ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στο Λονδίνο
METROPOLITAN POLICE

Μια ακόμα επίθεση με μαχαίρι σε πολυσύχναστο σημείο του Λονδίνου έσπειρε το μεσημέρι της Κυριακής (02/02), τον τρόμο στους Βρετανούς

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μαχαίρι στο νότιο Λονδίνο, όμως δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία γι΄αυτό, σύμφωνα με το Amaq, το πρακτορείο ειδήσεων της οργάνωσης.

«Ο δράστης της επίθεσης στον τομέα Στρέταμ στο νότιο Λονδίνο είναι ένας μαχητής του Ισλαμικού Κράτους και πραγματοποίησε την επίθεση απαντώντας στο κάλεσμα για επιθέσεις εναντίον πολιτών των χωρών του συνασπισμού», αναφέρεται σε δήλωση που μετέδωσε το Amaq.

Ο δράστης της χθεσινής επίθεσης, ο οποίος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την αστυνομία, είχε πλέξει το εγκώμιο του Ισλαμικού Κράτους, είχε μοιραστεί ένα περιοδικό της Αλ Κάιντα στο διαδίκτυο και είχε παροτρύνει την κοπέλα του να αποκεφαλίσει τους γονείς της.

Το χρονικό της επίθεσης

Ένας άνδρας έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας, αφού προηγουμένως είχε μαχαιρώσει πολίτες σε έναν πολυσύχνατο δρόμο του νότιου Λονδίνου.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για τον 19χρονο Σουντές Αμάν, ο οποίος είχε αποφυλακιστεί πριν από περίπου μια εβδομάδα, αφού είχε εκτίσει τη μισή από την ποινή των τριών ετών που του είχε επιβληθεί για αδικήματα σχετικά με την τρομοκρατία.

Βρισκόταν υπό παρακολούθηση από την αστυνομία, την ώρα που εξαπέλυσε την επίθεσή του.

Ο δράστης της επίθεσης.Met Police

Σύμφωνα με τη βρετανική αστυνομία, η επίθεση που προκάλεσε τον τραυματισμό τριών ανθρώπων στο νότιο Λονδίνο, είναι «ισλαμιστικού χαρακτήρα» και ο δράστης, ο οποίος σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικών, έφερε πάνω του έναν ψεύτικο «μηχανισμό».

Σε ανακοίνωση, η Μητροπολιτική Αστυνομία διευκρίνισε ότι πράκτορες αντιτρομοκρατικής μονάδας βρίσκονταν εκεί «στο πλαίσιο μιας προληπτικής επιχείρησης».

«Ένας μηχανισμός βρέθηκε πάνω στο σώμα του ύποπτου, τον οποίο παρακολουθούσαν ειδικοί αστυνομικοί. Διαπιστώθηκε γρήγορα ότι πρόκειται για ψεύτικο μηχανισμό», δήλωσε η Λούσι Ντ΄Ορσι, αξιωματικός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας.

«Το περιστατικό κρίθηκε γρήγορα ότι είναι τρομοκρατική ενέργεια ισλαμιστικού χαρακτήρα», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Νωρίτερα, το ειδησεογραφικό δίκτυο Sky News είχε μεταδώσει ότι ο άνδρας που πυροβολήθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια του περιστατικού, ήταν «υπό ενεργή αστυνομική παρακολούθηση».

«Καταλαβαίνω ότι το άτομο αυτό ήταν υπό ενεργή αστυνομική παρακολούθηση τη στιγμή του συμβάντος», έγραψε στο Twitter ο ανταποκριτής του Sky News αρμόδιος για θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Δείτε εικόνες από το σημείο της επίθεσης στη gallery που ακολουθεί:

Δείτε τη στιγμή της εξουδετέρωσης του δράστη:

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Ένας 19χρονος φοιτητής περιέγραψε στον Guardian τη στιγμή της επίθεσης:

«Διέσχιζα τον δρόμο όταν είδα έναν άνδρα με μαχαίρι να τον κυνηγά ένας άλλος άνδρας - πιθανότατα μυστικός αστυνομικός. Μετά ο άνδρας με το μαχαίρι πυροβολήθηκε. Νομίζω ότι άκουσα τρεις πυροβολισμούς και έτρεξα προς τη βιβλιοθήκη για να προστατευτώ».

«Έβλεπα αίμα παντού κάτω. Μια γυναίκα ήταν έξω από ένα φαρμακείο, την είχαν μαχαιρώσει στην πλάτη και όλοι τη βοηθούσαν», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στον Independent.

Στο Λονδίνο έχουν σημειωθεί αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια.

Στα τέλη Νοεμβρίου, σε επίθεση με μαχαίρι σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι στη Γέφυρα του Λονδίνου, μια γέφυρα στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, πριν πέσει νεκρός ο δράστης από την αστυνομία.

Ο δράστης της επίθεσης, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ο 28χρονος Ουσμάν Χαν, ήταν πρώην κρατούμενος για τρομοκρατία που απελευθερώθηκε έχοντας εκτίσει το ήμισυ της ποινής. Στο σημείο της επίθεσης βρισκόταν γιατί συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης για πρώην κρατούμενους.

Έκτοτε, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε μέτρα για αυστηρότερες ποινές για τους δράστες των τρομοκρατικών ενεργειών και απαγόρευσε την πρόωρη απελευθέρωσή τους.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Ανδρέας Μικρούτσικος: Ο ρόλος – έκπληξη στο νέο Big Brother