ΚΟΣΜΟΣ

Κινεζική προειδοποίηση για τη νέα αμυντική στρατηγική

Κινεζική προειδοποίηση για τη νέα αμυντική στρατηγική

Προειδοποίηση στις ΗΠΑ απηύθηνε το υπουργείο Άμυνας της Κίνας για τη νέα αμερικανική αμυντική στρατηγική στην Ασία, την οποία το Πεκίνο παρακολουθεί στενά.

Οι ΗΠΑ να είναι πιο «προσεκτικές στα λόγια και τις πράξεις» τους, είπε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου, Γκενγκ Γιανσένγκ, στην πρώτη ολοκληρωμένη, επίσημη αντίδραση του Πεκίνου μετά την παρουσίαση της νέας στρατηγικής των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν αυτή την κατεύθυνση στην αμυντική τους στρατηγική και παρακολουθούμε στενά την επιρροή του αμερικανικού στρατού στην περιοχή της Ασίας- Ειρηνικού και στις εξελίξεις στην παγκόσμια ασφάλεια», δήλωσε ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ επικεντρώνεται στην ενίσχυση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία, σε μια προσπάθεια να εξισορροπήσουν τη συνεχιζόμενη άνοδο της Κίνας.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν μεγάλες στρατιωτικές βάσεις στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, ενώ θα αναπτύξουν δυνάμεις πεζοναυτών, πολεμικά πλοία και αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή, βόρεια της Αυστραλίας.