ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: Υπαρκτός ο κίνδυνος για επαναλαμβανόμενα lockdown

Κορονοϊός: Υπαρκτός ο κίνδυνος για επαναλαμβανόμενα lockdown
In Τime

Κορονοϊός - Όλες οι ειδήσεις: H διαδικασία της επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι μακρόσυρτη και με πιθανότητες επιστροφής των μέτρων απαγόρευσης. Ο κ. Τσιόδρας το κατέστησε σαφές στην χθεσινή (15/4/2020) ενημέρωση.

  • Επαναλαμβανόμενα lockdown κι αν ναι, κάθε πότε;
  • Τι γίνεται με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και πως τελικά μπορεί να σβήσει ο ιός;

Στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα απάντησε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Σωτήρης Τσιόδρας και υπερτόνισε ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να επαναληφθούν οι περιορισμοί ακόμα κι αν αρθούν τα μέτρα.

Ο λοιμωξιολόγος ανέφερε ότι σε πρόσφατη προβολή των εκτιμήσεων μετάδοσης του ιού την περίοδο μετά την πανδημία, επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Harvard χρησιμοποίησε γνωστά δεδομένα για τις επιδράσεις της εποχικότητας και της ανοσίας από άλλους κορονοϊούς και με αυτά τροφοδότησε ένα μαθηματικό μοντέλο που αφορά στην πορεία του νέου ιού. «Το μοντέλο εκτιμά πως θα υπάρχουν νέα επιδημικά κύματα του ιού τους επόμενους χειμώνες μετά το σοβαρό αρχικό κύμα που έχουν νιώσει οι περισσότερες χώρες», τόνισε ο κύριος Τσιόδρας σύμφωνα με τη μελέτη του Harvard.

Την ίδια στιγμή, υπογράμμισε ότι εάν δεν υπάρχουν ένα καλό εμβόλιο ή μια επιτυχής θεραπεία, τότε τα περιοριστικά που ζούμε όλοι μας με στόχο την επάρκεια του συστήματος υγείας, θα είναι το κρίσιμο σημείο για την επιτυχία αντιμετώπισης του ιού μέχρι να χτιστεί αυτό που ονομάζουμε συλλογική ανοσία.

Ενώ συνέχισε: «Οι επιστήμονες τονίζουν την πιθανότητα πιο σημαντικών επιδημιών τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι. Χρειάζεται επαγρύπνηση και επιτήρηση του ιού για τουλάχιστον τα επόμενα δύο χρόνια».

Παράλληλα τόνισε πως μόλις ένα από τα 70 εμβόλια που δοκιμάζονται έχει περάσει στην φάση 2 των δοκιμών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το εμβόλιο αργεί για την ανθρωπότητα, ο ΠΟΥ υπολογίζει ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 12 μήνες».

Επί του πρακτέου εξάγεται το συμπέρασμα ότι ενδέχεται, αν δεν επιτευχθεί φυσική ανοσία του πληθυσμού να εφαρμόζονται κατά περίπτωση τα μέτρα περιορισμού ακόμα κι αν έχουν αρθεί αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος και άλλων κυμάτων έξαρσης του ιού.

Ο συγκεκριμένος ιός θα μας απασχολήσει τουλάχιστον δυο χρόνια όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Για το εμβόλιο, ωστόσο, είπε συγκεκριμένα: «Το εμβόλιο, θα αργήσει. Η οριστική εκρίζωση του ιού θα γινόταν αν ταυτόχρονα κινούνταν σε όλες τις χώρες, αν ταυτόχρονα όλοι λαμβάναμε τα ίδια μέτρα και καταφέρναμε να είχαμε το παράδειγμα της Ελλάδας για να σβήσει η πορεία του ιού. Δεν γίνεται όμως.

Αυτό που θα γίνει για να σβήσει ο κορονοϊός θα είναι ή το αποτελεσματικό εμβόλιο -και μέχρι τότε οι αποτελεσματικές θεραπείες θα μας βοηθάνε να τον καταπολεμούμε- ή τα μέτρα όταν αυτά απαιτούνται» και συμπλήρωσε με νόημα: «Όσο περνάει ο καιρός μπορεί να απαιτηθούν ή και όχι απανωτά lockdown. Αυτό θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα ζούμε, ενώ θα αυξάνεται σιγά - σιγά και η ανοσία. Θα το περνάνε κάποιοι και κάθε φορά θα γίνονται και περισσότεροι. Αυτή την στιγμή είναι λίγοι αλλά όταν θα γίνουν ένας αρκετά σημαντικός αριθμός τότε θα σταματήσει και θα σβήσει ο ιός».

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «οι μαθηματικές μας εκτιμήσεις μας μιλάνε για δύο ακόμη χρόνια και μακάρι να είναι λάθος. Μακάρι να έχουμε ένα εμβόλιο μέχρι το τέλος του χρόνου, το οποίο μαζικά θα παραχθεί, δεν θα υπάρχει μονοπώλιο και θα δίνεται σε όλο τον κόσμο δωρεάν. Ένα εμβόλιο που δεν θα υπάρχουν πατέντες και θα υπάρξει μια κοινωνική αλληλεγγύη, που θα το πάρουν όλοι και θα προστατευτούμε. Μέχρι τότε υπομονή και να βλέπουμε τα δεδομένα και να κινούμαστε ανάλογα με αυτά, όπως κινηθήκαμε επιστημονικά μέχρι σήμερα, με αισιοδοξία και όραμα».

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Επιφυλακτικός για τις ημερομηνίες άρσης των μέτρων εμφανίστηκε χθες σε συνέντευξή του στο Newsbomb.gr και ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

«Η συζήτηση για την άρση των μέτρων είναι πολύ πρόωρη, όταν διανύουμε την πλέον κρίσιμη περίοδο. Δεν είναι η κατάλληλη χρονικά στιγμή για αυτή τη συζήτηση, γιατί δεν βρισκόμαστε εκεί. Και είναι εξαιρετικά λάθος να εκπεμφθεί το μήνυμα ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο. Όταν έρθει η ώρα και πάντα σε συνεργασία με την αρμόδια επιστημονική επιτροπή θα οριστικοποιήσουμε το σχέδιο μας και θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του. Να ξέρετε πάντως πως, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη εξετάζονται σχετικά σενάρια. Υπάρχει σχέδιο, αλλά πρώτα πρέπει η χαραμάδα φωτός που βλέπουμε να μεγαλώσει και να γίνει ξέφωτο. Και θέλει ακόμα προσπάθεια. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση όλων, αλλά ζητάμε από τους συμπολίτες μας να μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε αναλυτικά:

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκλειστικά στο Newsbomb.gr: Είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για άρση των περιορισμών

Είναι προφανές ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων και η απομόνωση στα σπίτια περιόρισε την εξάπλωση του ιού, αλλά δεν επετεύχθη φυσική ανοσία του πληθυσμού. Κάτι τέτοιο θα γίνει σε δεύτερο χρόνο όταν χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού, αλλά θα είναι σίγουρα κάτι παρακινδυνευμένο…

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει από το Newsbomb.gr η χαλάρωση των μέτρων θα γίνει σταδιακά σε τρεις βασικές ημερομηνίες: Αρχές Μαΐου, μέσα Ιουνίου και αρχές Ιουλίου.

Στις αρχές Μαΐου θα γίνουν οι πρώτες προσπάθειες να ανοίξουν κάποιες μικρές επιχειρήσεις και να επιτραπεί σε μεγαλύτερο βαθμό η κυκλοφορία εντός των ορίων των νομών για τους κατοίκους των περιοχών.

Η δεύτερη φάση θα αφορά τα μέσα Ιουνίου όπου θα επιχειρηθεί το άνοιγμα των σχολείων και η διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων με τρόπο ώστε να μην διαταραχθεί η υγειονομική ισορροπία που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα.

Η τρίτη φάση άρσης των μέτρων θα επιχειρηθεί στις αρχές Ιουλίου ώστε να ανοίξει ο εσωτερικός τουρισμός και να μπορέσει να ανοίξει η ελεύθερη κυκλοφορία στην ελληνική επαρχία.

Διαβάστε αναλυτικά τα σχέδια για την άρση των μέτρων:

Ημερομηνίες: 11 Μαΐου, 15 Ιουνίου και 3 Ιουλίου η επιστροφή στη «νέα κανονικότητα»

Η τελική απόφαση για όλα βρίσκεται στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει πάρει επάνω του εξολοκλήρου το σχέδιο εξόδου από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού και την επιστροφή στη νέα κανονικότητα η οποία θα γίνει με τον ακριβώς ανάποδο τρόπο από τον οποίο επιβλήθηκε.