ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός - Τρόμος στην Ευρώπη: Όγδοο κρούσμα στη Γερμανία - Φόβοι για άλλα έντεκα

Κοροναϊός - Τρόμος στην Ευρώπη: Όγδοο κρούσμα στη Γερμανία - Φόβοι για άλλα έντεκα
ASSOCIATED PRESS

Με γρήγορους ρυθμούς εξαπλώνεται ο κοροναϊός , «πατώντας» για τα καλά πλέον και στην Ευρώπη - Δείτε τις χώρες που έχουν επιβεβαιώσει κρούσματα

Το όγδοο κρούσμα κοροναϊού στην Γερμανία επιβεβαιώθηκε το Σάββατο (01/02) στην Βαυαρία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του κρατιδίου.

Και ο νέος ασθενής, ένας 33χρονος άνδρας από το Μόναχο, εργάζεται στην εταιρία εξαρτημάτων αυτοκινήτων Webasto, όπου έχουν εντοπιστεί έξι άλλα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα, μεταξύ των οποίων και ο πατέρας ενός πεντάχρονου παιδιού που διαγνώσθηκε την Παρασκευή από τις υγειονομικές υπηρεσίες της Βαυαρίας και νοσηλεύεται. Το κρούσμα αυτό είναι πρώτο μετάδοσης του ιού εντός της οικογένειας. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι «είναι σε πολύ καλή κατάσταση στην υγεία τους», διαβεβαίωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν.

Ο υπουργός μίλησε επίσης για πληροφορίες που έλαβε σε σχέση με παιδιά των υπαλλήλων της Webasto, όπως ότι απαγορεύτηκε να πάνε στον παιδικό σταθμό από τον φόβο της λοίμωξης, ότι άλλα κάθισαν χωριστά στο σχολείο, ή ότι μηχανικοί σε γκαράζ αρνήθηκαν να επισκευάσουν αυτοκίνητα εργαζομένων σε αυτή την εταιρία.

«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο είναι οι θεωρίες συνωμοσίας που διαχέουν την αβεβαιότητα», δήλωσε ο Σπαν. Η επαγρύπνηση έχει σημασία, αλλά και ηρεμία, εξήγησε.

Έντεκα ύποπτα κρούσματα

Αεροσκάφος της γερμανικής πολεμικής αεροπορίας που μετέφερε σχεδόν 130 ανθρώπους από την πόλη Ουχάν της Κίνας λόγω της επιδημίας του νέου κοροναϊού, έφθασε το απόγευμα του Σαββάτου στη Φρανκφούρτη.

Γερμανικό αεροσκάφος μετέφερε περίπου 130 άτομα στην Φρανκφούρτη.ASSOCIATED PRESS

Έντεκα από τους επιβάτες μεταφέρθηκαν κατευθείαν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Φρανκφούρτης προκειμένου να εξεταστούν για το νέο κοροναϊό.

Το αεροσκάφος «Κουρτ Σουμάχερ», τύπου Airbus A310, που μετέφερε 102 Γερμανούς και 26 ξένους υπήκοους, επρόκειτο αρχικά να ανεφοδιαστεί στην Μόσχα, ωστόσο οι ρωσικές υπηρεσίες δήλωσαν τελικά αδυναμία και για αυτό η πτήση συνεχίστηκε μέσω Ελσίνκι. Την πτήση από την Κίνα ανέμενε δεύτερο αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, το οποίο είχε μεταφέρει νέο πλήρωμα για το υπόλοιπο της πτήσης μέχρι την Φρανκφούρτη.

Η άρνηση πάντως των ρωσικών αρχών να διευκολύνουν το γερμανικό αεροσκάφος έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στο Βερολίνο. «Επρόκειτο για μια διόλου φιλική ενέργεια, η οποία δεν θα πρέπει να επαναληφθεί. Τα πολιτισμένα κράτη πρέπει να συνεργάζονται στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών καταστάσεων ανάγκης. Για την Ρωσία ήταν προφανώς πιο σημαντικό να διώξει ένα γερμανικό στρατιωτικό αεροσκάφος από το να βοηθήσει ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Αυτό λέει πολλά», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Γιόχαν Βάντεπουλ.

Όσοι από τους επιβάτες, δεν παρουσίασαν κανένα κίνδυνο μεταφέρθηκαν με λεωφορείο σε ένα στρατόπεδο κοντά στο Γκέρμερσχαϊμ, στο Παλατινάτο, όπου θα μείνουν απομονωμένοι επί δύο εβδομάδες.

Στην περιοχή του Παλατινάτου, όπου θα διαμείνουν οι επαναπατριζόμενοι από την Κίνα, οι κάτοικοι αντιμετωπίζουν μερικές φορές τις καταστάσεις με χιούμορ: «Επιβιώσαμε από τους Γάλλους, επιβιώσαμε από τους χίπις (αναφορά σε ένα θρυλικό φεστιβάλ ροκ το 1972 στην περιοχή), ένας ιός από την Κίνα δεν θα μας σκοτώσει αμέσως», δήλωσε ένας 72χρονος τον οποίο επικαλείται το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Απομονώνεται η Κίνα

Καθώς τα θύματα (259) και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (αγγίζουν τις 12.000) του κοροναϊού αυξάνονται, όλο και περισσότερες χώρες αναστέλλουν τις αεροπορικές διασυνδέσεις τους με την Κίνα.

Η Ρωσία κατέγραψε δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού και περιόρισε τις απευθείας πτήσεις προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Ο αερoδιαστημικές αμυντικές δυνάμεις της Ρωσίας, που αποτελούν τμήμα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, άρχισαν να απομακρύνουν Ρώσους πολίτες από την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος του κοροναϊού, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα είχε δηλώσει πως η Ρωσία σχεδιάζει να απομακρύνει τουλάχιστον 600 Ρώσους πολίτες που βρίσκονται τώρα στην Ουχάν και στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ξεσπάσματος στην Κίνα, οι οποίοι θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Το Βιετνάμ κήρυξε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού και ανέφερε ότι θα αναστείλει όλες τις πτήσεις προς και από την Κίνα.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι θα σταματήσει να εκδίδει θεωρήσεις διαβατηρίων για τους ξένους επισκέπτες που βρίσκονταν στην Κίνα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Όλες οι άδειες που είχαν δοθεί για πτήσεις ανάμεσα στο Βιετνάμ και την Κίνα, περιλαμβανομένης της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, έχουν ανακληθεί μέχρι νεωτέρας, ανέφερε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση.

Η εταιρία χαμηλού κόστους Vietjet Air και ο εθνικός αερομεταφορέας Vietnam Airlines είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις προς και από την Κίνα από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Αρμπίλ στη ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν δεν επέτρεψε την είσοδο σε τρεις Κινέζους πολίτες εξαιτίας των φόβων για το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα, δήλωσαν οι Αρχές.

Οι τρεις επιβάτες εστάλησαν αεροπορικώς πίσω στο Ντουμπάι από όπου είχαν αναχωρήσει για το Αρμπίλ, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της αεροπορικής Αρχής του Κουρδιστάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αεροπορική εταιρία Qatar Airways ανακοίνωσε το Σάββατο, ότι θα αναστείλει όλες τις πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα από τη Δευτέρα.

Η εταιρία ανέφερε πως αντιμετωπίζει «σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις λόγω των περιορισμών εισόδου που επέβαλαν πολλές χώρες», μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα.

Οι χώρες με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, όπου 259 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο 1/2. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

Δέκα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν. Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο, ενώ ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, καθώς πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου εκατό κρούσματα μόλυνσης σε διεθνές επίπεδο.

Ασία-Ειρηνικός

Αυστραλία

Εννιά κρούσματα.

Καμπότζη

Ένα κρούσμα, ένας 60χρονος που αφίχθη στη χώρα από την Ουχάν και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Νότια Κορέα

Ένδεκα κρούσματα.

Ινδία

Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεράλα (νότια).

Ιαπωνία

14 κρούσματα.

Μαλαισία

Οκτώ κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα, ένας 32χρονος από την Ουχάν. Βγήκε από το νοσοκομείο αφού θεραπεύτηκε.

Φιλιππίνες

Ένα κρούσμα.

Σιγκαπούρη

16 κρούσματα

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα, 43χρονος Κινέζος τουρίστας που αφίχθη από τη Χουμπέι.

Ταϊβάν

8 κρούσματα

Ταϊλάνδη

14 κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, πλην μιας Ταϊλανδής 73 ετών που είχε επισκεφθεί την Ουχάν.

Βιετνάμ

Πέντε κρούσματα

Αμερική

Καναδάς

Τέσσερα κρούσματα, ανάμεσά τους δύο άνδρες που είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

ΗΠΑ

Επτά κρούσματα συνολικά· άλλο ένα επιβεβαιώθηκε στην Καλιφόρνια την Παρασκευή 31/1.

Ευρώπη

Ηνωμένο Βασίλειο

Δύο κρούσματα.

Γερμανία

Επτά κρούσματα, όλα τους εργαζόμενοι σε εταιρεία εξοπλισμού αυτοκινήτων. Σύμφωνα με το βαυαρικό υπουργείο Υγείας, οι έξι είναι σε «σταθερή» κατάσταση.

Ισπανία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για Γερμανό τουρίστα που νοσηλεύεται στο νησί Λα Γομέρα, στο αρχιπέλαγος των Κανάριων, αφού κατά τα φαινόμενα μολύνθηκε από ασθενή στη Γερμανία.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για Κινέζο τουρίστα από την Ουχάν που νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Γαλλία

Έξι κρούσματα.

Ιταλία

Δύο κρούσματα. Πρόκειται για Κινέζους τουρίστες.

Ρωσία

Δύο κρούσματα. Κινέζοι πολίτες.

Σουηδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για μια γυναίκα η εθνικότητα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί από τις σουηδικές αρχές. Είχε περάσει από την Ουχάν και αφίχθη αεροπορικώς στη Σουηδία την 24η Ιανουαρίου.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τέσσερα κρούσματα. Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, Κινέζους υπηκόους από την Ουχάν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Θρίλερ δίχως τέλος: Ποιος άρπαξε την 7χρονη στο Παγκράτι; Ο ρόλος του πατέρα και τα κυκλώματα

ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέα διαδικτυακή απάτη μέσω email - Αν δείτε αυτό το μήνυμα ΜΗΝ το ανοίξετε

Σχετικές ειδήσεις