ΚΟΣΜΟΣ

Ελπίδες για ειρήνη: Ο κορονοϊός φέρνει εκεχειρία στην Υεμένη

Ελπίδες για ειρήνη: Ο κορονοϊός φέρνει εκεχειρία στην Υεμένη
AP Photo

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: Ο σαουδαραβικός συνασπισμός δυνάμεων που πολεμά τους σιίτες αντάρτες Χούτι στην Υεμένη ανακοίνωσε την παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, στηρίζοντας μια πρωτοβουλία εκεχειρίας του ΟΗΕ, ανέφεραν στο Reuters τρεις πηγές με γνώση του ζητήματος.

Η αναστολή των εχθροπραξιών, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή αύριο, συμφωνήθηκε στο πλαίσιο αποφυγής ενδεχόμενης εξάπλωσης του νέου κορονοϊού στην Υεμένη, όπου δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κρούσματα, τόνισαν δύο από τις πηγές.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν οι Χούτι θα ακολουθήσουν την απόφαση του σαουδαραβικού συνασπισμού.

Ο Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, εκπρόσωπος του σιιτικού κινήματος, τόνισε πως οι Χούτι έχουν στείλει στα Ηνωμένα Έθνη ένα συνολικό σχέδιο που περιλαμβάνει τον τερματισμό των μαχών και του «αποκλεισμού» που έχει επιβληθεί στην Υεμένη.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, έστειλε μια πρόταση στην διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, στον υπό την ηγεσία του Ριάντ συνασπισμό που την στηρίζει και τους Χούτι που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Τα εμπλεκόμενα μέρη αναμένεται να συνεδριάσουν μέσω μιας τηλεδιάσκεψης για να συζητήσουν την πρόταση που καλεί σε μια πανεθνική εκεχειρία, που περιλαμβάνει την παύση όλων των εναέριων, χερσαίων και θαλάσσιων εχθροπραξιών και ζητά από τα μέρη να διασφαλίσουν την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός από δυνάμεις που βρίσκεται στα μέτωπα του πολέμου.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα - Οι νεκροί και τα κρούσματα