ΚΟΣΜΟΣ

Τραγωδία με ελικόπτερο του ΝΑΤΟ: Συνετρίβη ανοιχτά της Κεφαλονιάς - Και η Ελλάδα στις έρευνες

Τραγωδία με ελικόπτερο του ΝΑΤΟ: Συνετρίβη ανοιχτά της Κεφαλονιάς - Και η Ελλάδα στις έρευνες
wikiwand

Σε ανείπωτη τραγωδία κατέληξε η πτήση... ρουτίνας που πραγματοποιούσε το βράδυ της Τετάρτης (29/04) ελικόπτερο της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. 

Όλα ξεκίνησαν περίπου στις 20:15, όταν η καναδική φρεγάτα HMCS Fredericton ενημέρωσε πως έχασε από τα ραντάρ της το ελικόπτερο τύπου Sikorsky CH-148 «Cyclone», το οποίο εκτελούσε περιπολία στα διεθνή ύδατα μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, στο πλαίσιο άσκησης του NATO.

Το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαιναν 6 άτομα, είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα HMCS Fredericton και συμμετείχε στη νατοϊκή δράση SNMG2 «Reassurance», στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα.

Μετά την ειδοποίηση ότι το ελικόπτερο έχει χαθεί από τα ραντάρ σήμανε συναγερμός σε όλες τις συμμετέχουσες δυνάμεις ενώ η Ελλάδα αμέσως ενημέρωσε πως είναι σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας στις έρευνες για τον εντοπισμό του ελικοπτέρου και των επιβαινόντων.

Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου εντοπίστηκαν λίγο μετά τις 21:30 το βράδυ της, ενώ λίγο αργότερα εντοπίστηκε και ένας νεκρός από το πλήρωμα.

«Η επαφή χάθηκε με το αεροσκάφος καθώς συμμετείχε σε συμμαχικά γυμνάσια στα ανοικτά της Ελλάδας», ανέφεραν σε σύντομη ανακοίνωσή τους οι καναδικές ένοπλες δυνάμεις.

Βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή. «Καθώς η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται, δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες να δώσουμε αυτή τη στιγμή», προστίθεται.

Βοήθεια από την Ελλάδα

Στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, συμμετέχει από το πρωί της Πέμπτης (30/04) ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, το ελληνικό ελικόπτερο απογειώθηκε από το Κοτρώνι Μαραθώνα με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή περίπου 50 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς, ή 20 μίλια εντός του FIR Ρώμης, συνδράμοντας στις προσπάθειες εντοπισμού των στελεχών των καναδικών ενόπλων δυνάμεων.

Η διαταγή δόθηκε από τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Κωνσταντίνο Φλώρο κατόπιν έγκρισης του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, έπειτα από αίτημα που υποβλήθηκε αρμοδίως.

Αυτό είναι το ελικόπτερο

Ο νέος τύπος ελικοπτέρου πολλαπλών ρόλων — ιδίως ανθυποβρυχιακού πολέμου — Cyclone που κατασκευάζει η Σικόρσκι αντικατέστησε τον στόλο των πεπαλαιωμένων Sea King των καναδικών ένοπλων δυνάμεων περί τα τέλη του 2018.

Η φρεγάτα HMCS Fredericton του καναδικού ΠΝ απέπλευσε από το Χάλιφαξ τον Ιανουάριο, προκειμένου να συμμετάσχει για έξι μήνες σε γυμνάσια και άλλες αποστολές στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα.

Η στρατιωτική διοίκηση του NATO στη Μονς, στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε επίσης «την εξαφάνιση ελικοπτέρου» των καναδικών ένοπλων δυνάμεων και ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση έρευνας».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Πότε ανοίγουν Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά - Πώς θα γίνουν οι Πανελλήνιες