ΚΟΣΜΟΣ

Harvard Business Review: Παράδειγμα καλής ηγεσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Πώς νίκησε τον κορονοϊό

Harvard Business Review: Παράδειγμα καλής ηγεσίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Πώς νίκησε τον κορονοϊό
INTIME NEWS

Ως παράδειγμα καλής ηγεσίας αναφέρει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η επιθεώρηση Harvard Business Review στην κρίση του κορονοϊού.

Το εν λόγω άρθρο με τίτλο «Οι καλοί ηγέτες μπορούν να υπερβούν τη θεσμική αδράνεια σε μία κρίση» αρχικά αναφέρεται στις διαφορετικές επιδόσεις της Λομβαρδίας και του Βένετο στην Ιταλία.

Η Λομβαρδία με 6.75 κρούσματα και 1.24 θανάτους ανά χίλιους κατοίκους και 1.24 θανάτους ανά χίλιους κατοίκους και το Βένετο με 3.59 κρούσματα και 0.27 θανάτους αντίστοιχα.

Η διαφορά αποδίδεται στις αποφάσεις των τοπικών ηγεσιών: Στο Βένετο ο Λούκα Ζάια με τη σταθερή και αποφασιστική ηγεσία και στη Λομβαρδία ο Ατίλιο Φοντάνα με την κλασική λαϊκιστική προσέγγιση και την υποτίμηση του κινδύνου.

«Οι φουρτουνιασμένες θάλασσες ζητούν ένα καλό καπετάνιο» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο και δίνει ως παράδειγμα «καλού καπετάνιου» τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Σε χώρες μικρές και μεγάλες, ο Covid-19 μας δείχνει ποιοι είναι οι πραγματικοί ηγέτες. Προς το παρόν, αγαπημένη όλων είναι η Ζακίντα Άρντερν της Νέας Ζηλανδίας, της οποίας η προσέγγιση φαίνεται να έχει αποδώσει πολύ καλά. Αλλά ένα ακόμη καλύτερο παράδειγμα μπορεί να είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

»Σε αντίθεση με τη Νέα Ζηλανδία, η Ελλάδα μαστίζεται από διαρθρωτικά προβλήματα: ο πληθυσμός της γερνά, οι θεσμοί της είναι αδύναμοι, η δημόσια διοίκηση είναι αναποτελεσματική και το Εθνικό Σύστημα Υγείας της δεν διαθέτει επαρκείς πόρους. Επιπλέον, η χώρα μόλις άρχισε να βγαίνει από τη μεγαλύτερη και βαθύτερη ύφεση στην ιστορία της όταν έπληξε η πανδημία. Ωστόσο, έχει δημιουργήσει μια από τις πιο αποτελεσματικές απαντήσεις στον κόσμο: Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο έχει μόλις 148 θανάτους από Covid-19 σε μια χώρα σχεδόν 11 εκατομμυρίων.

»Ο Μητσοτάκης έχει κρατήσει τον πληθυσμό επιφυλακτικό, αλλά όχι πανικοβλημένο, καθοδηγώντας τους φημισμένους ανεξάρτητους Έλληνες σε ένα εκπληκτικά υψηλό επίπεδο συμμόρφωσης με κοινωνικές αποστάσεις, κλείσιμο καταστημάτων και άλλα μέτρα για τον περιορισμό του ιού», σημειώνει το Harvard Business Review.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Βόρεια Κορέα: Σοκαριστικές εικόνες από τα γκουλάγκ του Κιμ