ΚΟΣΜΟΣ

Κοροναϊός: Εφιαλτική η κατάσταση στην Ιταλία - «Κόκκινη ζώνη» σε όλη τη χώρα

Κοροναϊός: Εφιαλτική η κατάσταση στην Ιταλία - «Κόκκινη ζώνη» σε όλη τη χώρα
AP Photo

Ο εφιάλτης του κοροναϊού έχει σκεπάσει την Ευρώπη, καθώς ώρα με την ώρα αυξάνονται τα κρούσματα του φονικού ιού στην Ιταλία.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"», πρόσθεσε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε.

Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από σήμερα.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλικής Serie A.

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.

«Λουκέτο» στον αθλητισμό της Ιταλίας

Η ιταλική κυβέρνηση επέκτεινε και στις 14 επαρχίες της χώρας τα μέτρα που ισχύουν στη Λομβαρδία. «Ταξιδέψτε μόνο για αποδεδειγμένους λόγους υγείας ή εργασίας. Στοπ στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου» αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στην απόφαση που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τη Δευτέρα (9/3), για να ανακοινώσει την επέκταση των περιορισμών σε ολόκληρη την ιταλική επικράτεια, ξεκινώντας από αύριο το πρωί με την υπογραφή ειδικής απόφασης.

«Καταλαβαίνω οικογένειες και νέους. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει χρόνος, οι αριθμοί μάς λένε ότι έχουμε αύξηση του αριθμού των προσώπων που έχουν μολυνθεί και αποβιώσει. Στους αγαπημένους τους κατευθύνεται η εγγύτητα της κυβέρνησης και όλων των Ιταλών. Οι συνήθειές μας πρέπει να αλλάξουν τώρα, όλοι πρέπει να εγκαταλείψουμε κάτι για το καλό της Ιταλίας. Πρέπει να το κάνουμε αμέσως και θα το πετύχουμε αν το κάνουμε όλοι, γι΄ αυτό αποφασίσαμε να λάβουμε ακόμη αυστηρότερα μέτρα για να σταματήσουμε τον κορωναϊό και να προστατέψουμε τους πολίτες», υπογράμμισε ο Κόντε.

Και πρόσθεσε: «Αναγκάζομαι να επιλέξω και να επιβάλω θυσίες. Είμαι έτοιμος να υπογράψω ένα μέτρο που μπορούμε να συνοψίσουμε με την έκφραση "μένω στο σπίτι". Δεν θα υπάρχει πλέον μια "κόκκινη" περιοχή, θα υπάρχει μια προστατευόμενη Ιταλία. Σε όλη την επικράτεια θα απαγορεύονται μετακινήσεις που δεν θα είναι αιτιολογημένες για αποδεδειγμένους λόγους εργασίας, περιπτώσεις ανάγκης ή ακόμη και για λόγους υγείας. Επίσης, προσθέτουμε την απαγόρευση σε συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς ή σε δημόσιους χώρους», συμπλήρωσε.

«Έχω ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το μέτρο» συνέχισε ο Κόντε, ο οποίος επιβεβαίωσε την παύση όλων των αθλητικών εκδηλώσεων. «Δεν μπορούμε καν να επιτρέψουμε να συνεχιστούν οι αγώνες του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου. Λυπάμαι που λέω, αλλά οι οπαδοί πρέπει να το λάβουν υπόψη τους. Τα κλειστά γήπεδα θα πρέπει να παραμείνουν κλειστά για τις αθλητικές δραστηριότητες. Θα υπάρξει αναστολή των διδακτικών δραστηριοτήτων μέχρι τις 3 Απριλίου, για τα σχολεία όλων των βαθμίδων και τα πανεπιστήμια. Είμαστε ευέλικτοι, είμαστε πάντα έτοιμοι να παρέμβουμε, αλλά προς το παρόν ορίζεται ως προθεσμία εκείνη που έχει ήδη οριστεί για τη Λομβαρδία και τις άλλες 14 επαρχίες. Οι μετακινήσεις των Ιταλών θα πραγματοποιούνται πάντοτε κάτω από αυτές τις συνθήκες, με ελέγχους και επαληθεύσεις».

Πόλεις - φαντάσματα στην Ιταλία - Δείτε τη gallery:

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

«Νέοι σκληροί κανόνες παντού, σαν την Λομβαρδία»

«Θα επιβληθούν σκληροί κανόνες παντού, με μεγαλύτερη αυστηρότητα και θυσίες όλων μας. Όλη η Ιταλία θα είναι σαν την Λομβαρδία», δήλωσε από την πλευράς του ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, σε σχέση με την υιοθέτηση νέων μέτρων πρόληψης της μετάδοσης του κοροναϊού.

7.985 κρούσματα - 463 νεκροί

Σύμφωνα μα τις ιταλικές αρχές , συνολικά, έχουν βρεθεί θετικοί στον κοροναϊό 7.985 πολίτες. Σε σχέση με την Κυριακή, διαγνώσθηκαν 1.598 νέοι ασθενείς. Οι νεκροί είναι 463. Ενενήντα επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους μέσα σε μια ημέρα. Μέχρι τώρα, όμως, 724 ασθενείς έχουν ιαθεί.

Η θετική είδηση είναι ότι μετά από δυο εβδομάδες, ο 38χρονος Ματία, από την περιοχή του Κοντόνιο, άρχισε να αναπνέει χωρίς μηχανική υποστήριξη.

Πρόκειται για τον «ασθενή ένα», ο οποίος είχε μεταδώσει τον ιό σε περίπου δεκαπέντε ανθρώπους.