ΚΟΣΜΟΣ

Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων από το καθεστώς της Μιανμάρ

Απελευθέρωση πολιτικών κρατουμένων από το καθεστώς της Μιανμάρ

Αρκετοί εξέχοντες πολιτικοί κρατούμενοι αναμένεται να απελευθερωθούν από το καθεστώς της Μιανμάρ σύμφωνα με το σχέδιο αμνηστίας που ζητεί η Δύση ως απόδειξη της ειλικρίνειας του καθεστώτος της χώρας.

Συγκεκριμένα, ελεύθερος θα αφεθεί σήμερα το πρωί ο Μιν Κο Νάινγκ, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή το μεγαλύτερο διάστημα των τελευταίων είκοσι χρόνων. Απελευθερώθηκε επίσης και ο Ιτάι Κίουε, ένας από τους ηγέτες της "Γενιάς του 88", ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2007 σε κάθειρξη 65 χρόνων. Από την αμνηστία θα επωφεληθεί και ο πρώην πρωθυπουργός Κιν Νιούντ, ο οποίος παύτηκε το 2004, συνελήφθη και καταδικάστηκε την επόμενη χρονιά σε κατ'οίκον περιορισμό για 44 έτη.

Μάλιστα, η Εθνική Ένωση για την Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σούου Κίι εξέφρασε την ικανοποίησή της για την τρίτη αμνηστία που ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης. «Πρόκειται για ένα θετικό σημάδι για όλον τον κόσμο. Χαιρετίζουμε την απελευθέρωσή τους», τόνισε ο εκπρόσωπος του κινήματος Νιάν Ουίν και πρόσθεσε πως πολλοί ακτιβιστές "βρίσκονται καθ' οδόν προς τα σπίτια τους".

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη επίσημη εφημερίδα New Light of Myanmar, η αμνηστία αυτή αφορά συνολικά 650 ανθρώπους και έχει στόχο «την εθνική συμφιλίωση και τη συμμετοχή τους στην πολιτική διαδικασία».

Μεταξύ των κρατουμένων που θα απελευθερωθούν, είναι πολλοί ηγέτες της φοιτητικής εξέγερσης το 1988, η καταστολή της οποίας προκάλεσε το θάνατο 3.000 ανθρώπων.