ΚΟΣΜΟΣ

Ηπατίτιδα: Παγκόσμια ανησυχία - Άρχισε μεγάλη μόλυνση από... αρουραίους!

Ηπατίτιδα: Παγκόσμια ανησυχία - Άρχισε μεγάλη μόλυνση από... αρουραίους!

Εδώ και αιώνες ποτέ δεν είχε προσβληθεί άνθρωπος από δάγκωμα αρουραίου με ηπατίτιδα. Μέχρι σήμερα...

Το 2020 είναι η χρονιά της πανδημίας του κορονοϊού. Αυτό το ζούμε και ευτυχώς φαίνεται πως ο ιός μπαίνει σε ένα στάδιο παγκόσμιας ύφεσης. Τα νέα, όμως, που μας έρχονται (ξανά) από την Κίνα, δεν είναι ευχάριστα καθώς αρουραίοι ξεκίνησαν να μεταδίδουν την ηπατίτιδα!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN στο νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ μεταφέρθηκε το 2018 ένας 56χρονος ασθενής με πόνο στην δεξιά πλευρά. Ο ασθενής είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση, ωστόσο στις εξετάσεις που του έγιναν διαπιστώθηκε πως είχε προσβληθεί από ηπατίτιδα-Ε. Το περίεργο όμως ήταν πως στο αίμα του ενώ «έβλεπαν» ηπατίτιδα, δεν έβλεπαν το ανθρώπινο στέλεχος της μόλυνσης.

Συνολικά ο ιός υπάρχει σε 4 έμβια είδη, το ένα εκ των οποίων ο άνθρωπος. Και εδώ ξεκινάει το ανησυχητικό σκέλος της ιστορίας, καθώς μετά από διαγνωστικά τεστ, οι γιατροί οδηγήθηκαν πως ο ασθενής είναι ο πρώτος στην ιστορία που κόλλησε από δάγκωμα... αρουραίου!

Οι γιατροί αντιμετώπισαν τον ασθενή ως ένα και μοναδικό περιστατικό, το οποίο ίσως να μην συνέβαινε και ποτέ ξανά. Λάθος!

«Ξαφνικά έχουμε έναν ιό ο οποίος υπάρχει στον δρόμο και μπορεί να μεταφερθεί από αρουραίο σε άνθρωπο», δήλωσε στο CNN, ο Dr. Siddarth Sridhar, ο μικροβιολόγος που έκανε την ανακάλυψη.

«Αλλά μετά συνέβη ξανά. Και ξανά. Από το πρώτο περιστατικό μέχρι τώρα, άλλοι 10 κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ έχουν βρεθεί θετικοί στην ηπατίτιδα-Ε από αρουραίο. Το τελευταίο περιστατικό καταγράφηκε στις 30 Απριλίου. Και μπορεί να υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες άνθρωποι μολυσμένοι», πρόσθεσε ο Sridhar.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. η ηπατίτιδα-Ε μεταδίδεται στον άνθρωπο με μολυσμένα κόπρανα μέσω μολυσμένου νερού. Ωστόσο, το στέλεχος που προστέθηκε από τον αρουραίο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο καθώς ποτέ κανείς δεν είχε μολυνθεί με τέτοιο τρόπο.

Σήμερα, δυο χρόνια μετά το πρώτο κρούσμα, κανείς δεν έχει καταφέρει να ιχνηλατήσει πώς ακριβώς έγινε η μετάλλαξη.

Μια από τις θεωρίες, αναφέρει πως ο ασθενής ήπιε μολυσμένο νερό ωστόσο ούτε αυτό δικαιολογεί το στέλεχος του αρουραίου. Να σημειωθεί πως ο πρώτος ασθενής ζει σε ένα καθαρό διαμέρισμα και κανείς από την οικογένειά του δεν είχε το παραμικρό σύμπτωμα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Άρση μέτρων: Ποια καταστήματα ανοίγουν από τη Δευτέρα - Τα ωράρια και οι κανόνες λειτουργίας τους

Σχετικές ειδήσεις