ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν: Αναθεώρηση της συμφωνίας με την ΕΕ ζητά ο «σουλτάνος»

Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν: Αναθεώρηση της συμφωνίας με την ΕΕ ζητά ο «σουλτάνος»

Τι είπαν ο Τούρκος πρόεδρος και η καγκελάριος πριν την κρίσιμη συνάντηση Μέρκελ – Μητσοτάκη τη Δευτέρα (09/03).

Τηλεφωνική επικοινωνία για την κρισιμότητα του μεταναστευτικού ζητήματος και την τραγική κατάσταση στη συριακή επαρχία Ιντλίμπ είχαν, την Παρασκευή, η Άνγκελα Μέρκελ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η επικοινωνία των δύο πραγματοποιήθηκε ενώ η κατάσταση στον Έβρο και τη Μυτιλήνη είναι τεταμένη και η ελληνική κυβέρνηση καταγγέλλει συνεχιζόμενη τουρκική προπαγάνδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ερντογάν ζήτησε από την κ. Μέρκελ έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για αναθεώρηση της συμφωνίας με την Ε.Ε.

Προβληματισμό εγείρει το γεγονός ότι στις Καστανιές Έβρου οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι μετανάστες προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν και όχι από τη Συρία.

Τη Δευτέρα (09/03) στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει διμερή συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Η συνάντηση ήταν ήδη προγραμματισμένη. Ωστόσο ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι μπορεί κανείς να προβλέψει ότι σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει η τρέχουσα κατάσταση κατά μήκος των ελληνικών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων.

«Η καγκελάριος εκφράστηκε πολύ ξεκάθαρα σε ό,τι αφορά την πρακτική του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν και του άσκησε κριτική ότι έστειλε τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ένα αδιέξοδο, το οποίο για αυτούς σημαίνει μια πολύ δύσκολη κατάσταση στα σύνορα που είναι για εκείνους κλειστά. Επισήμανε όμως επίσης και ότι η Τουρκία, λόγω της κατάστασης στον μαινόμενο συριακό πόλεμο και λόγω του γεγονότος ότι ήδη φιλοξενεί 3-4 εκατομμύρια πρόσφυγες, έχει να σηκώσει ένα μεγάλο βάρος, μια δύσκολη κατάσταση και για αυτό έχει δικαιολογημένες προσδοκίες από την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας ερωτήθηκε για την τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, που θεωρήθηκε πιο αυστηρή έναντι αυτής της Γερμανίας. Όπως ανέφερε, τόσο η καγκελάριος όσο και άλλα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης «δήλωσαν πολύ καθαρά πώς αξιολογούν την κατάσταση στην οποία οδηγήθηκαν οι πρόσφυγες από τουρκικές ενέργειες».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός 36χρονος που είχε αναρρώσει από τον κοροναϊό - Ανησυχία στους επιστήμονες

Κοροναϊός: Αυτά είναι τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα