ΚΟΣΜΟΣ

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Τι βρήκαν σε πασίγνωστο πίνακα του Ντα Βίντσι (pics)

Συγκλονιστική ανακάλυψη: Τι βρήκαν σε πασίγνωστο πίνακα του Ντα Βίντσι (pics)

Με την βοήθεια της τεχνολογίας…

Έναν πίνακα… κάτω από τον πίνακα ανακάλυψαν επιστήμονες που μελετούν το διάσημο έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Η Παναγία των Βράχων» (La Vergine delle Rocce).

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η βρετανική Sun, οι επιστήμονες με τη βοήθεια λέιζερ μπόρεσαν να «δουν» το αρχικό σχέδιο του ντα Βίντσι πριν τελικά ζωγραφίσει αυτό που όλοι σήμερα γνωρίζουμε ως «Παναγία των Βράχων» που εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου.

Όπως εξηγούν τα αρχικά σχέδια αναπαριστούν την Παναγία η οποία κοιτάει έναν άγγελο που κρατά το θείο βρέφος.

Δείτε τη συγκλονιστική ανακάλυψη στην gallery που ακολουθεί:

Η Παναγία των Βράχων είναι το όνομα που αποδίδεται σε δύο έργα του Λεονάρντο ντα Βίντσι πάνω στο ίδιο θέμα και με εκτέλεση που διαφέρει μόνο σε ορισμένες λεπτομέρειες (κυρίως στα χρώματα και στην τεχνική). Το ένα έργο εκτίθεται στο Μουσείο του Λούβρου και το άλλο στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου.

Και οι δύο πίνακες απεικονίζουν την Παναγία και τον Ιησού βρέφος, με τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή σε παιδική ηλικία και τον Αρχάγγελο Ουριήλ. Το περιβάλλον είναι ιδιόρρυθμα βραχώδες (εξ ου και η ονομασία του έργου). Οι βασικές τους διαφορές ως συνθέσεων έγκεινται στο γενικότερη οπτική ενατένιση των έργων και στο δεξιό χέρι του Αγγέλου. Σε επιμέρους λεπτομέρειες οι διαφορές είναι σημαντικές, καθώς διαφέρουν ο φωτισμός, τα χρώματα, η βλάστηση και η χρήση της τεχνικής του σφουμάτου. Καθένας έχει ύψος περίπου 2 μ., και οι δύο είναι ελαιογραφίες επάνω σε ξύλο. Ο πίνακας του Λούβρου έχει μεταφερθεί σε καμβά, ύστερα από την αποκατάστασή του το 1815.

Μολονότι η απόκτηση και των δύο έργων από το Λούβρο και την Πινακοθήκη είναι απολύτως τεκμηριωμένη, δεν είναι γνωστή η ακριβής ιστορία κανενός από τα δύο. Έχουν γίνει πολλές εικασίες σχετικά με το ποιος από τους δύο πίνακες δημιουργήθηκε πρώτος και ποιος δεύτερος.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Έρχεται η πρώτη υπερ - πανσέληνος του 2020: Μαντέψτε τι φέρνει!

Πέθανε ο Γιάννης Κορκολής

Σχετικές ειδήσεις