ΚΟΣΜΟΣ

Επισπεύδει η ΕΕ τη συνεδρίαση για το εμπάργκο στο Ιράν

Επισπεύδει η ΕΕ τη συνεδρίαση για το εμπάργκο στο Ιράν

Στις 23 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα την ενδεχόμενη επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν.

Η ΕΕ επισπεύδει κατά μία εβδομάδα τη διαδικασία, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 30 Ιανουαρίου.

Στην ανακοίνωση της ΕΕ επισημαίνεται ότι η επίσπευση αποφασίστηκε για να μην συμπέσει η συνεδρίαση με τη Σύνοδο Κορυφής.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από την Τεχεράνη, τη στιγμή που η ιρανική κυβέρνηση εμμένει στην απόφασή της να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, εάν η Ευρώπη υιοθετήσει πετρελαϊκές κυρώσεις.

Επίσης, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμπίπτει με την απόφαση της Τεχεράνης να προχωρήσει στον εμπλουτισμό ουρανίου, στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις κοντά στην πόλη Κομ.

Το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μέσω της εκπροσώπου Βικτόρια Νούλαντ, κάλεσε ξανά το Ιράν «να παγώσει τις δραστηριότητες εμπλουτισμού, να συνεργαστεί πλήρως με την ΙΑΕΑ και να συμμορφωθεί αμέσως με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της ΙΑΕΑ».

Επίσης, σε ανακοίνωσή του, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η κίνηση του Ιράν «δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να εντείνουμε τις διεθνείς κυρώσεις και να υιοθετήσουμε, μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και όσες ακόμα χώρες το επιθυμούν, μέτρα ισχύος και αυστηρότητας χωρίς προηγούμενο».

Τέλος, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ έκανε λόγο για «προκλητική πράξη», η οποία «υπονομεύει ακόμα περισσότερο τους ισχυρισμούς του Ιράν ότι η φύση του προγράμματός του είναι πολιτική».