ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι

Κοροναϊός: Τρεις Έλληνες σε καραντίνα στην κινεζική επαρχία Χουμπέι
Associated Press

Σε καραντίνα βρίσκονται τρεις Έλληνες στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας, από όπου και ξεκίνησε ο νέος κοροναϊός, ο οποίος -μέχρι στιγμής- έχει οδηγήσει στον θάνατο περισσότερους από 200 ανθρώπους.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και οι τρεις Έλληνες υπήκοοι είναι καλά στην υγεία τους και σε διαρκή επικοινωνία με την ελληνική πρεσβεία στο Πεκίνο, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών είναι σε συντονισμό με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές προκειμένου να επαναπατριστούν το συντομότερο δυνατόν.

Οι θάνατοι που οφείλονται σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν φθάσει τους 213, ενώ ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι σχεδόν 10.000. Στην Ευρώπη έχουν επιβεβαιωθεί είκοσι ένα κρούσματα - οκτώ στη Γερμανία, πέντε στη Γαλλία, δύο στην Μεγάλη Βρετανία, δύο στην Ιταλία, δύο στη Ρωσία, ένα στη Σουηδία και ένα στη Φινλανδία-, θέτοντας σε επιφυλακή και την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αρμόδιες υπηρεσίες να δηλώνουν έτοιμες να συνδράμουν στον επαναπατρισμό των Ευρωπαίων πολιτών.

Συνολικά, στις ΗΠΑ, έχουν καταγραφεί έξι επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού. Εξετάσεις διενεργούνται σε 92 ανθρώπους στη χώρα. Τα πρώτα πέντε κρούσματα μολύνθηκαν στην Κίνα.

Ένας 5χρονος το τελευταίο κρούσμα στη Γερμανία

Ένα παιδί πέντε ετών από το Σίγκσντορφ της Βαυαρίας είναι το έκτο διαπιστωμένο κρούσμα του νέου κινεζικού κοροναϊού στην Γερμανία. Όπως έγινε γνωστό από το βαυαρικό ΥΠΕΞ, πρόκειται για το παιδί ενός υπαλλήλου της εταιρίας εξαρτημάτων αυτοκινητοβιομηχανίας «Webasto», ο οποίος είχε ήδη διαγνωστεί ως ασθενής, μαζί με άλλους τρεις εργαζόμενους στον ίδιο χώρο. Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, όλα τα μέλη της οικογένειας παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα και υποβάλλονται σε εξετάσεις, όπως και το άμεσο περιβάλλον τους.

«Η κατάσταση της υγείας όλης της οικογένειας είναι σταθερή. Τα παιδιά έχουν ήδη αρρωστήσει ελαφρώς και έχουμε δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, αλλά θεωρούμε ότι όλη η οικογένεια έχει πιθανότατα επιμολυνθεί», δήλωσε στην εφημερίδα ο καθηγητής Τόμας Γκλουκ και διευκρίνισε ότι πρόκειται για τους γονείς, ένα βρέφος έξι μηνών και δύο παιδιά έως πέντε ετών.

Διαβάστε επίσης: Νέος κοροναϊός: Τα συμπτώματα, η μετάδοση και οι κίνδυνοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παγκόσμιο συναγερμό κήρυξε ο ΠΟΥ

«Έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας» χαρακτήρισε την επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους ανακοίνωσε την απόφαση έπειτα από την έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών του οργανισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη (30/01), στη Γενεύη. «Η μεγαλύτερη ανησυχία μας είναι το ενδεχόμενο ο ιός να εξαπλωθεί σε χώρες τα συστήματα υγείας των οποίων είναι πιο αδύναμα (...). Δεν πρόκειται για μια ψήφο περιφρόνησης προς την Κίνα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Ο ΠΟΥ δεν συνιστά να περιοριστούν τα ταξίδια, οι εμπορικές συναλλαγές και η μετακίνηση (του πληθυσμού) και αντιτίθεται σε κάθε περιορισμό των ταξιδιών», σημείωσε ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης - Βήμα προς βήμα η εξέλιξη της επιδημίας

Οι πρώτες εκτιμήσεις για το εμβόλιο

Τουλάχιστον τέσσερις μήνες θα χρειαστούν για να αναπτυχθεί εμβόλιο για το νέο κοροναϊό που απειλεί τον πλανήτη, σύμφωνα με την εκτίμηση της γερμανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία γι' αυτόν τον σκοπό θα λάβει επιπλέον πόρους ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ μέσω της Συμμαχίας για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI).

«Αναπτύσσουμε ήδη μια ουσία εμβολίου, η οποία έπειτα από επιτυχείς προκλινικές έρευνες θα μπορεί να δοκιμαστεί σε κλινικές έρευνες, με ανθρώπους. Αυτό θα έχει ολοκληρωθεί σε 16 εβδομάδες», δήλωσε η Πρόεδρος της εταιρίας Μαριόλα Φοτίν-Μλέτσεκ.

«Ο κοροναϊός προκαλεί αυτές τις μέρες ανησυχία σε πολλούς ανθρώπους. Η ανάπτυξη ενός εμβολίου είναι μια εξαιρετικά σημαντική συνεισφορά στην προσπάθεια περιορισμού της ασθένειας», δήλωσε η υπουργός Παιδείας και Έρευνας της Γερμανίας Άνια Κάρλιτσεκ.

Διαβάστε επίσης: Κοροναϊός: Νεκρός άνδρας κείτεται μέσα στην μέση του δρόμου στην Γουχάν (ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ)

Τα νοσοκομεία αναφοράς σε όλη την Ελλάδα

Ορίστηκαν από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια τα νοσοκομεία αναφοράς για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα σε συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ).

Στη συνεδρίαση στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας παρουσιάστηκε το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ για την αντιμετώπιση πιθανού κρούσματος κοροναϊού στην Ελλάδα.

Σε όλα τα νοσοκομεία αναφοράς και τα πληρώματα των ασθενοφόρων ΕΚΑΒ και Υγειονομικών Περιφερειών έχει καταγράφει επάρκεια σε γάντια, ειδικές μάσκες και στολές.

Επίσης έχουν καθοριστεί ειδικοί θάλαμοι μόνωσης, ενώ σε κάθε Υγειονομική Περιφέρεια υπάρχει τουλάχιστον ένα νοσοκομείο αναφοράς που διαθέτει θάλαμο αρνητικής πίεσης.

Τα νοσοκομεία της χώρας που ορίζονται ως νοσοκομεία αναφοράς είναι ανά Υγειονομική Περιφέρεια τα εξής:

  • 1η ΥΠΕ: Βασικό: ΓΝ Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», Αναπληρωματικό: ΓΝ Αθηνών «Ο Ευαγγελισμός»
  • 2η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ «Αττικόν», Αναπληρωματικό: ΓΝ Ελευσίνας «Θριάσιο»
  • 3η και 4η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Αναπληρωματικά: Πανεπιστημιακό ΓΝ Αλεξανδρούπολης, ΓΝ Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
  • 5η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Λάρισας, Αναπληρωματικό: ΓΝ Λαμίας
  • 6η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Πατρών «Παναγιά η Βοήθεια», Αναπληρωματικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ιωαννίνων
  • 7η ΥΠΕ: Βασικό: Πανεπιστημιακό ΓΝ Ηρακλείου, Αναπληρωματικό: ΓΝ Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος»

«Οι συναρμόδιοι φορείς (Υπουργείο Υγείας, ΕΟΔΥ, Γ.Γ Δημόσιας Υγείας, Υγειονομικές Περιφέρειες, ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα και θα επικαιροποιούν το σχέδιο δράσης σε τακτική βάση», αναφέρει σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Διαβάστε επίσης: Ο Κικίλιας συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας για τον κοροναϊό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός: Συγκλονιστικές εικόνες δορυφόρου από τους άδειους δρόμους της Ουχάν

Κοροναϊός: Πρόστιμο-μαμούθ σε ασυνείδητο κερδοσκόπο - Πουλούσε ιατρικές μάσκες σε εξαπλάσια τιμή

Κοροναϊός: «Πιθανό να κορυφωθεί σε μια εβδομάδα» - Σε ποιες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν κρούσματα

Σχετικές ειδήσεις