ΚΟΣΜΟΣ

Κορονοϊός - Γερμανία: Απειλή δεύτερου κύματος της πανδημίας στο τέλος Ιουλίου

 Κορονοϊός - Γερμανία: Απειλή δεύτερου κύματος της πανδημίας στο τέλος Ιουλίου
AP PHOTOS

Στο 0,65 έχει περιοριστεί ο επιδημιολογικός δείκτης R0 του κορονοϊού, ο οποίος υποδεικνύει τον ρυθμό μετάδοσης της νόσου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λαρς Σάαντε, εξηγώντας ότι κάθε άτομο θετικό στον ιό μολύνει πλέον σημαντικά λιγότερο από ένα ακόμη άτομο.

Προειδοποίησε ταυτόχρονα και για το ενδεχόμενο, «στην χειρότερη περίπτωση», η Γερμανία να αντιμετωπίσει νέο κύμα της πανδημίας στο τέλος Ιουλίου - αρχές Αυγούστου.

Ο καθηγητής Σάαντε ανακοίνωσε ακόμη ότι το Ινστιτούτο δεν θα συνεχίσει τις τακτικές συνεντεύξεις Τύπου για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας. Τα αριθμητικά στοιχεία θα συνεχίσουν να ανακοινώνονται μέσω της ιστοσελίδας του «Ρόμπερτ Κοχ», διευκρίνισε ο γερμανός λοιμωξιολόγος, ο οποίος σήμερα ανέφερε 1.284 νέα κρούσματα, περίπου 140.000 ασθενείς που έχουν θεραπευθεί, 166.100 κρούσματα στο σύνολο και 7.119 θανάτους από επιπλοκές του ιού. «Στην αρχή της κρίσης του κορονοϊού ήταν σημαντικό να βάλουμε τα πράγματα σε σειρά, μέσω τακτικών δημόσιων ενημερώσεων. Καθώς οι αριθμοί τώρα πέφτουν, αυτό δεν είναι πλέον απαραίτητο. Στο εξής θα δίνονται συνεντεύξεις Τύπου μόνο εάν υπάρχει ανάλογη αφορμή. Βρισκόμαστε τώρα σε νέα φάση της πανδημίας. Υπάρχει μια νέα κανονικότητα σε όλους τους κοινωνικούς τομείς, γι' αυτό αποφασίσαμε να σταματήσουμε την καθημερινή μας ενημέρωση. Εάν υπάρξει δεύτερο κύμα, είναι αυτονόητο ότι θα την επαναλάβουμε», εξήγησε ο κ. Σάαντε, απαντώντας στις διαμαρτυρίες των δημοσιογράφων.

Ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου τόνισε πάντως ότι «βρισκόμαστε ακόμη μόνο στην αρχή της πανδημίας», προειδοποιώντας ότι η κατάσταση μπορεί να διαρκέσει «για πολλούς ακόμη μήνες» και ότι δεν αποκλείεται το δεύτερο κύμα να πλήξει τη χώρα ήδη στο τέλος Ιουλίου ή τις αρχές Αυγούστου. Χθες ο επικεφαλής του «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ είχε επισημάνει ότι οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν δεδομένο ότι θα υπάρξει δεύτερο κύμα, ενδεχομένως και τρίτο.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Ιατρικής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάλε, ο Αλεξάντερ Κεκουλέ, αναφερόμενος στην άρση των μέτρων περιορισμού που ανακοίνωσε χθες η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ, εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρυθμό και το εύρος της χαλάρωσης των περιορισμών, τονίζοντας ότι η «ιχνηλασιμότητα» των κρουσμάτων δεν έχει φθάσει στο επιθυμητό σημείο και ότι οι ευπαθείς ομάδες εξακολουθούν να μην προστατεύονται επαρκώς. Σε δηλώσεις του στο ZDF, ο κ. Κεκουλέ προειδοποίησε ότι η νέα χαλάρωση «θα μειώσει το επίπεδο ασφάλειας», στοιχείο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο. Είναι σημαντικό να υπάρξει ένα διαρκές σκεπτικό προστασίας, όχι «μια πολιτική του μέσα-έξω», τόνισε.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σχολεία: Οι πρώτες φωτογραφίες - Έτσι θα είναι πλέον οι σχολικές αίθουσες στην Ελλάδα

Σχετικές ειδήσεις