ΚΟΣΜΟΣ

Ο κορονοϊός σε μια εμπόλεμη ζώνη: Οι σύνθετες προκλήσεις και οι σκληρές επιλογές

Ο κορονοϊός σε μια εμπόλεμη ζώνη: Οι σύνθετες προκλήσεις και οι σκληρές επιλογές
OMAR HAJ KADOUR/MSF

Του Κρίστιαν Ρέντερς, Συντονιστή Παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη βορειοδυτική Συρία

«Πριν από λίγο καιρό, η πανδημία COVID-19 δεν απασχολούσε τον διεθνή Τύπο. Στις ειδήσεις, βλέπαμε ρεπορτάζ για διάφορα θέματα που δεν αφορούσαν την πανδημία. Πολλά από αυτά είχαν να κάνουν με την ανθρωπιστική κατάσταση στην επαρχία Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία.

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν εννέα χρόνια πολέμου στη Συρία, και το Ιντλίμπ είναι αυτή τη στιγμή η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από τις συγκρούσεις. Σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από τα σπίτια τους εξαιτίας των καθημερινών βομβαρδισμών από αέρος και εδάφους μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Από την αρχή του χρόνου, μέσα σε τρεις μόλις μήνες, περισσότερα από 80 νοσοκομεία έχουν πάψει να λειτουργούν εξαιτίας των συγκρούσεων. Η περιοχή παραμένει σε κατάσταση έκτακτης, ανθρωπιστικής ανάγκης. Η πανδημία COVID-19 έρχεται τώρα να κάνει ακόμη πιο σύνθετη μια κατάσταση που ήταν ήδη περίπλοκη, καταστροφική.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Συρία ανακοίνωσε το πρώτο κρούσμα της νόσου COVID-19. Από τότε, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί ελαφρά, αλλά έως τώρα δεν έχουν καταγραφεί κρούσματα στο Ιντλίμπ. Ωστόσο, οι ομάδες μας δεν περιμένουν να συμβεί αυτό για να προετοιμαστούν, επειδή ξέρουμε πόσο ανησυχητική μπορεί να είναι η εξάπλωση της νόσου σε ένα τέτοιο μέρος.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr