη Παντελιάδη, πρόκειται για άνδρα μέσης ηλικίας από την Κίνα.

Ο άνδρας, σύμφωνα με το voria, εισήχθη το μεσημέρι της Πέμπτης στο νοσοκομείο και αμέσως κινήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή ο ασθενής βρίσκεται σε καραντίνα στο ΑΧΕΠΑ, ενώ έχει ήδη ληφθεί δείγμα το οποίο εστάλη στο Ινστιτούτο Παστέρ για να εξακριβωθεί εάν πρόκειται για κρούσμα του θανατηφόρου ιού ή για απλό κρούσμα γρίπης.

Όπως ανέφερε ο Διευθυντής του ερευνητικού Ινστιτούτου ΠΑΣΤΕΡ, Ανδρέας Μεντής στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Παρασκευής θα ξεκινήσει η εξέταση που θα δώσει απαντήσεις εάν ο ασθενής νοσεί από τον συγκεκριμένο ιό. Ο κ. Μεντής τόνισε ότι δεν είναι σίγουρο ότι ο ασθενής έχει νοσήσει από τον συγκεκριμένο ιό, «δεδομένου ότι στην Κίνα όπως και σε όλο το Βόρειο ημισφαίριο, είναι πιο πιθανό να έχει κάποιος γρίπη παρά τον κοροναϊό -έστω και αν προέρχεται από την Κίνα. Δεν είναι ειδικά τα συμπτώματα, δεν έχω κάποια συγκεκριμένη ανησυχία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: «Πιθανό να κορυφωθεί σε μια εβδομάδα» - Σε ποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κρούσματα

Κραυγή αγωνίας από Έλληνα «εγκλωβισμένο» στην Κίνα

«Εγκλωβισμένος» στην Κίνα λόγω της επιδημίας βρίσκεται και ένας Έλληνας υπήκοος.

Σαν «κινηματογραφική ταινία» περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία Χουμπέι, που έχει «εγκλωβιστεί» εδώ και τέσσερις μέρες λόγω του κοροναϊού, ο Γιάννης Μερσινιάς.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να φύγει, δεν υπάρχουν τρένα, δεν υπάρχουν λεωφορεία, δεν υπάρχουν αεροπλάνα. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Εστιατόρια δεν δουλεύουν, ξενοδοχεία δε λειτουργούν. Πρόκειται για μία άδεια πόλη» δήλωσε ο κ. Μερσινιάς, μιλώντας στον «Alpha».

Δείτε στο βίντεο:

Ο Γιάννης Μερσηνιά βρίσκεται σε μία πόλη, η οποία απέχει περίπου 330 χιλιόμετρα από την Ουχάν, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο κοροναϊός. Η επαρχία Χουμπέι, όπου βρίσκεται ο Έλληνας υπήκοος, αποτελεί το επίκεντρο της επιδημίας, καθώς στην περιοχή έχει καταγραφεί η πλειοψηφία των κρουσμάτων.

«Ήμουν για αναψυχή και εργασία, παράλληλα. Και δυστυχώς μπλέχτηκα εδώ» πρόσθεσε ο κ. Μεσσηνιάς, σημειώνοντας ακόμη ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής «φορούν μάσκες και πλένουν τα χέρια τους».

«Η ενημέρωση είναι δύσκολη, γιατί δεν μιλάω καλά κινεζικά, ενώ οι αρχές δεν μιλούν αγγλικά», τόνισε. Διαβεβαίωσε πάντως, ότι η ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να καταφέρει να αποχωρήσει από την Κίνα και να επιστρέψει στην Ελλάδα.

Εκτός από τον κ. Μερσινιά, στην Κίνα - σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες - έχουν «εγκλωβιστεί» ακόμη δύο Έλληνες υπήκοοι.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Συγκλονιστικές εικόνες δορυφόρου από τους άδειους δρόμους της Ουχάν

Ο Κικίλιας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας

Στη μάχη για την προετοιμασία και τη θωράκιση της χώρας για το νέο κοροναϊό μπαίνει και το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας (ΕΣΥΔΥ). Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε συνεδρίαση του ΕΣΥΔΥ, τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020.

Στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Απελπισία - Δείτε τι κάνουν για να προφυλαχθούν από τον ιό

Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα

Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).

Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Σε «απομόνωση» η Κίνα

Σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού μειώνοντας την επαφή μεταξύ των ανθρώπων, δεκάδες αεροπορικές εταιρείες από την Ασία, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ ακυρώνουν τις πτήσεις τους και τροποποιούν δρομολόγια προς την Κίνα.

Μεταξύ των εταιρειών που έχουν προχωρήσει σε αλλαγές στα δρομολόγια των πτήσεων είναι: η Air France, η Lufthansa, η British Airways, η η Austrian Airlines, η Finnair, η Swiss International Air Lines, η United Airlines, η American Airlines, η Air Canada, η Air India, η Air Seoul, η Air Tanzania, η Asiana Airlines, η Cathay Pacific, η ΙndiGo, η Jetstar Asia, η Lion Air, η Ethiopian Airlines. Επιπλέον, όπως δήλωσε σήμερα, Πέμπτη 29 Ιανουαρίου, ο αναπληρωτής διευθυντής του αεροδρομίου Μπορίσπιλ του Κιέβου η Ουκρανία από τις 4 Φεβρουαρίου προχωράει στην αναστολή των απευθείας πτήσεων προς Κίνα λόγω των φόβων για τον κοροναϊό.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουχάν, μητρόπολη της κεντρικής Κίνας, και σχεδόν το σύνολο της επαρχίας στην οποία βρίσκεται, η Χουμπέι, έχουν από την περασμένη Πέμπτη (23/01) αποκλειστεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Ο περιορισμός αυτός αφορά 56 εκατομμύρια κατοίκους, μεταξύ των οποίων βρίσκονται χιλιάδες ξένοι, και πολλές χώρες εντείνουν τις προετοιμασίες τους για να επαναπατρίσουν ένα μέρος των πολιτών τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Επελαύνει στην Ευρώπη – Σχεδόν έτοιμο το πρώτο νοσοκομείο για ασθενείς του φονικού ιού

Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κοροναϊός ή Κορονοϊός: Ο Μπαμπινιώτης αποκαλύπτει τη σωστή λέξη

Σχετικές ειδήσεις