ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Πούτιν για Ερντογάν: Μετράει νεκρούς ο Σουλτάνος σε Συρία και Λιβύη

Οργή Πούτιν για Ερντογάν: Μετράει νεκρούς ο Σουλτάνος σε Συρία και Λιβύη
(AP Photo/Sergei Chirikov, Pool)

Μόσχα και Άγκυρα επιδίδονται σε ένα διπλωματικό αγώνα δρόμου τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να καταλήξουν σε συμφωνία για την συριακή πόλη Ιντλίμπ και να σταματήσει η στήριξη του τουρκικού στρατού στους αντάρτες της Συρίας, οι οποίοι μάχονται κατά του καθεστώτος του προέδρου, Μπασάρ αλ Άσαντ.

Όπως φαίνεται οι διαφορές είναι μεγάλες και αυτό φαίνεται και στην ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξύ Κρεμλίνου και του Τούρκου προέδρου, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιος και με ποια ατζέντα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για το συριακό ζήτημα.

Αρχικά ο Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι θα συναντηθεί με τους ηγέτες της της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στις 5 Μαρτίου προκειμένου να συζητήσουν την κρίση στην Ιντλίμπ καθώς μετά την πόρτα της Ουάσινγκτον αναζητά να βρει νέους συμμάχους.

Το Κρεμλίνο, σήμερα Τρίτη (25/2) προχώρησε σε ένα διπλωματικό «ρουά ματ» εναντίον της Άγκυρας καθώς ανακοίνωσε στην Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε για τη Συρία ότι σε αυτή θα συμμετέχουν μόνο η Τουρκία και το Ιράν και πως δεν θα οργανωθεί χωριστή τετραμερής σύνοδο με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και της Ρωσίας. Η Μόσχα με την κίνηση της αυτή φαίνεται πως θέλει να ελέγξει ποιοι είναι οι παίκτες που θα κάθονται στο τραπέζι του διαλόγου για το συριακό αλλά και να στείλει στον Τούρκο πρόεδρο μία έμμεση υπενθύμιση για την επιρροή που έχουν στη Συρία μετά και την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς σχετικά για τα σχόλια του Ερντογάν δήλωσε πως δεν διεξάγονται συνομιλίες για τη διεξαγωγή συνόδου κορυφής με τη Γαλλία και τη Γερμανία. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η Ρωσία εξετάζει μόνο το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει συνάντηση κορυφής με Ιράν και την Τουρκία.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου προχώρησε σε μία ακόμη έμμεση διάψευση του Ερντογάν, καθώς δήλωσε ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες για ενδεχόμενη συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Τούρκο ομόλογο του. Νωρίτερα ο Ερντογάν δήλωνε ότι θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο.

Ο Ερντογάν μετράει νεκρούς στη Λιβύη

Δύο Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Λιβύη, όπου η Άγκυρα έχει αναπτύξει στρατιωτικούς για να υποστηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης, δήλωσε σήμερα Τρίτη ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν.

Το Σάββατο είχε παραδεχθεί πως στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη Λιβύη, χωρίς όμως να διευκρινίσει πόσοι.

«Είχαμε δύο μάρτυρες εκεί πέρα, στη Λιβύη», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα. Ο τούρκος πρόεδρος δεν διευκρίνισε πότε ούτε από ποιόν σκοτώθηκαν οι στρατιώτες αυτοί.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Κοροναϊός στην Ελλάδα: Αρνητικό το δείγμα στο «Σωτηρία» - Παραμένει το ύποπτο κρούσμα στο «Αττικόν»

Κοροναϊός: Έντεκα οι νεκροί στην Ιταλία - Δραματική κατάσταση με εκατοντάδες κρούσματα

Σχετικές ειδήσεις