ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος ο καπετάνιος του Costa Concordia

Ελεύθερος ο καπετάνιος του Costa Concordia

Ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της Ιταλίδας δικαστικού, Βαλέρια Μοντεσάρκιο να μην προφυλακιστεί ο καπετάνιος του πλοίου Costa Concordia αλλά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Η δικαστής, παρά το γεγονός ότι ο Φραντσέσκο Σετίνο δεν υπάκουσε στις εντολές του διοικητού της Ακτοφυλακής να επιστρέψει στο κρουαζιερόπλοιο, επιχείρησε να δικαιολογήσει την εν λόγω απόφαση, καθώς του αναγνώρισε ότι έμεινε για πολλές ώρες στα βράχια παρακολουθώντας την επιχείρηση διάσωσης των εγκλωβισμένων πολιτών.

Συγκεκριμένα, όπως φάνηκε από τον σοκαριστικό διάλογο της Ιταλικής Ακτοφυλακής και του καπετάνιου του Costa Concordia, ο Φραντσέσκο Σετίνο αψήφησε επανειλημμένως τις εντολές του διοικητή, να επιστρέψει στο πλοίο του, με την δικαιολογία ότι δεν έχει καλή ορατότητα!

costa1

Μάλιστα, ενώ ο διοικητής της Ιταλικής Ακτοφυλακής τόνιζε στον καπετάνιο ότι στο κρουαζιερόπλοιο υπάρχουν ακόμα άνθρωποι, εκείνος απάντησε πως μπορεί να συντονίσει την επιχείρηση διάσωσης τους από τη… στεριά.

Να σημειωθεί ότι κάνεις άλλος δεν βρίσκεται υπό έρευνα, πέρα από τον Σετίνο και τον αξιωματικό που βρισκόταν στη γέφυρα την ώρα της πρόσκρουσης, Τσίρο Αμπρόζιο κάνεις άλλος δεν βρίσκεται υπό έρευνα.

costa2

Ελεύθερος ο ελληνικής καταγωγής υποπλοίαρχος

Ο υποπλοίαρχος του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia , Δημήτρης Χρηστίδης αφέθηκε τελικά ελεύθερος, χωρίς να του ασκηθεί ποινική δίωξη.

Ο κ. Χρηστίδης, που ειρήσθω εν παρώδο είναι Ιταλός υπήκοος, δεν κρίθηκε προφυλακιστέος για κάποιο αδίκημα και πλέον όλες οι κατηγορίες για σωρεία ανθρωποκτονιών στρέφονται γύρω από τον κυβερνήτη του πλοίου.

Εξάλλου, ο Iταλικός Τύπος αναφέρει πως η αδελφή του κυβερνήτη ανέβασε ενημέρωση στην προσωπική της σελίδα στο Facebook, όπου τονίζει πως «σύντομα το Costa Concordia θα καταπλεύσει στο νησί Τζίλιο και το πλήρωμα θα έχει λίγες στιγμές ελευθερίας».

costa3

Μήνυμα συμπαράστασης από τους συγχωριανούς του!

Παρά το γεγονός ότι σύσσωμος σύσσωμος ο διεθνής Τύπος χαρακτηρίζει τον Σετίνο «δειλό» και του επιρρίπτει μεγάλες ευθύνες για το ναυτικό δυστύχημα, συγχωριανοί του καπετάνιου στέλνουν μήνυμα συμπαράστασης.

Συγκεκριμένα, έξω από το σπίτι του το οποίο φρουρείται από την αστυνομία, υπάρχουν κάτοικοι που τον στηρίζουν και μάλιστα ανάρτησαν και πανό με μήνυμα συμπαράστασης: «Καπετάνιε, μην τα παρατάς».

COSTA4

Για μια ακόμη μέρα οι έρευνες

Τα συνεργεία διάσωσης έχουν περιθώριο 12 ως 24 ώρες για να ολοκληρώσουν τις έρευνες για επιζώντες στο ναυάγιο του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ομάδας δυτών της πυροσβεστικής.

«Το περιθώριο για την ολοκλήρωση της επιχείρησης είναι 12 ως 24 ώρες», τόνισε ο Μοντέστο Ντίλντα.

COSTA5

«Είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε ότι το πλοίο σταθεροποιήθηκε», δήλωσε εκπρόσωπος της ακτοφυλακής Φιλίππο Μαρίνι και συμπλήρωσε: «Περιμένουμε το φως της ημέρας. Οι δύτες θα δημιουργήσουν νέα ανοίγματα και θα αναζητήσουν αγνοούμενους»Μέχρι στιγμής έντεκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περίπου 26 αγνοούνται από τους 4.200 επιβαίνοντες στο κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia.

Οι Αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν και ακόμα ένα ζήτημα: την άντληση περίπου 2.300 τόνων καυσίμων, προτού αυτά καταλήξουν στη θάλασσα και προκαλέσουν τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή. Ήδη, στην Τοσκάνη έχει σπεύσει και μια ολλανδική εταιρεία που ειδικεύεται στην άντληση καυσίμων υπό αυτές τις συνθήκες.